Βρετανία: Παρουσιάζεται ο νέος προϋπολογισμός μετά το πολιτικό χάος και την αναταραχή της αγοράς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Παρουσιάζεται ο νέος προϋπολογισμός μετά το πολιτικό χάος και την αναταραχή της αγοράς
Τον προϋπολογισμό λιτότητας παρουσιάζει ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα του.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ θα παρουσιάσει το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού την Πέμπτη, όπου αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών καθώς προσπαθεί να καλύψει μια σημαντική «τρύπα» στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα δώσει προτεραιότητα στη «σταθερότητα, την ανάπτυξη και τις δημόσιες υπηρεσίες».

Ο επικεφαλής της βρετανικής οικονομίας, ελπίζει πως θα καθησυχάσει την αγορά για τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας του υπό την κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, μετά το χάος που επέφερε ο καταστροφικός «μίνι-προϋπολογισμός» της Λιζ Τρας στα τέλη Σεπτεμβρίου, ένας από τους παραγόντες που την οδήγησαν σε παραίτηση.

Ο προϋπολογισμός θα συνοδεύεται από ένα πολυαναμενόμενο σύνολο προβλέψεων από το ανεξάρτητο Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού (OBR) του Ηνωμένου Βασιλείου στον απόηχο των ζοφερών προοπτικών που έχει περιγράψει η Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) εδώ και μερικές εβδομάδες, με τους οικονομολόγους να είναι απαισιόδοξοι ως προς κάποια θετική αλλαγή του τοπίου.

«Αυτή η δημοσιονομική σύσφιξη μέσω δαπανών ή υψηλότερων φόρων πιθανότατα θα εμποδίσει την ανάπτυξη. Θυμίζει αυτό που είπε η Θάτσερ — "ναι, το φάρμακο είναι σκληρό, αλλά ο ασθενής το απαιτεί" — και αυτό που θα με απασχολούσε είναι το είδος των περικοπών των δαπανών», υπογραμμίζει ο Κεν Έγκαν, διευθυντής ευρωπαϊκών κρατικών πιστώσεων στην Kroll Bond Rating Agency.

Aξίζει να σημειωθεί πως ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1% έναντι 10,1% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 10,7%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 2% έναντι 0,5% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,8%.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών, από το 11,2% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 1981.

Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ανά κλάδους της οικονομίας σημειώθηκε στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ροφήματα, που είδαν άνοδο 16,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 1977.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 6,5%, όπως και τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλύτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,4%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχει προειδοποιήσει πως η χώρα θα βρεθεί στη μεγαλύτερη ύφεση από την αρχή της καταγραφής των σχετικών στοιχείων που θα ξεκινήσει από το γ' τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, η BoE «βλέπει» πως η ανεργία στη χώρα θα φτάσει το 6,5% μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% για το γ' τρίμηνο του 2022, για πρώτη φορά σε τριμηνιαίο επίπεδο από τις αρχές του 2021 και από τα lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυτό που «περιμένει» η ΕΚΤ για να αλλάξει... βηματισμό με τα επιτόκια

Ηπιότερη ύφεση στην Ευρωζώνη αναμένει η Goldman Sachs - Τροχοπέδη η υποχώρηση της δημοσιονομικής στήριξης

ΕΚΤ: Φόβοι για λουκέτα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις – Μεταφορές και βιομηχανία στο επίκεντρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider