Βιλερουά (ΕΚΤ): Έως και 3 χρόνια θα διαρκέσει η «μάχη» με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιλερουά (ΕΚΤ): Έως και 3 χρόνια θα διαρκέσει η «μάχη» με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά της επιτόκια, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί να δώσει μια πολύχρονη μάχη με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προτού αυτός υποχωρήσει στο επίπεδο του 2% που θέλει η ΕΚΤ, ανέφερε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Μιλώντας στους Irish Times, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας εκτίμησε πως αναμένει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να «φτάσει στο απόγειο του στο α' εξάμηνο του 2023».

«Οι ενεργειακές πιέσεις στις τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν, πιθανά από την ερχόμενη άνοιξη. Αν δούμε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, διαπιστώνουμε μια σταθεροποίησή και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και μείωση».

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε πως μπορεί να πάρει έως και 3 χρόνια προτού ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τεθεί στο όριο που έχει θέσει η Φρανκφούρτη, του 2%.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 10,7%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο Γάλλος τραπεζίτης σημείωσε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της για να καταπολεμήσει τον «δομικό» πληθωρισμό (εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων). «Όσο ο δομικός πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια κορύφωσης, δεν πρέπει να σταματήσουμε (τις αυξήσεις) στα επιτόκια» δήλωσε ο Βιλερουά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μολονότι ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης υπέδειξε την πιθανότητα αρκετών ακόμη αυξήσεων επιτοκίων μέσα στο 2023, ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό της αύξησης σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις, ώστε το βασικό επιτόκιο να φτάσει σε ένα επίπεδο που τελικώς δεν θα λειτουργεί τονωτικά προς την οικονομία.

Πηγή φωτό: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζεντιλόνι: Δύσκολο το 2023 για την Ευρώπη – Την Τετάρτη η πρόταση για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Κίνα: Υποχώρησαν απρόσμενα οι εξαγωγές τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider