Πληθωρισμός: Επιβράδυνση της ανόδου στο 9,8% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Σε νέο ρεκόρ στο 10,7% στην Ευρωζώνη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός: Επιβράδυνση της ανόδου στο 9,8% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Σε νέο ρεκόρ στο 10,7% στην Ευρωζώνη
Πρώτη σε ταχύτητα αποκλιμάκωσης πληθωριστικών πιέσεων η Ελλάδα. Μεγάλη η επιβράδυνση στις ανατιμήσεις του κλάδου ενέργειας (άνοδος 20,8%), αλλά επιτάχυνση των αυξήσεων σε τρόφιμα και βιομηχανικά είδη. Αυξάνονται οι πιέσεις στην Ευρωζώνη με επίκεντρο την ενέργεια στην οποία καταγράφεται άνοδος των τιμών κατά 41,9%.

Η άνοδος τιμών τον Οκτώβριο ήταν και πάλι ισχυρή, αλλά το θετικό στοιχείο που ανέδειξαν τα στοιχεία της Eurostat ήταν μία πολύ ισχυρή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Ο δείκτης επιβραδύνθηκε πιο πολύ από κάθε άλλο κράτος της Ευρωζώνης, τη στιγμή που κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη η επιτάχυνση της ανόδου των τιμών συνεχίσθηκε με επίκεντρο το κόστος της ενέργειας. Παρ' όλα αυτά, στο επίκεντρο της βραδύτερης αυτής ανόδου τιμών ήταν η ενέργεια, ενώ στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά είδη οι αυξήσεις επιταχύνονται...

Ειδικότερα, τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, που ανακοίνωσε η Eurostat, δείχνουν άνοδο των τιμών καταναλωτή κατά 9,8% στην Ελλάδα και κατά 10,7% στην Ευρωζώνη, έναντι 12,1% και 9,9% αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο.

Στην Ελλάδα η επιβράδυνση ήταν της τάξης του 2,3% με δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Εσθονία και την Ισπανία να έπεται. Στον αντίποδα, οι πιο μεγάλες ανοδικές πιέσεις φάνηκαν στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ιρλανδία, στην Σλοβακία και στη Γαλλία.

Η ενέργεια μοχλός μειώσεων – Πιέσεις σε τρόφιμα και βιομηχανία

Το πιο σημαντικό στοιχείο στο αναλυτικό πακέτο μετρήσεων της Eurostat είναι πως στην Ελλάδα αυτό που κυρίως αποκλιμακώθηκε σε σχέση με τον Σεπτέμβριο είναι οι τιμές ενέργειας (λόγω των παρεμβάσεων στην αγορά, των διεθνών τιμών αλλά και της βάσης μέτρησης του 2021). Τον Οκτώβριο στην Ελλάδα η άνοδος τιμών ενέργειας ήταν 20,8%, έναντι 53,8% τον Σεπτέμβριο. Αντιθέτως, τα στοιχεία δείχνουν κλιμάκωση των ανατιμήσεων στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά είδη. Ειδικά στα τρόφιμα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12,8% τον Οκτώβριο, έναντι 10,7% έναν μήνα πριν.

Οι στατιστικές που βοηθούν τη μείωση

Ο ρυθμός ανόδου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αναμενόταν να επιβραδύνεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου. Και τούτο αφού τα στατιστικά όργανα υπολογίζουν πλέον την άνοδο σε σχέση με τις ήδη «τσιμπημένες» τιμές του 2021. Με άλλα λόγια, είναι αναμενόμενο να υπάρχει μία επιβράδυνση της ανόδου των τιμών με βάση την οποία και η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως στο σύνολο του έτους ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 8,8%.

Οι ανατιμήσεις πάντως συνεχίζονται και επιδρούν πλέον όλο και πιο έντονα και στο οικονομικό κλίμα που επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο σε όλα τα κράτη – μέλη, και στην Ελλάδα. Με την κυβέρνηση να προωθεί μέσα στην εβδομάδα το καλάθι του νοικοκυριού ως ασπίδα στις ανατιμήσεις βασικών αγαθών, αλλά και με τα διεθνή μέτωπα να μαίνονται με επίκεντρο πλέον και τα σιτηρά.

Πλέον αναμένονται τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία θα δημοσιευτούν στις 10 Νοεμβρίου και λίγο αργότερα η Eurostat θα δώσει τα τελικά στοιχεία για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο, η άνοδος του δείκτη τιμών, όπως τον μετρά η ΕΛΣΤΑΤ ήταν 12%.

Οι αναλυτικές μετρήσεις

Αναλυτικά, στην Ελλάδα καταγράφεται άνοδος τιμών κατά 9,8% τον Οκτώβριο από 12,1% τον Σεπτέμβριο, 11,2 τον Αύγουστο, 11,3% τον Ιούλιο, 11,6% τον Ιούνιο, 10,5% τον Μάιο, 9,1% τον Απρίλιο, 8% τον Μάρτιο, 6,3% τον Φεβρουάριο και κατά 5,5% τον Ιανουάριο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει αύξηση τιμών κατά 10,7% τον Οκτώβριο, κατά 9,9% τον Σεπτέμβριο και κατά 9,1% τον Αύγουστο.

Στα επιμέρους στοιχεία, η ενέργεια καταγράφει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Οκτώβριο, κατά 41,9%, έναντι ανόδου κατά 40,7% τον Σεπτέμβριο και κατά 38,6% τον Αύγουστο. Σε ένταση ανατιμήσεων ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός με 13,1% (από 11,8% τον Σεπτέμβριο και 10,6% τον Αύγουστο), αλλά και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με αύξηση τον Οκτώβριο κατά 6% (έναντι 5,5% τον Σεπτέμβριο και 5,1% τον Αύγουστο) και οι υπηρεσίες, με άνοδο 4,4% (έναντι 4,3% τον Σεπτέμβριο και 3,8% τον Αύγουστο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη μάχη κατά της ακρίβειας το «καλάθι του νοικοκυριού» – Πώς θα λειτουργεί και πού στοχεύει

Έρχονται προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και fast track επιστροφές φόρων

Όταν οι Γερμανοί δυσκολεύονται να δανεισθούν... 

gazzetta
gazzetta reader insider insider