Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκίνησε ο χορός των εκπτώσεων και των επιδομάτων – Τι θα κρίνει τη ζήτηση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκίνησε ο χορός των εκπτώσεων και των επιδομάτων – Τι θα κρίνει τη ζήτηση
Ποια μέτρα ελάφρυνσης τίθενται σε ισχύ για το πετρέλαιο θέρμανσης. Σε τι επίπεδα κινείται αυτή τη στιγμή η ζήτηση και τι αναμένει η αγορά.

Με μια δεσμίδα μέτρων τα οποία θα συνοδεύουν τους καταναλωτές μέχρι το επόμενο έτος, η αγορά και η κυβέρνηση πασχίζουν να ρίξουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο φέτος έκανε πρεμιέρα σε τιμή αυξημένη κατά 25 περίπου λεπτά σε σχέση με πέρυσι. Για τους επόμενους 1-2 μήνες, η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών ανά λίτρο (η οποία συμπεριλαμβάνεται στις τιμές εκκίνησης) και οι εκπτώσεις/προσφορές που προσφέρουν τα διυλιστήρια και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες εφαρμόζονται κατά την παραγγελία, ρίχνουν ακόμη περισσότερο την τιμή, κάτι που οι καταναλωτές σπεύδουν να εκμεταλλευθούν. Παράγοντας της αγοράς, μιλώντας στο Insider.gr, εξηγεί ότι «η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη καθώς οι καταναλωτές φοβούνται ότι όταν λήξουν οι εκπτώσεις και οι επιδοτήσεις η τιμή, όπως είναι αναμενόμενο, θα ανέβει πάνω από τα σημερινά επίπεδα. Επομένως, σπεύδουν να κάνουν κάποιες πρώτες παραγγελίες ή να συμπληρώσουν προτού μπει ο Δεκέμβριος».

Ποια μέτρα ελάφρυνσης τίθενται σε ισχύ για το πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,412 ευρώ το λίτρο και στην Αττική στα 1,381 ευρώ το λίτρο.

Στις τιμές περιλαμβάνεται η κρατική επιδότηση της τιμής στην αντλία ύψους 25 λεπτών η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τις 14 Οκτωβρίου με αρχική πρόβλεψη ολοκλήρωσης τις 31 Δεκεμβρίου. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

Παραμένοντας στα μέτρα κρατικής στήριξης, εντός Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα MyΘέρμανση για τις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και το ανώτατο ποσό του επιδόματος θα είναι 800 ευρώ, αυξημένο κατά 50 ευρώ σε σχέση με το περυσινό. Η αρχή θα γίνει με τους περυσινούς δικαιούχους οι οποίοι θα λάβουν έως τις 10 Δεκεμβρίου προκαταβολή ίση με το περυσινό επίδομα και στη συνέχεια θα γίνουν οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί. Οι νέοι δικαιούχοι θα δουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους έως το τέλος Δεκεμβρίου και η διαδικασία της καταβολής αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου από την πλευρά τους έχουν υιοθετήσει επιθετικές πολιτικές με εκπτώσεις και άλλα κίνητρα που στόχο έχουν να τονώσουν τη ζήτηση. Οι διευκολύνσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής (εκπτώσεις, bonus για αγορά με πιστωτική, ενίσχυση του συστήματος επιβράβευσης, άτοκες δόσεις) τίθενται σε ισχύ από τον Οκτώβριο και έχουν διάρκεια που κυμαίνεται από ένα έως έξι μήνες ανάλογα με την εταιρεία και τη μορφή της διευκόλυνσης ενώ όπως συμβαίνει και με την κυβερνητική πολιτική, οι εταιρείες ιχνηλατούν την πορεία της διεθνούς τιμής αλλά και τις ζήτησης προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους.

Τι θα κρίνει τη ζήτηση

Τα οικονομικά κίνητρα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της ζήτησης αλλά αυτή δεν θα κριθεί μόνο από την τιμή, τις εκπτώσεις, τις διευκολύνσεις και τις επιδοτήσεις. Ο καιρός, ένας βαρύς χειμώνας ή αντιθέτως, μια παρατεταμένη καλοκαιρία θα επηρεάσουν επίσης την απόφαση αγοράς των καταναλωτών. Παραδοσιακά, η ζήτηση κορυφώνεται κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων και κατόπιν αυξομειώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Οι ημερομηνίες που «ξεκλειδώνουν» έως 1.600 ευρώ για τα νοικοκυριά

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι συμβαίνει τελικά με τις εκπτώσεις και τα επιδόματα – Πόσο συμφέρει σε σχέση με το φυσικό αέριο

Στα 1,37 ευρώ το λίτρο κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης - Μουδιασμένη η αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider