Στα 1,37 ευρώ το λίτρο κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης - Μουδιασμένη η αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 1,37 ευρώ το λίτρο κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης - Μουδιασμένη η αγορά
Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή του είναι χαμηλότερη σε σχέση με ό,τι ανέμενε η αγορά όχι μόνο λίγες ημέρες νωρίτερα αλλά και λίγες ώρες νωρίτερα. 

Κατά περίπου 24 λεπτά ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι πωλείται φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά σήμερα, Παρασκευή. Η τιμή του διαμορφώνεται στα 1,37 ευρώ το λίτρο και είναι χαμηλότερη σε σχέση με ό,τι ανέμενε η αγορά όχι μόνο λίγες ημέρες νωρίτερα αλλά και λίγες ώρες νωρίτερα.

Ενδεικτικό είναι ότι εάν η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή στα μέσα Σεπτεμβρίου, η τιμή του θα κυμαινόταν μεταξύ 1,65 και 1,70 ευρώ το λίτρο ενώ μόλις πριν από τρεις ημέρες η αγορά υπολόγιζε την τιμή εκκίνησης κοντά στα 1,55 ευρώ το λίτρο και μόλις χθες μεταξύ 1,43 και 1,45 για να πέσει τελικά στα 1,37 με 1,38 ύστερα από την έκπτωση 6 λεπτών το λίτρο που αποφάσισαν να χορηγήσουν τα ΕΛΠΕ στις εταιρείες εμπορίας. Φυσικά, οι τιμές αυτές αφορούν στις εταιρείες και μπορούν να διαφέρουν από πρατήριο σε πρατήριο και από περιοχή σε περιοχή.

Οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν έντονη αστάθεια ενώ η ζήτηση, όπως είναι φυσικό είναι ακόμη υποτονική καθώς η παρατεταμένη καλοκαιρία και η πρόθεση των καταναλωτών να «κρατήσουν ρευστό» μεταθέτει για αργότερα την αγορά καυσίμων θέρμανσης.

Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους θέρμανσης για τα νοικοκυριά αναμένεται να τονώσουν την κινητικότητα στην αγορά. Φέτος, οι καταναλωτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν την οριζόντια μείωση 25 λεπτών το λίτρο που θα ισχύει για όλους αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και το επίδομα θέρμανσης, το οποίο αυξάνεται από τα 300 ευρώ στα 350 ευρώ και αυξομειώνεται ανάλογα με το ειδικό συντελεστή της κάθε περιοχής με αποδέκτες περί τα 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο;

Αυτή τη στιγμή, το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης είναι ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο του φυσικού αερίου. Όπως σημειώνει μιλώντας στο insider.gr πηγή της αγοράς, «η διαφορά στην τιμή πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου είναι μικρή και εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική της κάθε επιχείρησης. Τα μέτρα ελάφρυνσης με στόχο την προώθηση της χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης έναντι του φυσικού αερίου καλύπτουν μέρος αυτής της διαφοράς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα είναι θέμα ζήτησης και ανταγωνισμού».

Άλλωστε, η κάθε εταιρεία εμπορίας ακολουθεί τη δική της τιμολογιακή πολιτική και αναπροσαρμόζει την στρατηγική της ανάλογα με τις εξελίξεις της τελευταίας στιγμής. Έτσι, ενώ έχουμε ως κυρίαρχες τιμές λιανικής τα 1,375 ευρώ το λίτρο (ελίν), τα 1,381 (ΕΚΟ) και τα 1,390 (BP) από τρεις μεγάλες εταιρείες εμπορείας, η τιμή διάθεσης μπορεί να φθάσει σε κάποιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στης ΕΚΟ μπορεί να είναι και λίγο χαμηλότερη καθώς η εταιρεία έχει αποφασίσει να προσφέρει έκπτωση επιπλέον 5% κατά την παραγγελία από 15 Οκτωβρίου έως 21 Νοεμβρίου.

Ως προς την πορεία των τιμών των καυσίμων το επόμενο διάστημα στην εγχώρια αγορά, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα παρουσιάσει καθοδικές τάσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο αλλά προκειμένου να διατυπωθούν ασφαλείς προβλέψεις και να γίνουν συγκρίσεις, θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η διεθνής τιμή του πετρελαίου (η οποία παρουσιάζει έντονη αστάθεια) αλλά και η επιδότηση των 9 λεπτών που παρέχει η ΔΕΠΑ και το κατά πόσο θα εξακολουθήσει να ισχύει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο θέρμανσης: Συμβουλές για έξυπνο γέμισμα και έξυπνο... ζέσταμα

Αέριο: Στα επίπεδα των 11 λεπτών ανά KWh «κλείδωσε» η τιμή Οκτωβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider