Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι συμβαίνει τελικά με τις εκπτώσεις και τα επιδόματα – Πόσο συμφέρει σε σχέση με το φυσικό αέριο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι συμβαίνει τελικά με τις εκπτώσεις και τα επιδόματα – Πόσο συμφέρει σε σχέση με το φυσικό αέριο
Πόσο κοστίζει τελικά το πετρέλαιο θέρμανσης μαζί με τις εκπτώσεις και τις επιδοτήσεις; Πόσο "ζεστοί" είναι οι καταναλωτές να αγοράσουν; Τι είναι πιο ακριβό; Το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο;

Η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης μόλις ξεκίνησε και τα πρώτα τηλέφωνα ήδη έχουν χτυπήσει στις επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών με τους καταναλωτές να δείχνουν θερμότερο από το αναμενόμενο ενδιαφέρον λόγω των επιδοτήσεων και εκπτώσεων που ανακοινώθηκαν στο «παρά πέντε» της έναρξης της σεζόν.

Η επιδότηση των ΕΛΠΕ για τον Οκτώβριο έριξε την τιμή εκκίνησης στα 1,37 ευρώ από τα 1,43-1,45 που αναμενόταν αρχικά, κάτι που ώθησε τους καταναλωτές να επισπεύσουν όχι μόνο την έρευνα αγοράς αλλά και τις παραγγελίες υπό τον φόβο περαιτέρω αυξήσεων από το Νοέμβριο. Το κέρδος για τους καταναλωτές από την τελική, μειωμένη τιμή είναι 60 ευρώ ανά 1000 λίτρα, ποσόν διόλου ευκαταφρόνητο αν ληφθούν υπ’ όψιν ο υψηλός πληθωρισμός και το υψηλό ενεργειακό κόστος. Η τιμή στην οποία πωλούν οι εταιρείες και τα πρατήρια περιλαμβάνει την επιδότηση των 20 λεπτών ανά λίτρο που είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση. Οποιαδήποτε επιπλέον έκπτωση ανακοινώνεται από τις εταιρείες όπως έγινε για παράδειγμα από την ΕΚΟ η οποία παρέχει έκπτωση 5% εφαρμόζεται στην τιμή που έχει ανακοινώσει η εταιρεία (η ΕΚΟ είχε ανακοινώσει τιμή εκκίνησης τα 1,38 ευρώ) και ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (στην περίπτωση της συγκεκριμένης εταιρείας μέχρι τις 21 Νοεμβρίου). Παρόμοια κίνηση ανταγωνιστικής τιμολόγησης έχει δρομολογηθεί και από τις εταιρείες AVIN, SHELL, CYCLON του ομίλου Motor Oil.

Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο;

Οι τιμές που δίνουν οι εταιρείες εμπορίας μπορούν να αυξομειωθούν ανάλογα με την πορεία της ζήτησης και τη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι στο άμεσο διάστημα, εάν δεν μεσολαβήσει κάποιο έκτακτο γεγονός, δεν αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές τιμές στο Brent σαν εκείνες που είχαν καταγραφεί πριν από λίγους μήνες που έστειλαν το πετρέλαιο στα 120 δολάρια ενώ για το φυσικό αέριο, η αγορά αναμένει ότι θα καταγράψει πτωτική τάση.

Όσον αφορά στη σύγκριση των δύο καυσίμων, λόγω των διακυμάνσεων των τιμών, οποιαδήποτε προσέγγιση μπορεί να αναιρεθεί μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, για λόγους απλούστευσης, θα μπορούσε να αναφερθεί ότι, λαμβάνοντας, για παράδειγμα, ως ημέρα αναφοράς την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι χαμηλότερη από εκείνη του φυσικού αερίου. Πιο αναλυτικά, το πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή τα 1,37 ευρώ το λίτρο ισούται με 128 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το φυσικό αέριο είναι στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα (έχοντας αφαιρέσει την επιδότηση της ΔΕΠΑ), επομένως, το πετρέλαιο θέρμανσης στο συγκεκριμένο «στιγμιότυπο» εμφανίζεται λίγο φθηνότερο ενώ σε γενικές γραμμές η διαφορά στην τιμή των δύο καυσίμων είναι πολύ μικρή.

Εν αναμονή του επιδόματος θέρμανσης

Εκτός από την κρατική επιδότηση των 20 λεπτών που ήδη έχει ενσωματωθεί στην τελική τιμή, οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα έχουν επιπλέον κέρδος. Συγκεκριμένα, οι πλέον «κερδισμένοι» θα είναι όλοι οι νέοι δικαιούχοι οι οποίοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα δηλαδή τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο.

Το ποσό βάσης για τον υπολογισμό επιδόματος για κάθε δικαιούχο αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ύψος της ενίσχυσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 1,37 ευρώ το λίτρο κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης - Μουδιασμένη η αγορά

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πώς θα γίνουν οι αιτήσεις, πότε θα δοθεί

Γέλεν: Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το ύψος του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider