Τα «μυστικά» του νέου επιδόματος θέρμανσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «μυστικά» του νέου επιδόματος θέρμανσης
Νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης αλλά και όσοι εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο και χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουν το σπίτι τους θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης.  

Νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης αλλά και όσοι εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο και χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουν το σπίτι τους θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης. Παράλληλα, όλοι οι περσινοί δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα εισπράξουν αυξημένο επίδομα, ενώ θα προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 25 λεπτά το λίτρο.

Την ίδια ώρα μπαίνει τέλος στην επιδότηση της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης ενώ η πρόσθετη επιδότηση για το φυσικό αέριο τα μέτρα στήριξης θα αποφασισθούν αργότερα σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της ΕΕ.

Ειδικότερα από τις διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών για το χρονοδιάγραμμα, τα κριτήρια, και τους δικαιούχους του νέου κυβερνητικού πακέτου για την αναχαίτιση των επιβαρύνσεων στα εισοδήματα των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση προκύπτουν τα εξής:

1. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί φέτος για το επίδομα θέρμανσης αναπροσαρμόζεται στα 300 εκατ. ευρώ ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα να αυξάνονται τόσο τα ποσά που θα καταβληθούν έως το τέλος του έτους όσο και ο αριθμός των νοικοκυριών που θα ανέλθει σε 1,3 εκατομμύρια.

2. Οι πλέον «κερδισμένοι» είναι όλοι οι νέοι δικαιούχοι οι οποίοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. «Δίνουμε κίνητρα, για να μεταβούμε μακριά από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει πάρα πολύ ακριβή τιμή, αυτή τη στιγμή. Το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση αυτή, είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

3. Το ποσό βάσης για τον υπολογισμό επιδόματος για κάθε δικαιούχο αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ύψος της ενίσχυσης προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Παραδείγματα

- Για δικαιούχο με κύρια κατοικία στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20% και συνεπώς για ένα παιδί το ποσό ανέρχεται σε 180 ευρώ και για δύο παιδιά διαμορφώνεται στα 211 ευρώ από 181 ευρώ πέρυσι ενώ για νέο δικαιούχο το αυξάνεται στα 422 ευρώ.

- Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα είναι 248,5 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,71), για νοικοκυριό με ένα παιδί 298,2 ευρώ, για δύο παιδιά το ποσό φθάνει στα 348 ευρώ από 299 ευρώ ενώ για νέο δικαιούχο το ποσό αυξάνεται στα 696 ευρώ.

- Νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι ενώ αν είναι νέος δικαιούχος το ποσό αυξάνεται στα 1.156 ευρώ ενώ αν η κύρια κατοικία βρίσκεται στο Καρπενήσι το ποσό ανέρχεται σε 529 ευρώ από 454 ευρώ πέρυσι και για νέους δικαιούχους φθάνει στα 1.058 ευρώ

4. Τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του επιδόματος αυξάνονται σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ πέρυσι για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε προστατευόμενο παιδί. Έτσι δικαιούχος του επιδόματος θα είναι ο έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ, με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ.

5. Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

6. Θα υπάρχει έκπτωση 25 λεπτά το λίτρο μαζί με το ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου 2022 για όλους τους καταναλωτές λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Έτσι σε περίπτωση που το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στα 1,60 ευρώ το λίτρο οι καταναλωτές θα το αγοράσουν 1,35 ευρώ το λίτρο. Το κόστος του μέτρου έχει υπολογιστεί στα 250 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν έως 60% για δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο

«Υπερταμείο»: Πώς σχεδιάζει να αξιοποιήσει το δημόσιο real estate

Μέχρι τέλος του χρόνου πιστοποιητικά και rapid test στους χώρους εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider