BoE: Επεκτείνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αλλά το πρόβλημα παραμένει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Επεκτείνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αλλά το πρόβλημα παραμένει
Η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας ανακοίνωσε στις 28 Σεπτεμβρίου ένα πρόγραμμα έκτακτης αγοράς δύο εβδομάδων για μακροχρόνια κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου — γνωστά ως «gilts» — για να αποκαταστήσει την τάξη στις αγορές και να προστατεύσει τα επενδυτικά κεφάλαια που βασίζονται στην ευθύνη (LDI) από την επικείμενη κατάρρευση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) επεκτείνει την έκτακτη αγορά ομολόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας καθώς ο «μίνι» προϋπολογισμός της κυβέρνησης της Λιζ Τρας με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, προκάλεσε χάος στις αγορές.

Η κεντρική τράπεζα επεσήμανε επίσης ότι θα «διευρύνει το εύρος» των αγορών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου για την σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης και τον καθησυχασμό των επενδυτών. Πρόκειται για τη δεύτερη επέκταση του έκτακτου πακέτου διάσωσης που ανέλαβε με πρωτοβουλία της η Τράπεζα ενόψει της προγραμματισμένης λήξης του προηγούμενου προγράμματος αγορών ομολόγων την Παρασκευή.

Η Τράπεζα ξεκίνησε την επείγουσα παρέμβασή της στις 28 Σεπτεμβρίου μετά από το άνευ προηγουμένου ξεπούλημα μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου που απείλησε να κατακρημνίσει τα συνταξιοδοτικά προγράμματα της χώρας.

«Στην αρχή αυτής της εβδομάδας σημειώθηκε περαιτέρω σημαντική αναπροσαρμογή του δημόσιου χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα των θυλάκων που συνδέονται με επενδυτικά κεφάλαια που βασίζονται στην ευθύνη (LDI) από την επικείμενη κατάρρευση. Η δυσλειτουργία σε αυτήν την αγορά και η προοπτική της αυτοενισχυόμενης δυναμικής ενός sell off ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», προειδοποίησε η τράπεζα.

Υπενθυμίζεται πως χτες, η ΒοΕ ανακοίνωσε τρία μέτρα για την αποφυγή μιας οικονομικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα:

  1. Αυξάνει τις ημερήσιες δημοπρασίες. Ήδη έχει πραγματοποιήσει οκτώ καθημερινές δημοπρασίες και προτίθεται να αγοράσει ομόλογα αξίας περίπου και 40 δισεκατομμύρια λιρών (44 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ έχει ήδη αγοράσει πέντε δισ. Το μέγιστο μέγεθος δημοπρασίας θα φτάνει έως και 10 δισεκατομμύρια λίρες.
  2. Ξεκινά μια προσωρινή διευκόλυνση διευρυμένων μηχανισμών επαναχρηματοδότησης (TECRF), η οποία θα προσφέρει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αμβλύνουν τις πιέσεις ρευστότητας για τις επενδύσεις μέσω LDI. «Στο πλαίσιο αυτών των πράξεων, η Τράπεζα θα αποδεχθεί εξασφαλίσεις αποδεκτές βάσει του Sterling Monetary Framework (SMF), συμπεριλαμβανομένου του δείκτη που συνδέεται με ομόλογα και επίσης ένα ευρύτερο φάσμα εξασφαλίσεων από ό,τι είναι συνήθως αποδεκτό στο πλαίσιο του SMF, όπως οι εξασφαλίσεις εταιρικών ομολόγων» τόνισε η κεντρική τράπεζα.
  3. Θα υποστηρίξει τις πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα κεφάλαια LDI μέσω μακροπρόθεσμων συμφωνιών επαναγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 64 μονάδες βάσης τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα η τιμή να βουτήξει κατά 5,5%. Εν τω μεταξύ, η τιμή του 30ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 16%, με τις αποδόσεις τώρα να κυμαίνονται περίπου στο +1,5%, ενώ ήταν στο -1,5% μόλις πριν από έξι μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 η ανεργία, μειώθηκε στο 3,5%

Barclays: Ο κίνδυνος εκτίναξης των τιμών ενέργειας και ο αντίκτυπος στις αγορές συναλλάγματος

Χρέη στα Ταμεία: Αυξήθηκαν οι μικρο-οφειλέτες - Παύει η ποινική δίωξη όσων εξυπηρετούν ρυθμίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider