BoE: Nέα μέτρα στήριξης ως «ένεση» χρηματοπιστωτικής σταθερότητας - Τι περιλαμβάνουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Nέα μέτρα στήριξης ως «ένεση» χρηματοπιστωτικής σταθερότητας - Τι περιλαμβάνουν
Μία νέα δέσμη μέτρων με στόχο την τόνωση της οικονομίας και τη διασφάλιση της ρευστότητας στη Βρετανία, ανακοίνωσε η ΒοΕ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα «για να υποστηρίξει ένα ομαλό τέλος» στην έκτακτη αγορά ομολόγων που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, με στόχο την αποφυγή μιας οικονομικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αναγκάστηκε να παρέμβει στην αγορά ομολόγων αφού ο μίνι προϋπολογισμός που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πυροδότησε ένα μαζικό sell-off που έθεσε σε κίνδυνο την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως είχε επισημάνει ήδη η τράπεζα, η επείγουσα παρέμβασή της θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, έτσι σήμερα έκανε γνωστό πως θα λάβει τρία νέα μέτρα.

Αρχικά, υπογράμμισε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος των ημερήσιων δημοπρασιών της για να «διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής χωρητικότητα για αγορές». Η BoE, έχει πραγματοποιήσει οκτώ καθημερινές δημοπρασίες, προτιθέμενη να αγοράσει ομόλογα αξίας περίπου και 40 δισεκατομμύρια λιρών (44 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ έχει ήδη αγοράσει πέντε δισ.

«Η Τράπεζα είναι έτοιμη να αναπτύξει αυτήν την ανεκμετάλλευτη χωρητικότητα για να αυξήσει το μέγεθος των υπόλοιπων πέντε δημοπρασιών πάνω από το τρέχον επίπεδο των 5 δισεκατομμυρίων λιρών σε κάθε δημοπρασία. Το μέγιστο μέγεθος δημοπρασίας θα επιβεβαιώνεται κάθε πρωί και θα φτάνει έως και 10 δισεκατομμύρια λίρες. Ο υφιστάμενος μηχανισμός τιμολόγησης των αποθεματικών της Τράπεζας θα παραμείνει σε λειτουργία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Δεύτερον, η ΒοΕ σχεδιάζει να ξεκινήσει μια προσωρινή διευκόλυνση διευρυμένων μηχανισμών επαναχρηματοδότησης (TECRF), η οποία θα προσφέρει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αμβλύνουν τις πιέσεις ρευστότητας για τις επενδύσεις μέσω πράξεων ασφάλισης ρευστότητας (LDI), το οποίο θα παραμείνει μέχρι και μετά το τέλος αυτής της εβδομάδας.

«Στο πλαίσιο αυτών των πράξεων, η Τράπεζα θα αποδεχθεί εξασφαλίσεις αποδεκτές βάσει του Sterling Monetary Framework (SMF), συμπεριλαμβανομένου του δείκτη που συνδέεται με ομόλογα και επίσης ένα ευρύτερο φάσμα εξασφαλίσεων από ό,τι είναι συνήθως αποδεκτό στο πλαίσιο του SMF, όπως οι εξασφαλίσεις εταιρικών ομολόγων» τόνισε η κεντρική τράπεζα.

Τέλος, η BoE δήλωσε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα κεφάλαια LDI μέσω μακροπρόθεσμων συμφωνιών επαναγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ο Γκρεγκ Χαντς είναι ο νέος υπουργός Εμπορίου

Γερμανία: Απομακρύνεται ο επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας λόγω επαφών με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Βιώσιμη ανάπτυξη: Οι επιδόσεις των ελληνικών περιφερειών – Μπροστά η Θεσσαλία, μεγάλες προκλήσεις για την Αττική

gazzetta
gazzetta reader insider insider