Γραφείο προϋπολογισμού: Σχετικά ασφαλείς οι δημοσιονομικοί στόχοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γραφείο προϋπολογισμού: Σχετικά ασφαλείς οι δημοσιονομικοί στόχοι
Επισημαίνει, ωστόσο, την έντονη αβεβαιότητα η οποία επικρατεί για την επίμαχη περίοδο του 2023.

Γνώμη για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2023 δημοσιοποίησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει σχετικά ασφαλείς του δημοσιονομικούς στόχους για το έτος, αν και επισημαίνει την έντονη αβεβαιότητα η οποία επικρατεί για την επίμαχη περίοδο.

Αναλυτικά, το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει:

Το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2023 κατατίθεται σε συνθήκες ταχύτερης από το αναμενόμενο οικονομικής μεγέθυνσης για το τρέχον έτος αλλά και έντονης αβεβαιότητας για το επόμενο.

Το μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει μεγέθυνση 5,3% για το 2022 και 2,1% για το 2023, ενώ ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 8,8% το 2022 και 3,0% το 2023. Επομένως, η ονομαστική μεγέθυνση του τρέχοντος έτους προβλέπεται στο 14,8% και του επόμενου στο 5,3%.

Τα δημοσιονομικά στοιχεία του Προσχεδίου (πλέον μόνο σε όρους ESA) διαπιστώνουν μια ιδιαίτερα βελτιωμένη εικόνα για το τρέχον έτος, σε σχέση με το προηγούμενο, και προβλέπουν περαιτέρω βελτίωση για το 2023. Το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 εκτιμάται σε 3,6 δισ. ευρώ (1,7% ΑΕΠ) και είναι αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με το 2021 (9,1 δισ. ευρώ ή 5% ΑΕΠ). Η βελτίωση αυτή εκτιμάται σε 5,5 δισ. ή 3,3 μονάδες ΑΕΠ. Για το 2023 ο στόχος είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,6 δισ. (0,7% ΑΕΠ) που αντιστοιχεί σε επιπλέον βελτίωση, σε σχέση με το τρέχον έτος, της τάξης των 5,2 δισ. (2,4 μονάδες ΑΕΠ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Ρεαλιστικές οι προβλέψεις του προϋπολογισμού - Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider