Reuters: Μόνο προσωρινά μέτρα στήριξης για ενέργεια προκρίνει το Eurogroup - To προσχέδιο κοινής δήλωσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Μόνο προσωρινά μέτρα στήριξης για ενέργεια προκρίνει το Eurogroup - To προσχέδιο κοινής δήλωσης
«Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε πλήρως τις οικονομίες» τονίζεται στο προσχέδιο ενώ η έμφαση θα δοθεί στην προστασία των πιο ευάλωτων.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις οικονομίες τους από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και θα επικεντρωθούν στην προστασία των πιο ευάλωτων με έκτακτα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα, αναφέρεται σε προσχέδιο κοινής δήλωσης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Το προσχέδιο, που επικαλείται το Reuters, προετοιμάστηκε για τις συζητήσεις των υπουργών των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ και συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο σήμερα, Δευτέρα και αναφέρει ότι τα εθνικά μέτρα θα συντονιστούν για την προστασία του διασυνοριακού ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι ευθύνη μας να αμβλύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της εξωτερικής κρίσης στις οικονομίες μας», αναφέρεται στο draft και υπογραμμίζεται ωστόσο πως «παρόλα αυτά, τέτοια μέτρα θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους εθνικούς μας προϋπολογισμούς και ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβραδύνουν την απαραίτητη προσαρμογή της ενεργειακής ζήτησης».

Νωρίτερα, το Reuters, επιλούμενο αξιωματούχους, ανέφερε πως το Eurogroup θα δεσμευτεί σήμερα ότι τα μέτρα που θα λάβουν τα ευρωπαϊκά κράτη για την αντιμετώπιση του ολοένα και διογκούμενου ενεργειακού κόστους θα είναι προσωρινά και στοχευμένα, ούτως ώστε να μην πυροδοτηθεί ένα σπιράλ μισθών-τιμών που θα επιταχύνει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

Η στήριξη, ενώ αμβλύνει τον άμεσο πόνο της ακριβότερης ενέργειας, στρεβλώνει επίσης τα σήματα τιμών από την αγορά που κανονικά θα οδηγούσαν σε μείωση της κατανάλωσης και λειτουργεί ενάντια στις προσπάθειες της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Αντιστοιχεί επίσης σε νέο, μεγάλο δημόσιο δανεισμό, τον οποίο δεν μπορούν εύκολα να αντέξουν όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης χωρίς να προκληθούν πιθανές αντιδράσεις στην αγορά. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απότομη πτώση της λίρας ως απάντηση στα μεγάλα σχέδια δανεισμού της Βρετανίας ήταν ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Σκέψεις για νέο κοινό δανεισμό

Για να διατηρηθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός και να μειωθεί ο κίνδυνος αναταραχής στην αγορά, ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν διατυπώσει την ιδέα ενός νέου κοινού δανεισμού της ΕΕ για τη χρηματοδότηση μιας κοινής απάντησης στην ενεργειακή πρόκληση.

Για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός από τις χώρες του Βορρά, το σχέδιο θα μπορούσε να βασιστεί στο σχέδιο στήριξης της ανεργίας από την πανδημία του COVID-19, το οποίο μεταβίβασε τον από κοινού δανεισμό στις κυβερνήσεις ως φθηνά δάνεια αντί για επιχορηγήσεις.

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν ακόμη να αξιοποιήσουν 225 δισ. ευρώ εναπομείναντων φθηνών δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης που συστάθηκε μετά την πανδημία και να τα χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Το Eurogroup θα δεσμευτεί μόνο για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider