Reuters: Το Eurogroup θα δεσμευτεί μόνο για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Το Eurogroup θα δεσμευτεί μόνο για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης
Το Eurogroup είναι πιθανό να δεσμευτεί τη Δευτέρα ότι τα εθνικά οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ολοένα και αυξανόμενου ενεργειακού κόστους θα είναι προσωρινά και στοχευμένα, ώστε να μην πυροδοτηθεί ένα σπιράλ μισθών-τιμών που θα επιταχύνει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, ανέφεραν αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters.

Το Eurogroup είναι πιθανό να δεσμευτεί τη Δευτέρα ότι τα μέτρα που θα λάβουν τα ευρωπαϊκά κράτη για την αντιμετώπιση του ολοένα και διογκούμενου ενεργειακού κόστους θα είναι προσωρινά και στοχευμένα, ούτως ώστε να μην πυροδοτηθεί ένα σπιράλ μισθών-τιμών που θα επιταχύνει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, ανέφεραν αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters.

Οι υπουργοί, που συναντώνται στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο της τακτικής μηνιαίας συνεδρίασης, είναι πιθανό να εκδώσουν ανακοίνωση σχετικά με τη δημοσιονομική απάντηση που θα δώσουν στην εν εξελίξει κρίση του κόστους διαβίωσης, που προκλήθηκε από την κατάρρευση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι συζητήσεις γύρω από τη δημοσιονομική απάντηση που θα δοθεί γίνονται καθώς που η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δανειστεί από την αγορά ομολόγων για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα ύψους 200 δισ. ευρώ για εταιρείες και νοικοκυριά που πλήττονται από το ενεργειακό κόστος.

Το μέγεθος της γερμανικής απάντησης είναι πολλαπλάσιο των 67 δισ. ευρώ που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει η Γαλλία ή των 68 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η Ιταλία. Είναι επίσης πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης, εγείροντας την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων της ΕΕ.

Το μέγεθος της συνολικής κρατικής βοήθειας της ευρωζώνης για την οικονομία, που ήδη ξεπερνά το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, είναι επίσης πονοκέφαλος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αυξάνει τα επιτόκια για να ανακόψει τον υψηλό πληθωρισμό που έφτασε στο 10% τον Σεπτέμβριο.

Η στήριξη, ενώ αμβλύνει τον άμεσο πόνο της ακριβότερης ενέργειας, στρεβλώνει επίσης τα σήματα τιμών από την αγορά που κανονικά θα οδηγούσαν σε μείωση της κατανάλωσης και λειτουργεί ενάντια στις προσπάθειες της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Αντιστοιχούν επίσης σε νέο, μεγάλο δημόσιο δανεισμό, τον οποίο δεν μπορούν εύκολα να αντέξουν όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης χωρίς να προκληθούν πιθανές αντιδράσεις στην αγορά. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απότομη πτώση της λίρας ως απάντηση στα μεγάλα σχέδια δανεισμού της Βρετανίας ήταν ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Για να διατηρηθεί ο θεμιτός ανταγωνισμός και να μειωθεί ο κίνδυνος αναταραχής στην αγορά, ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν διατυπώσει την ιδέα ενός νέου κοινού δανεισμού της ΕΕ για τη χρηματοδότηση μιας κοινής απάντησης στην ενεργειακή πρόκληση.

Για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός από τις χώρες του Βορρά, το σχέδιο θα μπορούσε να βασιστεί στο σχέδιο στήριξης της ανεργίας από την πανδημία του COVID-19, το οποίο μεταβίβασε τον από κοινού δανεισμό στις κυβερνήσεις ως φθηνά δάνεια αντί για επιχορηγήσεις.

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν ακόμη να αξιοποιήσουν 225 δισ. ευρώ εναπομείναντων φθηνών δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης που συστάθηκε μετά την πανδημία και να τα χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έγγραφο Eurogroup: Στροφή προς στοχευμένα, κοινά μέτρα στήριξης – «Φρένο» στην κρατική στήριξη στις τιμές ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider