«Καλάθι» έργων 5 δισ. ευρώ στο PPF (ΤΑΙΠΕΔ), «γεμίζει» με νέες δράσεις – Πώς προχωράει πλήθος διαγωνισμών/διεργασιών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καλάθι» έργων 5 δισ. ευρώ στο PPF (ΤΑΙΠΕΔ), «γεμίζει» με νέες δράσεις – Πώς προχωράει πλήθος διαγωνισμών/διεργασιών
Με 4 νέα projects, συνολικού ύψους περίπου 500-600 εκατ. ευρώ, αναμένεται σύντομα να «προικιστεί» η μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ. Η ΠΥΡΚΑΛ, τα έργα «ανακούφισης» του ΥΠΕΝ και τα σχολεία. Τι «τρέχει» με ΟΑΚΑ, Αναδασώσεις, αεροδρόμιο «Καζαντζάκης», Βιομηχανικά Πάρκα, πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», Αθηναϊκή Ριβιέρα και άλλες δράσεις. 

Με 4 νέα projects, συνολικού ύψους περίπου 500-600 εκατ. ευρώ, αναμένεται σύντομα να «προικιστεί» η μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστή και ως Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας - PPF, που υπό τον επικεφαλής της Π. Σταμπουλίδη έχει αναλάβει την ωρίμανση και προώθηση σημαντικών διαγωνισμών για λογαριασμό πλήθους φορέων και αρχών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, το «καλάθι» του PPF ανέρχεται πλέον στα επίπεδα των περίπου 5 δισ. ευρώ, νούμερο που καταδεικνύει και την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και των αναθετουσών αρχών για τις διαδικασίες και τους ρυθμούς που ακολουθεί ο εν λόγω φορέας.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, προσεχώς αναμένεται να ανατεθούν από την Κυβερνητική Επιτροπή στη μονάδα PPF και τουλάχιστον 4 νέα projects.

Νέα έργα από την Κυβερνητική Επιτροπή

Ανάμεσα σε αυτά είναι δύο δράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικού εκτιμώμενου ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ (1: Ενεργειακή Κοινότητα ΟΤΑ, συνδρομή 100 εκατ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης, παροχή αρωγής με συμμετοχή έως 30.000 νοικοκυριών σε συνεργασία με Δήμους – 2: φωτοβολταϊκά/αποθήκευση, παροχή κινήτρων σε βιομηχανίες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας) που απευθύνονται σε ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και βιομηχανίες με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος (ιδίως με την ενεργειακή κρίση μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία), αλλά και δράση για την ανακαίνιση σχολικών μονάδων.

Η 4η δράση αφορά στην ανάληψη από το PPF της προετοιμασίας του διαγωνισμού για την κατασκευή και διαχείριση μέσω ΣΔΙΤ του «κυβερνητικού πάρκου» στο ακίνητο της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ) στις παρυφές του Υμηττού (επένδυση περίπου 250 εκατ. ευρώ). Το PPF θα ενεργήσει και για τη μεταφορά της ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, πρώην ΠΥΡΚΑΛ) στην Μάνδρα, όπου υπάρχουν ήδη διοικητικές υπηρεσίες και κτήρια, στα οποία θα «κουμπώσουν» οι λοιπές εγκαταστάσεις.

Το insider.gr έχει αποκαλύψει ότι επίκεινται εξελίξεις στο θέμα «ΠΥΡΚΑΛ» μετά τη ΔΕΘ, όσον αφορά στην υλοποίηση του έργου για το κυβερνητικό πάρκο στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ ώστε να φτάσουμε μέσα στο 2023, εφόσον βέβαια όλα πάνε καλά και βάσει αρχικού σχεδιασμού, στον διαγωνισμό μέσω ΣΔΙΤ για τη μεταφορά υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών στην έκταση του πρώην εργοστασίου στο Δήμο Δάφνης - Υμηττού. Σε κάθε περίπτωση, ευρύτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η ωρίμαση του έργου ούτως ώστε να κατατεθεί το σχετικό αίτημα στην Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και να πάρει και επίσημα το «πράσινο φως» της υλοποίησης. Με τον τρόπο αυτόν, υπολογίζεται ότι θα απελευθερωθούν πάνω από 100 κτίρια, επιφάνειας 300.000 - 350.000 τ.μ., με το Δημόσιο προσδοκά στην εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών, καθώς θα αποχωρήσει από δεκάδες ακίνητα που μισθώνει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Τα σημαντικά projects

Πολύ ψηλά στη λίστα της μονάδας PPF βρίσκονται πάντως και οι αναδασώσεις που έχει αναλάβει, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, όπου ήδη σε 6 μήνες απορροφήθηκαν πόροι άνω των 70 εκατ. ευρώ με τη μονάδα να καταφέρνει σε σύντομο χρονικό διάστημα να προωθεί και δεκάδες εργολαβίες για την προστασία των δασών.

Επίσης, και το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», με το οποίο η κυβέρνηση «φιλοδοξεί» να εξοπλίσει τις αρμόδιες αρχές με εναέρια μέσα, νέα σύγχρονα συντονιστικά κέντρα διαχείρισης κρίσεων, με drones κ.α., «περνάει» μέσα από το PPF. Όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, το Ταμείο έχει αναλάβει για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΥΚΚΠΠ) την υποστήριξη & τον συντονισμό συγκεκριμένων δράσεων που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Δράσεις που σχετίζονται με τη δημιουργία στρατηγικής εθνικής διαχείρισης κινδύνου καταστροφών, με εναέρια Κέντρα ελέγχου και διαχείρισης επιχειρήσεων, με σύστημα πυρανίχνευσης & πυρόσβεσης, την εξασφάλιση εναέριων μέσων για τη διαχείριση κρίσεων. Πρόκειται για πρόγραμμα σχεδόν 2-2,5 δισ. ευρώ που χρηματοδοτείται από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ.

Στην ίδια «λίστα» βρίσκονται και τα βιομηχανικά πάρκα, για τα οποία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, προσεχώς να «βγει» και η σχετική πρόκληση. Όπως έχει αναφέρει από τον Φεβρουάριο το insider.gr, το Ταμείο έχει αναλάβει και το έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με τίτλο «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», με τη συνδρομή και του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, αναμένεται η δημιουργία – αναβάθμιση – εξυγίανση περίπου 9 βιομηχανικών πάρκων σε όλη την χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 65,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έπεται και η αντίστοιχη έγκριση χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 35 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του Τεχνολογικού πάρκου «ThessINTEC» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που ήδη αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων και διεθνών συνεργασιών.

Από το ΟΑΚΑ και την Αθηναϊκή Ριβιέρα έως τα νοσοκομεία και το «Ν. Καζαντζάκης»

Πέραν αυτών βέβαια, «τρέχει» η διαδικασία με τις μελέτες για το project της εκτεταμένης επιθεώρησης των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, ενώ μόλις προ ημερών υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη και του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, σχετικά με την κατασκευή του ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου στην Αττική Ριβιέρα από την Καλλιθέα έως και τη Βούλα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση καθώς είναι ήδη ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με προϋπολογισμό 24,7 εκατ. ευρώ, θα δημοπρατηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και θα κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Αττικής. Ειδικότερα το αντικείμενο του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα - Αστικός Περίπατος» αφορά το πρώτο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας και ειδικότερα την ενοποίηση της αστικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, μέσω ενός ενιαίου δικτύου πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου-που εκτείνεται από το Δήμο Καλλιθέας έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι Δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης). Το εκτιμώμενο συνολικό μήκος είναι 13,5 χιλιόμετρα.

Επιπρόσθετα, στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν το τοπογραφικό από το υπουργείο Υποδομών ώστε να ξεκαθαρίσει το μοντέλο αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου Κρήτης (Ηράκλειο) «Ν. Καζαντζάκης». Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν το insider.gr, η αξιοποίηση του τεράστιου ακινήτου στο Ηράκλειο, τμήμα του οποίου θα παραμείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, προφανώς και θα περιλαμβάνει οικονομική δραστηριότητα ώστε να προσελκύσει επενδυτές, ωστόσο, θα ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι (ESG χαρακτηριστικά, οι άλλες υποδομές στην περιοχή όπως οι Γούρνες κ.α., τοπικά χαρακτηριστικά, παρουσία εκπαιδευτικής κοινότητας). Παλιότερα μάλιστα είχαν κυκλοφορήσει ακόμα και σενάρια για χρήση του μοντέλου των πρότυπων προτάσεων.

Ωστόσο, όπως κατά καιρούς έχει αποκαλύψει ή αναδείξει το insider.gr, στο PPF έχουν ανατεθεί και διεργασίες που σχετίζονται και με άλλους φορείς και έργα, κάποιες εκ των οποίων ήδη «τρέχουν» και άλλες αναμένονται μαζικά τους επόμενους μήνες. Όπως είναι για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, έργα προτεραιότητας για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας με 80+150 νοσοκομεία και κέντρα υγείας, έργα στην έρευνα/καινοτομία (π.χ. κατασκευή/επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων ερευνητικών κέντρων), ο διαγωνισμός για τα νέα οχήματα της Πυροσβεστικής, η προμήθεια δεκατριών υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων και επτά φορτιστών για τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), η «Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος και Τηλεφωνικού Κέντρου (Γραμμή Ενημέρωσης Επενδυτή)» με Αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η δημοσίευση πέντε (5) προσκλήσεων (σε τμήματα) για τον καθαρισμό δασών και δασικών εκτάσεων (και υλοτόμηση καμένων ιστάμενων δέντρων, καθαρισμοί σπασμένων κορμών – κλαδιών, δασοκομικοί χειρισμοί – καθαρισμοί δασικής βλάστησης αλσυλίων, πάρκων και περιαστικών δασών, κατά περιοχές) και πολλά άλλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider