ΤΑΙΠΕΔ: Αναζητάει σύμβουλο για το πρόγραμμα διαχείρισης κρίσεων «ΑΙΓΙΣ» των 1,7 δισ. ευρώ – Από τα οχήματα έως τα drones και τα super puma

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Αναζητάει σύμβουλο για το πρόγραμμα διαχείρισης κρίσεων «ΑΙΓΙΣ» των 1,7 δισ. ευρώ – Από τα οχήματα έως τα drones και τα super puma
Το Ταμείο αναζητάει συνδρομή με σκοπό την προετοιμασία ενός μηχανισμού διοίκησης έργων, παρακολούθησης και αναφορών, έχοντας αναλάβει δράσεις για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Το «πλέγμα» προστασίας και το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει, για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΥΚΚΠΠ) την υποστήριξη & τον συντονισμό συγκεκριμένων δράσεων που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Δράσεις που σχετίζονται με τη δημιουργία στρατηγικής εθνικής διαχείρισης κινδύνου καταστροφών, με εναέρια Κέντρα ελέγχου και διαχείρισης επιχειρήσεων, με σύστημα πυρανίχνευσης & πυρόσβεσης, την εξασφάλιση εναέριων μέσων για τη διαχείριση κρίσεων.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», με το οποίο η κυβέρνηση «φιλοδοξεί» να εξοπλίσει τις αρμόδιες αρχές με εναέρια μέσα, νέα σύγχρονα συντονιστικά κέντρα διαχείρισης κρίσεων, με drones κ.α. εξασφαλίζοντας τα αναγκαία μέσα, την τεχνολογική και εν γένει υλικοτεχνική υποδομή και τον επιχειρησιακό εξοπλισμό. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού είναι η δημιουργία σύγχρονου και τεχνολογικά αναβαθμισμένου Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων στο οποίο θα υπάρχει πλήρης εικόνα της χώρας, μέσω κατάλληλων συστημάτων παρακολούθησης και προειδοποίησης, ειδικών ανιχνευτών κλπ (drones, early warning systems κλπ) και θα αναλύονται δεδομένα σε συνεχή βάση, για κάθε είδους δυνητικό κίνδυνο.

Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει την οχημάτων για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, περιφερειακά/τοπικά κέντρα πολιτικής προστασίας και εθελοντικούς οργανισμούς, αγορά 2 ελικοπτέρων μεσαίου μεγέθους για ιατρική χρήση και ενός ελικοπτέρου για τη μεταφορά της ομάδας διαχείρισης περιστατικών ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Εναέρια Κέντρα ελέγχου και διαχείρισης επιχειρήσεων, Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV - Drones) για εναέρια επιτήρηση, Αναβάθμιση - εκσυγχρονισμό 2 Super Puma αλλά και 7 Α/Φ Canadair CL415 σε CL515, αγορά έντεκα πυροσβεστικών αεροσκαφών αμφίβιου τύπου ελκυστήρα για τα νησιωτικά συμπλέγματα κ.α.

Παλιότερα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μια δράση (το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ») που μπορεί να βρει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με 400- 500 εκατομμύρια, από το ΕΣΠΑ με πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ και από δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1,7 δις ευρώ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε προκήρυξη με θέμα την «Παροχή υπηρεσιών Γραφείου Διοίκησης Έργων (PMO) καθώς και τεχνικού και νομικού συμβούλου, για την υλοποίησης χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας Έργων του Προγράμματος “ΑΙΓΙΣ” του Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Αναζητάει δηλαδή συνδρομή από εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων, με σκοπό την προετοιμασία ενός μηχανισμού διοίκησης έργων, παρακολούθησης και περιοδικών αναφορών. Ο Σύμβουλος θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των Δράσεων, θα εντοπίζει εγκαίρως τυχόν αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό, κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάσουν την επίτευξη των οροσήμων ή/και την ομαλή ολοκλήρωση των Δράσεων. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 40 μηνών, το ύψος της είναι 5,6 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), ωστόσο, το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα (δικαίωμα προαίρεσης), όπως, για τη διασφάλιση των στόχων του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», επαυξήσει το αντικείμενο της Σύμβασης έως ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) της εκτιμώμενης αξίας της Σύμβασης (θα συγχρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 ή οποιαδήποτε άλλη πηγή, υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης της χρηματοδότησης για τα εν λόγω έργα). Αρα, μαζί με προαίρεση και ΦΠΑ μπορεί να ανέλθει σε 8,4 εκατ. ευρώ. Προσφορές μπορούν να υποβληθούν έως τις 16 Αυγούστου 2022.

Σε γενικές γραμμές, οι Δράσεις που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αφορούν στην παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης για:

· «Θέσπιση στρατηγικής εθνικής διαχείρισης κινδύνου καταστροφών» (Εναέρια Κέντρα ελέγχου και διαχείρισης επιχειρήσεων - Κινητά κέντρα επιχειρήσεων στις 13 περιφέρειες)

· «Ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης» (Σύστημα πυρανίχνευσης & πυρόσβεσης με προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης σε βασικούς αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές «Natura», περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιοχές με μακρά ιστορία πυρκαγιών κ.λπ., σε Περιφέρειες της Ελλάδας κ.α.).

· Εναέρια μέσα για τη διαχείριση κρίσεων» (Αγορά δύο ελικοπτέρων μεσαίου μεγέθους για ιατρική χρήση και Αγορά ενός ελικοπτέρου για τη μεταφορά της ομάδας διαχείρισης περιστατικών ΓΓ Πολιτικής Προστασίας - Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα UAV - Drones για εναέρια επιτήρηση - Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός 7 Α/Φ Canadair CL415 σε CL515 - Αγορά δύο ελικοπτέρων βαρέος φορτίου Sikorsky / Erickson S-64 Skycrane Αγορά 11 πυροσβεστικών αεροσκαφών αμφίβιου τύπου ελκυστήρα για τα νησιωτικά συμπλέγματα - Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός 2 Super Puma)

· «Εξοπλισμός κατάσβεσης, πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών» του Υπουργείου στο ΕΣΑΑ (Αγορά μηχανών πυρόσβεσης και άλλου οχήματος απόκρισης για τις τοπικές αρχές, π.χ. Περιφέρειες, Δήμοι και υπηρεσίες), ανάπτυξη έργων πρόληψης, προμήθεια κατασκευαστικού εξοπλισμού - Αγορά οχημάτων για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, περιφερειακά/τοπικά κέντρα πολιτικής προστασίας και εθελοντικούς οργανισμούς - Προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών για αντιμετώπιση πλημμυρών, καταστροφών, κλπ. τύπου Baily).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Power Pass: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι των 18-600 ευρώ - Ποιοι «κόπηκαν» και γιατί

Κομισιόν: Τρίτη ακριβότερη η ελληνική αγορά ρεύματος το 1ο τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider