Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου - Κοντά στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου - Κοντά στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Οι τιμές μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε περίπτωση που οι ροές μέσω του Nord Stream 1 διακοπούν εντελώς μέσα στον Νοέμβριο.

Σε δυσθεώρητα ύψη συνεχίζει να κινείται η τιμή του φυσικού αερίου για την Ευρώπη στις αγορές, εν μέσω των ανησυχιών για την ενεργειακή επάρκεια του ερχόμενου χειμώνα.

Το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας ενισχύονται 3,71% στα 287,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας φτάσει πρόσκαιρα σε άνοδο 5,2%, άνω των 290 δολαρίων ανά μεγαβατώρα, μετά από το υψηλό που κατέγραψαν τη Δευτέρα.

Φόβοι για άνοδο της τιμής ακόμα και στα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Σημειώνεται πως η άνοδος αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για την επάρκεια του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με τη ρωσική Gazprom να έχει ανακοινώσει πως θα σταματήσει προς το τέλος του Αυγούστου τις ροές αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, για 3 μέρες επικαλούμενη, «εργασίες συντήρησης».

Το μέτρο έρχεται καθώς αυξάνεται η ανησυχία για το κατά πόσο ο οικονομικός «πόλεμος» μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα πιο ψηλά τις τιμές του αερίου για την Ευρώπη.

Ο Λέον Ιζμπίσκι, αναλυτής στην Energy Aspects, δήλωσε στο Bloomberg πως οι τιμές μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε περίπτωση που οι ροές μέσω του Nord Stream 1 διακοπούν εντελώς μέσα στον Νοέμβριο.

«Οι τρέχουσες τιμές έχουν σημαντικό αντίκτυπο για τη βιομηχανική ζήτηση του αερίου στην Ευρώπη, ενώ προβλέπουμε πως μια μείωση στη ζήτηση βιομηχανικού αερίου για τη δυτική Ευρώπη κατά 15% για το 2022 σε ετήσιο επίπεδο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Στα 0,639 ευρώ ανά κιλοβατώρα η επιδότηση για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο - Ενισχύσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ

Φυσικό αέριο: Ο δύσκολος χειμώνας, το λάθος της ΕΕ και η νέα εξάρτηση από το LNG

gazzetta
gazzetta reader insider insider