Νέο «άλμα» 10% για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Στα 270 ευρώ/Mwh

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «άλμα» 10% για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Στα 270 ευρώ/Mwh
Συνέχεια στο ανοδικό σερί των τελευταίων πέντε εβδομάδων δίνουν την Δευτέρα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Συνέχεια στο ανοδικό σερί των τελευταίων πέντε εβδομάδων δίνουν την Δευτέρα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η ανησυχία σχετικά με διακοπές στην προμήθεια από τη Ρωσία επανέρχεται στο προσκήνιο, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Gazprom για διακοπή των ροών αερίου για τρεις ημέρες, αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου.

Πιο αναλυτικά, το πρωί της Δευτέρας (10.06 ώρα Ελλάδας) τα συμβόλαια παραδόσεως Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία ενισχύονται κατά περίπου 10% στα 270 ευρώ/Mwh, διευρύνοντας τα κέρδη που καταγράφουν από τα μέσα Ιουλίου, όταν η κρατική εταιρεία αερίου της Ρωσίας ανακοίνωσε τη διακοπή των ροών προς την Ευρώπη εξαιτίας εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, η Gazprom ανακοίνωσε ότι o αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, o οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα διακόψει τη λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές.

Μετά την ολοκλήρωση των επισκευών, θα ξαναρχίσουν οι ροές των 33 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, ενώ Ευρωπαίοι πολιτικοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως η λειτουργία του αγωγού με δυναμικότητα μόνο στο 20% «κρύβει» πολιτικά κίνητρα.

Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία αυξάνεται η αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα κατά τους χειμερινούς μήνες, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να υποστηρίζει πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη περίοδο και πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η Ρωσία να μειώσει περισσότερο τη ροή του φυσικού αερίου.

«Έχουμε ακόμη έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα μπροστά μας. Πρέπει να περιμένουμε ότι (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) θα μειώσει περαιτέρω το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν πιθανότητες ο χειμώνας να περάσει χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων.

Πάνω από τα 60 δολάρια το spot LNG στην Ασία

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία ενισχύθηκαν την Δευτέρα καθώς εντείνεται η ανησυχία πως οι εργασίες συντήρησης του Nord Stream θα συσφίξουν περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες.

Συγκεκριμένα, η τιμή του spot LNG στην Ασία ξεπέρασε εκ νέου τα 60 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, καθώς την Παρασκευή είχε κλείσει στα 55,27, πριν την σχετική ανακοίνωση της Gazprom. Σημειώνεται πως οι τιμές σημείωσαν άνοδο για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες και διαπραγματεύονται σε τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Ανάχωμα στις αυξήσεις τον Σεπτέμβριο με εκτίναξη των επιδοτήσεων – Έως την Τετάρτη οι ανακοινώσεις

Fitch - BofA στο insider.gr: Τι βλέπουν τώρα για την πολιτική και την οικονομία της Ελλάδας

Κίνα: Μειώθηκαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού με στόχο την τόνωση της οικονομίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider