Ρεύμα: Εκτίναξη των χρεώσεων Σεπτεμβρίου από το ράλι στο αέριο – Πρόσθετο βαρίδι στο «πακέτο» της ΔΕΘ

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Ρεύμα: Εκτίναξη των χρεώσεων Σεπτεμβρίου από το ράλι στο αέριο – Πρόσθετο βαρίδι στο «πακέτο» της ΔΕΘ
Αυξημένες κατά 25-40% αναμένεται να είναι οι χρεώσεις που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές για τον επόμενο μήνα, έναντι του Αυγούστου, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν τις χαμηλότερες χρεώσεις λίγο κάτω από τα 0,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,486 ευρώ τον Αύγουστο. Το Σάββατο 20 Αυγούστου οι ανακοινώσεις.

Πολύ υψηλότερες, κατά 25-40% έναντι του Αυγούστου, αναμένεται να είναι οι χρεώσεις που θα ανακοινώσουν για τον επόμενο μήνα οι προμηθευτές ρεύματος, καθώς εκτίμηση του συνόλου του κλάδου είναι πως τον επόμενο μήνα θα καταγραφεί νέο ρεκόρ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, λόγω της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως είναι φυσικό, θα πρέπει να ενισχυθούν ανάλογα και οι επιδοτήσεις από την πολιτεία για τον Σεπτέμβριο, ώστε οι τελικές λιανικές τιμές να παραμείνουν σε παρόμοια επίπεδα με τον τρέχοντα μήνα.

Οι ανακοινώσεις των προμηθευτών θα γίνουν το Σάββατο, 20 Αυγούστου. Ενδεικτικό του «τοπίου» που διαμορφώνεται για τον Σεπτέμβριο είναι ότι ακόμη και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς δίνουν ελάχιστες πιθανότητες οι χαμηλότερες χρεώσεις για τον επόμενο μήνα να κινηθούν έστω και οριακά κάτω από τα 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν η μικρότερη χρέωση για τον Αύγουστο ήταν 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από τη ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή, η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτών αναμένεται να ανακοινώσει χρεώσεις που θα κινούνται πάνω από τα 0,65 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αγγίζοντας ακόμη και τα 0,7 ευρώ. Κατά συνέπεια, θα είναι κι αυτές σημαντικά υψηλότερες από το άνω εύρος των τιμών του Αυγούστου, όταν μόλις τρεις εναλλακτικοί προμηθευτές είχαν ανακοινώσει χρεώσεις πάνω από τα 0,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, η χρέωση που θα ανακοινώσει εκτιμάται ότι θα είναι πολύ υψηλότερη έναντι του Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή του δεσπόζοντας παρόχου θα κινείται αισθητά πάνω από τα επίπεδα των 0,70 ευρώ, προσεγγίζοντας τα 0,80 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αύξηση των επιδοτήσεων

Οι παραπάνω εκτιμήσεις σημαίνουν ότι η ανάσχεση των ανατιμητικών πιέσεων στην ηλεκτρική ενέργεια θα εξελιχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα πρέπει να ενισχυθεί το «δίχτυ προστασίας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κι αυτό γιατί για να διατηρηθούν οι τελικές τιμές λιανικής στα 0,15-0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα, θα πρέπει να αυξηθούν οι επιδοτήσεις από την πολιτεία. Εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι η κρατική ενίσχυση θα πρέπει να διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 0,41 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,337 ευρώ τον Αύγουστο, ώστε οι αυξήσεις να μην «περάσουν» στη λιανική αγορά.

Η άνοδος των επιδοτήσεων, όπως είναι φυσικό, θα σηματοδοτήσει και τα κονδύλια χρηματοδότησής τους. Έτσι, το κόστος των μέτρων παρέμβασης αναμένεται να κινηθεί για τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ, από 1,136 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι ενδεχομένως θα πρέπει σε αυτό το κονδύλι να συμμετάσχει ακόμη περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός έναντι του Αυγούστου, καθώς τον Αύγουστο δεν αυξήθηκαν αναλογικά τα έσοδα από τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρεμπορική, λόγω αναπροσαρμογής προς τα πάνω των πλαφόν για τις αποζημιώσεις τους.

Όπως δήλωσε σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μόνο τον Αύγουστο δόθηκαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά. Ο αναπληρωτής υπουργός συμπλήρωσε πως όσο αυξάνεται το ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει η κυβέρνηση να δίνει χρήματα για να μην δουν τις αυξήσεις αυτές και οι καταναλωτές.

Επομένως, η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών στερεί ακόμη περισσότερα κρατικά κεφάλαια από άλλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης του εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κάτι που σημαίνει πως εξ αντικειμένου περιορίζει τους «βαθμούς ελευθερίας» για την κατάρτιση του «πακέτου» μέτρων που θα εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό τη ΔΕΘ.

Προς νέο «ιστορικό υψηλό» η αγορά τον Σεπτέμβριο

Όλα τα στελέχη της αγοράς, με τα οποία συνομίλησε το Insider.gr, συγκλίνουν στην εκτίμηση για εκτίναξη των χρεώσεων του Σεπτεμβρίου, καθώς συμμερίζονται την πρόβλεψη ότι τον επόμενο μήνα η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα σημειώσει ένα ακόμη αρνητικό «ιστορικό υψηλό», με αιτία τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Έτσι, με δεδομένο ότι η εγχώρια αγορά αερίου λειτουργεί με το μοντέλο month-ahead, αυτά τα ρεκόρ θα επηρεάσουν τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας τον επόμενο μήνα, εκτινάσσοντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα το κόστος.

Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη της αγοράς προβλέπουν ότι το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου στο TTF (στο ολλανδικό hub αερίου) θα κλείσει στα επίπεδα των 230-235 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στο τέλος του μήνα. Συγκριτικά, το συμβόλαιο Αυγούστου στο TTF είχε κλείσει τον Αύγουστο στα επίπεδα των 172 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή περίπου 60 ευρώ χαμηλότερα.

Ο εκτροχιασμός του αερίου θα οδηγήσει, όπως είναι φυσικό, σε εκτροχιασμό του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα στελέχη του κλάδου προβλέπουν πως η αγορά Επόμενης Ημέρας θα κινηθεί τον Σεπτέμβριο πάνω από τα 500 ευρώ ανά Μεγαβατώρα -με κάποια να μιλούν ακόμη για επίπεδα τιμών στα 550 ευρώ ανά Μεγαβατώρα- όταν ο Αύγουστος εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Επιθετική τιμολογιακή πολιτική

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την πιθανότητα λίγοι προμηθευτές να προχωρήσουν σε χρεώσεις που κινούνται κάτω από τα 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα (έστω και οριακά), οι παράγοντες της αγοράς που τις διατυπώνουν τις αποδίδουν στην πρόβλεψη ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν εταιρείες που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν πιο επιθετική εμπορική στρατηγική τον Σεπτέμβριο. Με δεδομένο ότι κατά κανόνα οι εταιρείες κινήθηκαν συντηρητικά στις χρεώσεις που ανακοίνωσαν για τον Αύγουστο, τα στελέχη εκτιμούν ότι λίγοι πάροχοι θα αξιοποιήσουν αυτή τη θετική αφετηρία (από την άποψη των εσόδων), για να τοποθετηθούν πιο ανταγωνιστικά τον Σεπτέμβριο.

Μία τέτοια επιλογή θα δικαιολογείτο από το γεγονός ότι η έναρξη του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη και ενός νέου «κύκλου» κινητικότητας στη λιανική αγορά – κινητικότητα που μάλιστα φέτος θα είναι πιο έντονη, με δεδομένο ότι έχουν καταργηθεί τα όποια «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης. Έτσι, μία πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική θα έδινε τη δυνατότητα σε έναν προμηθευτή να ενισχύσει το πελατολόγιό του. Πάντως, ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, θα πρόκειται για μικρή μερίδα παρόχων, χωρίς «να δίνει τον τόνο» για το σύνολο της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:12

Wall Street: Έχασε τις 29.000 μονάδες ο Dow - Πρώτη φορά από το 2020

23:41

ΗΠΑ: Ο Karl Lagerfeld το θέμα του Met Gala 2023

23:26

ΗΠΑ: Την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον

23:24

Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατός ανέτρεψε τον επικεφαλής της χούντας, ανέστειλε το Σύνταγμα της χώρας

23:07

ΗΠΑ: Τροπολογία για τα F-16 προσπαθεί να βάλει φρένο στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

23:00

Μισέλ (ΕΕ): Πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα Ενεργειακή Ένωση, με μια πραγματική κοινή στρατηγική

22:42

Κύπρος: Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας

22:38

ΟΗΕ: Βέτο Ρωσίας στο ΣΑ για το ψήφισμα καταδίκης της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών

22:27

Κινέζοι χάκερ «πείραξαν» πρόγραμμα chat καναδικής εταιρείας

22:03

Κισινάου και Τιφλίδα δεν αναγνωρίζουν τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στην Ρωσία

22:00

Βρετανία: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς θέλουν την παραίτηση Τρας, Κουάρτενγκ

21:56

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό

21:52

Ενίσχυση του προϋπολογισμού και δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων ζητά η ΠΕΦ

21:47

Phoenix Vega Mezz: Καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους

21:26

Wall Street: «Άνθρακες» οι προσπάθειες ανάκαμψης - Προς το κλείσιμο ενός «μαύρου Σεπτεμβρίου και ενός αρνητικού τριμήνου

21:25

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Χορήγηση υποτροφιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

21:15

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία εξετάζει τη χρήση πυρηνικών όπλων

21:01

Μικρά κέρδη για τον χρυσό την Παρασκευή, αλλά σε χαμηλό από το 2021 το κλείσιμο γ' του τριμήνου

20:49

Η Μόσχα κατηγορεί τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για «προπαγάνδα» 

20:44

Κικίλιας: «Ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους του τουρισμού για τις φετινές υψηλές επιδόσεις»

20:39

Μπλε Κέδρος: Ειδικός διαπραγματευτής των μετοχών η Merit

20:37

Intracom  Holdings: Αύξηση πωλήσεων στο α' εξάμηνο του 2022 - Στα 126,5 εκατ. ευρώ

20:29

Υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο

20:26

Συνεργασία αρχών Σουηδίας, Γερμανίας και Δανίας στην έρευνα για δολιοφθορά σε Nord Stream

20:13

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία

20:10

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο έλεγχος των ενστάσεων και η δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες

20:03

Ξεκινούν από 3 Οκτωβρίου οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής

20:02

Η Βενεζουέλα πήρε τον έλεγχο ενεργειακής εταιρείας με δεσμούς στη Ρωσία 

19:55

Παράταση έως 31/12 η αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων στη γουνοποιία

19:47

Στις 8 Νοεμβρίου η απόφαση της ΕΕ για το deal Microsoft - Activision, αξίας 69 δισ. δολαρίων