EY: Eπιβράδυνση κατά 46% της παγκόσμιας δραστηριότητας IPO στο α' εξάμηνο του 2022

Newsroom
Μοιράσου το
EY: Eπιβράδυνση κατά 46% της παγκόσμιας δραστηριότητας IPO στο α' εξάμηνο του 2022
Η πτωτική δυναμική του πρώτου τριμήνου στην αγορά των δημόσιων εγγραφών συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση, τόσο του αριθμού των συναλλαγών, όσο και των εσόδων, επισημαίνεται σε έρευνα της EY. 

Η πτωτική δυναμική του πρώτου τριμήνου στην αγορά των δημόσιων εγγραφών συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση, τόσο του αριθμού των συναλλαγών, όσο και των εσόδων, επισημαίνεται σε έρευνα της EY.

Η αυξημένη αστάθεια που προκλήθηκε από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τους μακροοικονομικούς παράγοντες, η υποχώρηση των αποτιμήσεων και η κακή απόδοση των τιμών των μετοχών μετά την είσοδό τους στο χρηματιστήριο, οδήγησαν στην αναβολή πολλών δημόσιων εγγραφών κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η δραματική επιβράδυνση της δραστηριότητας των δημόσιων εγγραφών από την αρχή του χρόνου, μετά από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2021, καταγράφηκε στις περισσότερες μεγάλες αγορές.

Σύμφωνα με την EY, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, στην παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών ολοκληρώθηκαν 305 συναλλαγές, συγκεντρώνοντας έσοδα 40,6 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας μείωση 54% και 65%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Από την αρχή του χρόνου, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών έφτασε τις 630 και τα έσοδα τα 95,4 δισ. δολάρια, δηλαδή μείωση 46% και 58%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, οι 10 μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές βάσει εσόδων, συγκέντρωσαν 40 δισ. δολάρια. Ο τομέας της ενέργειας αντικατέστησε την τεχνολογία ως ο τομέας που άντλησε τα περισσότερα κεφάλαια, με το μέσο μέγεθος συναλλαγής να αυξάνεται από 191 εκατ. δολάρια σε 680 εκατ., και κυριαρχεί σε τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες συναλλαγές. Ο τομέας της τεχνολογίας συνέχισε να προηγείται ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, αλλά η μέση αξία των δημόσιων εγγραφών μειώθηκε από 293 εκατ. δολάρια σε 137 εκατ. δολάρια.

Οι δημόσιες εγγραφές εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC) μειώθηκαν σημαντικά, ακολουθώντας την παραδοσιακή δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών, παρά την ένταξη νέων αγορών. Η αγορά SPAC αντιμετώπισε προκλήσεις φέτος ως αποτέλεσμα των ευρύτερων συνθηκών της αγοράς, της κανονιστικής αβεβαιότητας και των αυξημένων εξαγορών. Ένας αριθμός υφιστάμενων SPAC αναζητά ενεργά στόχους, καθώς πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν πιθανή λήξη της διάρκειάς τους τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, η απόδοση της αγοράς και η αποσαφήνιση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, πιθανότατα θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της ροής μελλοντικών συμφωνιών.

Ακολουθώντας την απότομη πτώση της παγκόσμιας δραστηριότητας των δημόσιων εγγραφών, σημειώθηκε σημαντική πτώση στη διασυνοριακή δραστηριότητα, που επηρεάστηκε από τις γεωπολιτικές πιέσεις και τις κυβερνητικές πολιτικές για τις δημόσιες εγγραφές εταιρειών του εξωτερικού. Αυτά και άλλα ευρήματα περιλαμβάνονται στην έρευνα της EY, Global IPO Trends Q2 2022.

Επιδόσεις ανά γεωγραφική περιοχή: Oι επενδυτές επικεντρώνονται εκ νέου στα θεμελιώδη μεγέθη

Στην αμερικανική ήπειρο ολοκληρώθηκαν 41 συναλλαγές το δεύτερο τρίμηνο του 2022, συγκεντρώνοντας έσοδα 2,5 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας μείωση 73% ως προς τον αριθμό των συναλλαγών και 95% ως προς τα έσοδα σε ετήσια βάση. Συνολικά, η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, μεταξύ όλων των περιοχών.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψε 181 δημόσιες εγγραφές, αντλώντας έσοδα 23,3 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, με πτώση 37% σε ετήσια βάση ως προς τον αριθμό και 42% ως προς τα έσοδα. Ωστόσο, οι αγορές της περιοχής είχαν σχετικά καλύτερες επιδόσεις επωφελούμενες από τις δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες δημόσιες εγγραφές από την αρχή του έτους.

Η αγορά δημόσιων εγγραφών στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ) συνεχίζει να επηρεάζεται από την αστάθεια της αγοράς. Έτσι, η δραστηριότητα των δημόσιων εγγραφών, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σημείωσε 83 συναλλαγές και συγκέντρωσε έσοδα 14,8 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας πτώση 62% και 44% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 15% των παγκόσμιων συναλλαγών δημόσιων εγγραφών και το 4% των εσόδων από την αρχή του έτους.

Δεδομένης της περιορισμένης ρευστότητας της αγοράς και της σημαντικής πτώσης των τιμών των μετοχών πολλών εταιρειών της νέας οικονομίας που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο τα τελευταία δύο χρόνια, οι επενδυτές γίνονται πιο επιλεκτικοί και επικεντρώνονται εκ νέου στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών, όπως διατηρήσιμα κέρδη και ελεύθερες ταμειακές ροές, αντί μόνο στα αναπτυξιακά αφηγήματα και τις προβλέψεις.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Ο συνδυασμός των εντεινόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος, της υποχώρησης των χρηματιστηριακών αγορών και των αποτιμήσεων, οδήγησαν στη δραματική μείωση της δραστηριότητας δημόσιων εγγραφών κατά το πρώτο εξάμηνο. Σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους και αξιολογούν με προσοχή τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων, την ανθεκτικότητά τους, αλλά και τις επιδόσεις τους σε ζητήματα ESG. Οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες, με ένα πειστικό επιχειρηματικό μοντέλο».

Προοπτικές τρίτου τριμήνου 2022: Η αβεβαιότητα και η αστάθεια είναι πιθανό να παραμείνουν

Όπως αναφέρει η EY, υπήρξαν πολλές μεγάλες δημόσιες εγγραφές που αναβλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια υγιή δεξαμενή συμφωνιών που είναι πιθανό να επιστρέψουν στην αγορά όταν υποχωρήσει η τρέχουσα αβεβαιότητα και αστάθεια. Ωστόσο, οι «ισχυροί αντίθετοι άνεμοι» που ενισχύονται από την τρέχουσα αβεβαιότητα και την αστάθεια της αγοράς είναι πιθανό να παραμείνουν. Αυτοί αφορούν τις γεωπολιτικές πιέσεις, τους μακροοικονομικούς παράγοντες, τις αδύναμες επιδόσεις της κεφαλαιαγοράς και τον αντίκτυπο από την παρατεταμένη πανδημία στα παγκόσμια ταξίδια και σε συναφείς τομείς.

Ο κλάδος της τεχνολογίας είναι πιθανό να συνεχίσει να αποτελεί τον κορυφαίο τομέα όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών που έρχονται στην αγορά. Ωστόσο, με μεγαλύτερη εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενόψει της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, ο ενεργειακός τομέας αναμένεται να συνεχίσει να ηγείται των εσόδων, λόγω μεγαλύτερων συναλλαγών.

Τα ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) θα συνεχίσουν να αποτελούν κυρίαρχο θέμα για τους επενδυτές και τις δημόσιες εγγραφές. Καθώς η παγκόσμια κλιματική αλλαγή και οι περιορισμοί στον ενεργειακό εφοδιασμό εντείνονται, οι εταιρείες που έχουν ενσωματώσει το ESG στις βασικές επιχειρηματικές τους αξίες και λειτουργίες θα πρέπει να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές και υψηλότερες αποτιμήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα αναβολή για την IPO της SpaceΧ δια στόματος Μασκ - «Μάλλον σε 3-4 χρόνια από σήμερα»

Η Κίνα εξετάζει την αναβίωση της IPO της Ant του Τζακ Μα

Όλες οι ειδήσεις

19:55

Γερμανία: 34 τραυματίες σε ατύχημα με τρενάκια του λούνα παρκ

19:29

Πυροσβεστική: 61 φωτιές σε ένα 24ωρο - Σε ύφεση το μέτωπο στη Θάσο - Οριοθετήθηκε στην Μεσσηνία

19:28

ΝΔ για δηλώσεις Τέλλογλου: Δεν θα μπούμε σε συμψηφισμούς - Να καταθέσει τα στοιχεία στον εισαγγελέα

19:05

Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη ο Stoxx μετά το χθεσινό ράλι

19:00

Τι δείχνει η «ψηφιακή ακτινογραφία» των Ελλήνων 

18:49

BriQ Properties: Πώληση εμπορικού καταστήματος στο Ρέθυμνο έναντι 1,35 εκατ. ευρώ

18:36

Ουκρανία: Καμία διαρροή ραδιενέργειας ύστερα από τους νέους βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια

18:25

Ρόδος: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών - Εκτιμάται ότι εγκλωβίστηκαν στο σκάφος

18:13

DW: Tι λέει το Βερολίνο για το τουρκικό γεωτρύπανο

18:04

Ουκρανία: Διπλασιάστηκαν οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις κατά ουκρανικών θέσεων

18:01

Τράπεζα Πειραιώς: Στο 9,377% τα δικαιώματα ψήφου της Helikon Investments Limited

17:37

Ερντογάν: «Aνήσυχη» η Ελλάδα με το τουρκικό γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο - Τώρα η Τουρκία είναι δυνατή

17:34

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που επανέφεραν την αγορά πάνω από τις 880 μονάδες

17:34

Άρειος Πάγος: Στον εισαγγελέα Ντογιάκο ο δημ/φος Τ. Τέλλογλου επί 3,5 ώρες για τις υποκλοπές

17:15

Μπλε Κέδρος: Απέκτησε ακίνητο στη Μεταμόρφωση έναντι 2,6 εκατ. ευρώ

17:07

Σουηδία: Εκδίδει στην Τουρκία Κούρδο καταζητούμενο μετά την συμφωνία Στοκχόλμης-Άγκυρας για ΝΑΤΟ

17:03

CPI: Στα 196.800 οι stock options επί των νέων μετοχών - Τιμή άσκησης στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή

16:55

Ευλογιά πιθήκων: Συνολικά 48 κρούσματα στην Ελλάδα - 17.897 στην Ευρώπη

16:47

Wall Street: «Πλώρη» για νέα κέρδη με τα θετικά στοιχεία για πληθωρισμό να συνεχίζονται

16:32

Κομισιόν: Ενέκρινε τις τροποποιήσεις της Ελλάδας στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή

16:18

Ethereum: Πέρασε το τελευταίο τεστ και είναι έτοιμο να υιοθετήσει το μοντέλο «proof to stake»

16:12

ΓΓΠΠ: Συστάσεις προς τους πολίτες με αφορμή το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

16:09

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα

16:05

ΗΠΑ: Στο 0,5% οι τιμές παραγωγού τον Ιούνιο - Πρώτη μείωση σε δύο χρόνια

16:01

«Γάμος» Cepal Hellas και Resolute Asset Management για τη διαχείριση ακινήτων

15:56

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

15:45

Gazprom: Αποστολή 41,6 εκατ. κ.μ. αερίου στην Ευρώπη την Πέμπτη - Αδυναμία πληρωμής δηλώνει η Μολδαβία

15:35

Lamda Development: Κατέβαλε 40 εκατ. ευρώ για το McArthurGlen Designer Outlet Athens

15:23

Τέσσερα αεροπλάνα του στόλου της ΕΕ στάλθηκαν στη Γαλλία από την Ελλάδα και τη Σουηδία

15:16

ΕΠΑΣ: Ανάρτηση οριστικών πινάκων κατάταξης για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού