Η Gazprom περιορίζει περαιτέρω τις ροές αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Gazprom περιορίζει περαιτέρω τις ροές αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 
Η παροχή αερίου μέσω του αγωγού στην ευρωπαϊκή αγορά θα μειωθεί στο 20%, από 40% που είναι σήμερα. «Τσίμπησαν» οι τιμές του αερίου, φτάνοντας τα 174 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η προσοχή στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Τελευταία ενημέρωση: 18:37

Η Gazprom ανακοίνωσε πως περιορίζει περαιτέρω την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1, με τη ρωσική εταιρεία να επικαλείται εργασίες συντήρησης σε μια από τις τουρμπίνες του αγωγού. Η κίνηση αυτή έρχεται να μειώσει ακόμα περισσότερο την συνολική παροχή αερίου του Nord Stream, καθώς από την Τετάρτη αυτή θα ανέρχεται στο 20% της συνολικής δυνατότητας του.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι παροχές αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του Nord Stream στον σταθμό της Πορτοβάγια θα μειωθούν στα 33 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου ανά ημέρα από τις 27 Ιουλίου, έναντι των 160 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου που είναι η φυσιολογική ροή παροχής αερίου του αγωγού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση της εταιρείας θα μειώσει το 20% της συνολικής δυνατότητας παροχής τις ποσότητες αερίου που έρχονται μέσω του αγωγού στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ μέχρι σήμερα είναι στο 40% της συνολικής δυνατότητας τους.

Σημειώνεται πως την Τρίτη 26 Ιουλίου οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν εκτάκτως για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει στην ΕΕ ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Ένωσης στη Μόσχα.

Σημειώνεται πως τα συμβόλαια για το φυσικό αέριο της Ευρώπης στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ ενισχύονται μετά από την είδηση, κερδίζοντας 8,84% στα 174 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αντίδραση της Γερμανίας

Από την πλευρά της Γερμανίας, που είναι η χώρα της ΕΕ με μια από τις μεγαλύτερες εξαρτήσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανέφερε πως «λαμβάνοντας υπόψιν την ανακοίνωση της Gazprom και με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν συντρέχουν τεχνικοί λόγοι για τη μείωση των ρωσικών ροών αερίου».

Παράλληλα, η γερμανική αρχή ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από το φυσικό αέριο στενά».

Υλοποιείται η απειλή του Πούτιν

Η κίνηση έρχεται προς υλοποίηση των όσων ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ότι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ενδέχεται να μειωθούν λόγω προβλημάτων με άλλες μονάδες άντλησης φυσικού αερίου, μία από τις οποίες θα πρέπει να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως η Gazprom ξανάρχισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα διάλειμμα συντήρησης 10 ημερών, αλλά μόνο στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού - επίπεδο στο οποίο η Ρωσία είπε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις ποσότητες τον Ιούνιο λόγω της καθυστερημένης επιστροφής μιας τουρμπίνας από τον Καναδά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Ο ρόλος της Κύπρου αναβαθμίζεται από την πρόθεση απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Νέα άνοδος στην τιμή - Η τουρμπίνα ίσως επιστραφεί στον Nord Stream στις επόμενες ημέρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider