Πούτιν: Ο Nord Stream μπορεί να σταματήσει ξανά - Οι ροές θα μειωθούν αλλά δε θα σταματήσουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πούτιν: Ο Nord Stream μπορεί να σταματήσει ξανά - Οι ροές θα μειωθούν αλλά δε θα σταματήσουν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι σαφές σε ποιά κατάσταση θα επιστρέψει η τουρμπίνα (στρόβιλος) του αγωγού Nord Stream 1, μετά την επισκευή της στον Καναδά

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι σαφές σε ποιά κατάσταση θα επιστρέψει η τουρμπίνα (στρόβιλος) του αγωγού Nord Stream 1, μετά την επισκευή της στον Καναδά, ενισχύοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τον αγωγό, ο οποίος αναμένεται να τεθεί και πάλι σε λειτουργία έπειτα από εργασίες συντήρησης.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός να τεθεί εκτός λειτουργίας και ο αγωγός Nord Stream1 να σταματήσει μετά την επιστροφή του από τον Καναδά.

«Τώρα λένε ότι θα επιστρέψουν αυτά τα μηχανήματα, τουλάχιστον ένα από αυτά. Αλλά σε ποια κατάσταση από άποψη ποιότητας θα τα επιστρέψουν, ποιες θα είναι οι τεχνικές παράμετροι έπειτα από αυτήn την επισκευή, η οποία έχει προγραμματισθεί;» δήλωσε ο Πούτιν σε μια εκδήλωση που μετέδωσε η τηλεόραση.

«Μπορεί… να το βγάλουν εκτός λειτουργίας κάποια στιγμή, και αυτό είναι, και ο Nord Stream 1 θα σταματήσει, επειδή ήρθαν από εκεί, από τον Καναδά», δήλωσε ο Πούτιν χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, δύο ρωσικές πηγές δήλωσαν στο Reuters πως είναι πιθανή η επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream εντός της ημέρας, μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο από την πλήρη ικανότητα του αγωγού για 160 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) την ημέρα.

«Η Gazprom θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της 11ης Ιουλίου», δήλωσε μία από τις πηγές για τις ποσότητες αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από αύριο.

Διαβάστε ακόμα: Με μετακύλιση κόστους στους καταναλωτές η κρατική διάσωση της γερμανικής Uniper

Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός, μέσω του οποίου διέρχεται περισσότερο από το ένα τρίτο των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σταμάτησε να λειτουργεί για δέκα ημέρες ετήσιων εργασιών συντήρησης στις 11 Ιουλίου.

Τον προηγούμενο μήνα, ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού στο 40%, επικαλούμενος καθυστερήσεις στην επιστροφή μιας τουρμπίνας που επισκεύαζε η Siemens Energy στον Καναδά.

Πούτιν: Οι ροές αερίου ενδέχεται να μειωθούν

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ενδέχεται να μειωθούν λόγω προβλημάτων με άλλες μονάδες άντλησης φυσικού αερίου, μία από τις οποίες θα πρέπει να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου.

Reuters: Πιθανή η επανεκκίνηση του Nord Stream 1 την Πέμπτη αλλά με μειωμένη ροή αερίου

Ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας μέχρι τη Γερμανία, βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Δύση κατηγόρησε τη Ρωσία, τη χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές αερίου στον κόσμο και δεύτερη στον κόσμο στην προμήθεια αργού πετρελαίου, ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές προμήθειες ως εργαλείο εξαναγκασμού.

Η Ρωσία απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Μέσα σε ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας, αναφορικά με την έστω και μερική επανέναρξη εφοδιασμού της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης με αέριο μέσω του Nord Stream 1, σήμερα η Κομισιόν θα ανακοινώσει το Σχέδιο «Εξοικονόμηση αερίου για ασφαλή χειμώνα», όπως έχει γράψει το Insider.gr, με στόχο τη θωράκιση της «Γηραιάς Ηπείρου» σε περαιτέρω διαταραχές των ρωσικών εισαγωγών.

Παράλληλα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr με βάση νεότερες διαρροές, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει επίσης ένα προσχέδιο Κανονισμού του Ευρ. Συμβουλίου, το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει ότι, σε Κατάστασης Επιφυλακής (Επίπεδο Συναγερμού 2), οι Βρυξέλλες θα μπορούν να ενεργοποιήσουν για όλα τα κράτη-μέλη συγκεκριμένα δεσμευτικά ποσοστά μείωσης της κατανάλωσης καυσίμου.

Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Πανευρωπαϊκό «κόφτη» 15% σε επείγουσες περιπτώσεις προτείνει η Κομισιόν

Ερντογάν: «Μη δεσμευτικός» ο όρος για τα F-16 που τέθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων

Ιταλία: «Μένει» ο Ντράγκι; - Δήλωσε έτοιμος να ξαναχτίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider