Βενζίνη: Κάτω από τα 2 ευρώ προσδοκούν να πληρώσουν οι καταναλωτές – Τι επιφυλάσσει ο Αύγουστος

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βενζίνη: Κάτω από τα 2 ευρώ προσδοκούν να πληρώσουν οι καταναλωτές – Τι επιφυλάσσει ο Αύγουστος
Η πτώση της τιμής κάτω από το ψυχολογικό όριο αναμένεται να αναθερμάνει την αγορά, τουλάχιστον για αυτό το τρίμηνο οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή το Fuel Pass 2. Ο Αύγουστος, αν οι βασικές συνισταμένες διαμόρφωσης των τιμών παραμείνουν σταθερές, αναμένεται ότι θα είναι λίγο πιο ανάλαφρος.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κινείται στα 2,238 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά και είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (ήταν στα 2,315) ενώ σταθερά κοντά στα 2 ευρώ κινείται το diesel κίνησης (στα 1,979 από 1,987 την περασμένη εβδομάδα). Οι τιμές στην απλή αμόλυβδη έχουν καταγράψει μικρή αποκλιμάκωση της τάξεως των 15-20 λεπτών το λίτρο αλλά παραμένουν άνω των 2,2 ευρώ και όπως προβλέπουν εκπρόσωποι της ελληνικής αγοράς θα εξακολουθήσουν να κινούνται κοντά στα 2 ευρώ μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η πτώση της τιμής κάτω από το ψυχολογικό όριο αναμένεται να αναθερμάνει την αγορά, τουλάχιστον για αυτό το τρίμηνο οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή το Fuel Pass 2. Οι υψηλές τιμές έχουν επιφέρει αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες με πιο σημαντική τον περιορισμό των μετακινήσεων και των χιλιομετρικών αποστάσεων αλλά και την εξυπηρέτηση περισσότερων επιβατών ανά όχημα.

Ο Αύγουστος, αν οι βασικές συνισταμένες διαμόρφωσης των τιμών παραμείνουν σταθερές, αναμένεται ότι θα είναι λίγο πιο ανάλαφρος καθώς θα «τρέχει» η επιδότηση ενώ όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τροποποίηση και επέκταση των μέτρων και μετά το τρίμηνο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το Fuel Pass

Πολλοί οδηγοί αναμένουν να γεμίσουν στο τέλος του Ιουλίου οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2. Tην κάρτα καυσίμων, που θα επεκταθεί για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δικαιούνται φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 45.000 ευρώ.

Η επιδότηση αφορά σε ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσυκλετών (εξαιρούνται τα πενηνταράκια για τα οποία ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναζητείται λύση) ενώ συμπεριλαμβάνονται και τα ηλεκτρικά οχήματα. Οι προϋποθέσεις παραμένουν οι ίδιες με εκείνες της προηγούμενης δέσμης μέτρων, δηλαδή απαιτείται αίτηση στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr. Στη δήλωση αναφέρεται το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης ενώ όπως συνέβη και στην πρώτη φάση των επιδοτήσεων, κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Η ενίσχυση η οποία και πάλι αφορά στην αγορά 180 λίτρων συνολικά ή 60 λίτρων ανά μήνα, κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ και το ύψος της διαμορφώνεται από το είδος του οχήματος, την περιοχή μόνιμης κατοικίας και τον τρόπο πίστωσης της επιδότησης (ψηφιακή κάρτα ή τραπεζικός λογαριασμός).

Πιο αναλυτικά, για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο, για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση με τη χρήση κάρτα, ανέρχεται στα 100 ευρώ για το τρίμηνο, για τους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών, η επιδότηση με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 60 ευρώ για το τρίμηνο σε ηπειρωτική περιοχή, και 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, με αυτό τον τρόπο καλύπτονται περίπου 600 χιλιόμετρα μηνιαίως, δηλαδή γίνεται κάλυψη των απαραίτητων μετακινήσεων. Το κόστος αυτής της παρέμβασης εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι θα ρίξει την τιμή στην αντλία κάτω από τα 2 ευρώ.

Σταθερές παραμένουν οι προβλέψεις για υψηλές τιμές

Παρά τα μέτρα που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η σκιά των υψηλών τιμών δείχνει να αποτελεί μια μόνιμη απειλή για το επόμενο διάστημα. Παρά την πτώση, η διεθνής τιμή διατηρεί ως κατώτατο σκαλοπάτι τα 100 δολάρια καθώς η αγορά παραμένει σφιχτή και οι προοπτικές αύξησης της προμήθειας αβέβαιες.

"Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι αρνητικά στο οικονομικό μέτωπο, αλλά εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε διαρθρωτικό έλλειμμα και αυτό σημαίνει ότι οι φυσικοί αγοραστές θα είναι εκεί για να υποστηρίξουν την πτώση των τιμών γνωρίζοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει στο γεωπολιτικό μέτωπο", δήλωσε ο Stephen Innes, από την SPI Asset Management.

Ο Innes είπε ότι οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για τα επιτόκια. Αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 26-27 Ιουλίου.

"Παρά την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι προοπτικές για το ζήτημα της προσφοράς παραμένουν προβληματικές. Μέχρι να υπάρξουν απτά στοιχεία για άμβλυνση της ζήτησης, η ανεπάρκεια εφοδιασμού (Ουκρανίας) που εντεινόταν από τον πόλεμο θα διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου ισχυρές", δήλωσε η Tina Teng από την CMC Markets.

Το WTI κατακρεουργήθηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ είχε μειωθεί σχεδόν 8% από πέρυσι, εν μέσω της αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης, χτυπημένη από τιμές ρεκόρ στην αντλία.

Αντίθετα, σημάδια ισχυρής ζήτησης στην Ασία στήριξαν το Brent αλλά και στην Ινδία, η ζήτηση για βενζίνη και προϊόντα απόσταξης αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο, παρά τις υψηλότερες τιμές, με τη συνολική κατανάλωση ραφιναρισμένων προϊόντων να τρέχει στο 18% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο και τα ινδικά διυλιστήρια να λειτουργούν κοντά στα πιο πολυσύχναστα επίπεδά τους ποτέ, ανέφεραν οι αναλυτές της RBC.

"Αυτό σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από μια ισχυρή ανάκαμψη από τα χρόνια που μαστίζονται από τον COVID", δήλωσε σε σημείωμα ο αναλυτής του RBC Michael Tran.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο, μια σφιχτή αγορά σε συνδυασμό με μια αύξηση της ζήτησης δεν προμηνύουν άμεσα πτώση των τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 θα ανοίξει στο τέλος Ιουλίου

Καύσιμα: Ελάχιστη η πτώση στις τιμές – «Ανάσα» το Fuel Pass 2

Fuel Pass 2: Πώς η επιδότηση θα αφορά και εισοδήματα έως 45.000 ευρώ - Τέλος Ιουλίου οι αιτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider