«Γκάζι» στις εισπράξεις φόρων-Επιστρεπτέας τον Ιούλιο - Ελπίδες για την πορεία των εσόδων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γκάζι» στις εισπράξεις φόρων-Επιστρεπτέας τον Ιούλιο - Ελπίδες για την πορεία των εσόδων
Ενδείξεις υψηλής εισπραξιμότητας  φόρων και οφειλών καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο ΥΠΟΙΚ όπως ανέφερε υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου.  

Ενδείξεις υψηλής εισπραξιμότητας φόρων και οφειλών καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο ΥΠΟΙΚ όπως ανέφερε υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου.

Παράλληλα, αναφέρει πως το παραπάνω γεγονός συνιστά ένδειξη της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών που δείχνει πως η υπέρβαση εσόδων του Ιουνίου έχει συνέχεια.

Στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (που πρέπει να πληρωθεί έως τις 28 Ιουλίου) οι βεβαιώσεις είναι 1,78 δισ. ευρώ και οι πληρωμές 523 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου το 1/4 των φόρων. Στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων η βεβαίωση είναι 1,275 δισ. ευρώ και η είσπραξη 188 εκατ. ευρώ. Στον ΕΝΦΙΑ η βεβαίωση είναι 2,265 δισ. ευρώ και η είσπραξη είναι ήδη 1,077 δισ. ευρώ, δηλαδή το 50% του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη εισπραχθεί.

Επίσης από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, που η οφειλή είναι 2,9 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί ήδη 241 εκατ. ευρώ από 210.170 ΑΦΜ. Από αυτά τα ΑΦΜ τα 71.590 ΑΦΜ δηλαδή περίπου 1 στα 3 έχουν προπληρώσει το σύνολο εφάπαξ δηλαδή με την έκπτωση 15% και έχουν διαγράψει οφειλές 42 εκατ. ευρώ.

Τα πιο πολλά ΑΦΜ που πλήρωσαν όλη την οφειλή συνδέονται με μικρής αξίας βεβαιώσεις κάποια από 100 μέχρι 500 ευρώ (σ.σ. για 55.000 ΑΦΜ). Υπάρχουν και 4-5 ΑΦΜ με μεγάλες οφειλές 200.000 - 300.000 ευρώ, οφειλές που πλήρωσαν με 15% έκπτωση.

«Συνεπώς έχουμε μία ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων» που απορρέουν από αυτές τις νέες υποχρεώσεις και από τις επιστροφές προκαταβολές ανέφερε η υψηλόβαθμη πηγή. Κάτι που, αναφέρει η ίδια πηγή, πως «ήταν ένα στοίχημα» γιατί «υπάρχουν αρκετές δυσκολίες». Αλλά «δεν μηδενίζω τις δυσκολίες τουναντίον με αυτή την άσκηση που κάνουμε αποδεικνύουμε ότι θέλουμε να τις δούμε τις δυσκολίες όχι να τις κρύψουμε κάτω από το χαλί».

Αναφέρθηκε στην ορμή που επίσης υπάρχει μέσα από τα τουριστικά έσοδα, αλλά μέσα από τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, μία ορμή που όπως είπε δείχνει πως υπάρχει μία «φορολογική κουλτούρα συνέπειας». Παράλληλα δεν φαίνεται και σημαντική εκροή καταθέσεων, ενώ επιπλέον ήταν αυξημένες και οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Πανευρωπαϊκό «κόφτη» 15% σε επείγουσες περιπτώσεις προτείνει η Κομισιόν

Χρέη σε Εφορία - Ταμεία: Ανατροπή με τις λίστες των μεγαλοοφειλετών, «παγώνει» για ένα χρόνο η δημοσιοποίηση των ονομάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider