ESM: «Πράσινο φως» στο προτελευταίο «πακέτο» δόσεων ύψους 747,72 εκατ. ευρώ της ενισχυμένης εποπτείας

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESM: «Πράσινο φως» στο προτελευταίο «πακέτο» δόσεων ύψους 747,72 εκατ. ευρώ της ενισχυμένης εποπτείας
Η ανακοίνωση του επίσημου δανειστή της Ελλάδας περιέχει ξεκάθαρα εύσημα για την πρόοδο της χώρας αλλά και σύσταση για επιπλέον πρόοδο σε συγκεκριμένα πεδία που συνδέονται με την τελευταία «δόση» του Δεκεμβρίου. Παρεμβάσεις στις τράπεζες, στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο κτηματολόγιο και στην εργατική νομοθεσία.

«Πράσινο φως» έδωσε σήμερα ο επίσημος δανειστής της Ελλάδας (ESM/EFSF) για το προτελευταίο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 747,72 εκατ. ευρώ πριν την πλήρη ολοκλήρωση του καθεστώτος Eνισχυμένης Eποπτείας.

Η ανακοίνωσε περιέχει ξεκάθαρα εύσημα για την πρόοδο της χώρας αλλά και σύσταση για επιπλέον πρόοδο σε συγκεκριμένα πεδία που συνδέονται με την τελευταία κίνηση του Δεκεμβρίου, όσον αφορά στις παρεμβάσεις στις τράπεζες, στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο κτηματολόγιο και στην εργατική νομοθεσία.

Oυσιαστικά σήμερα ο ESM/EFSF ενέκρινε δύο κινήσεις:

  • τη διατήρηση του προνομιακού επιτοκίου του 2ου δανείου (step-up margin) για τη περίοδο έως και τον έως και 17 Ιουνίου του 2022. Η κίνηση έχει αξία 103,3 δισ. ευρώ και ουσιαστικά βοηθά στην απομείωση του ελληνικού χρέους (εγκρίθηκε σε επίπεδο EFSF).
  • Επιπλέον εγκρίθηκε (από τον ESM στον οποίo μετεξελίχθηκε ο EFSF) η αποδέσμευση 644,42 εκατ. ευρώ κερδών ομολόγων SMP & ANFA.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξέρχεται στις 20 Αυγούστου από το καθεστώς Eνισχυμένης Eποπτείας στο οποίο εισήλθε το 2018 με απόφαση που έχει ήδη λάβει το Eurogroup. Ωστόσο μετά θα απομένει ένα ακόμη βήμα. Το τελευταίο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος ανάλογης αξίας θα πρέπει να αποδεσμευτεί το Δεκέμβριο.

Θα προηγηθεί μία επιπλέον αξιολόγηση. Θα λάβει χώρα το φθινόπωρο συνδεδεμένη με 22 προαπαιτούμενα και το πόρισμα για αυτή αναμένεται να εκδοθεί το Νοέμβριο.

Αναλυτικά ο επικεφαλής του ESM/EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την έγκριση αναφέρει πως «η Ελλάδα έχει σημειώσει συνεχή πρόοδο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημικής κρίσης και των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, τη φορολογία ακινήτων, το δικαστικό σύστημα και το ΤΧΣ. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εξέδωσαν θετική αξιολόγηση σχετικά με την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τούτο, άνοιξε το δρόμο για αυτό το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις».

Πρόσθεσε επίσης ο κ. Ρέγκλινγκ πως «η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και το τέλος του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας που πλησιάζει είναι σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και ομαλοποίησης της χώρας» αλλά «πρέπει να συνεχιστούν και να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, το κτηματολόγιο και την εργατική νομοθεσία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας για ESM: Η Ελλάδα καταγράφει συνεχή πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Κομισιόν: Μείωση του ΑΕΠ της ΕΕ έως 1,5% σε «στοπ» του ρωσικού αερίου – Σχέδιο εξοικονόμησης έως 40%

gazzetta
gazzetta reader insider insider