Ρεύμα: Αλλάζει η προθεσμία ανακοίνωσης των χρεώσεων των νέων τιμολογίων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Αλλάζει η προθεσμία ανακοίνωσης των χρεώσεων των νέων τιμολογίων
Κάθε μήνα, οι χρεώσεις θα γνωστοποιούνται από τους προμηθευτές 10 ημέρες πριν τεθούν σε εφαρμογή, αντί για 30 ημέρες που προβλεπόταν αρχικά. Στόχος του ΥΠΕΝ το μικρότερο ρίσκο των προμηθευτών. «Πρεμιέρα» τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου, του νέου καθεστώτος που φέρνει η απόσυρση της ρήτρας αναπροσαρμογής, με τις ανακοινώσεις των χρεώσεων για Αύγουστο.

(upd. 11:00) Η χρονική μετάθεση των ανακοινώσεων των χρεώσεων από τους προμηθευτές περιλαμβάνεται ως άρθρο στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, καθώς προκρίθηκε η εν λόγω λύση τελικά από το υπουργείο, έναντι της υποβολής τροπολογίας σε δεύτερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα αναρτούν έως τις 20 κάθε μήνα τις χρεώσεις που θα ισχύουν τον επόμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Insider.gr.

Μικρότερο θα γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το «χρονικό παράθυρο» ανάμεσα στην ανακοίνωση των μηνιαίων χρεώσεων των τιμολογίων ηλεκτρισμού και την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής τους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, οι προμηθευτές θα υποχρεούνται να αναρτήσουν τις χρεώσεις κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση για την απόσυρση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο, προβλέπεται πως όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια (δηλαδή με ρήτρα) θα αποκτήσουν μία και μοναδική ανταγωνιστική χρέωση, η οποία θα καθορίζεται σε μηνιαία βάση από τους προμηθευτές. Μάλιστα, στην περίπτωση που αυτή η τιμή μεταβληθεί έναντι της προηγούμενης, τότε οι πελάτες όλων των εταιρειών έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τύπο τιμολογίου, ή να «μετακινηθούν» σε άλλο πάροχο, χωρίς κανένα οικονομικό «πέναλτι».

Ωστόσο, στην υφιστάμενη εκδοχή της ρύθμισης, οι προμηθευτές έπρεπε να αναρτούν έως το τέλος κάθε μήνα την τιμή που θα ισχύει τον μεθεπόμενο μήνα. Επομένως, η αρχική χρονική απόσταση ανάμεσα στις ανακοινώσεις και την έναρξη ισχύος των τιμών καθοριζόταν στις 30 (ή στις 31) ημέρες. Ένα διάστημα που θα ελαττωθεί πλέον στις 10 (ή 11) ημέρες.

Τροπολογία

Η αλλαγή αυτή θα γίνει με την τροπολογία που θα «φέρει» στη Βουλή το ΥΠΕΝ και η οποία είναι απαραίτητη για να τροποποιηθεί η ημερομηνία «πρεμιέρας» του νέου καθεστώτος για τα κυμαινόμενα τιμολόγια. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, ο καινούριος τρόπος τιμολόγησης θα τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο, ενώ οι προμηθευτές θα έπρεπε να ανακοινώσουν τις χρεώσεις του Αυγούστου μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Ωστόσο, όπως ενημέρωσε τις εταιρείες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η προθεσμία αυτή μεταφέρθηκε για τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου. Ο λόγος ήταν η αβεβαιότητα με την «τύχη» της συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν ήταν βέβαιο αν θα τεθεί ξανά σε λειτουργία το έργο στις 21 Ιουλίου, και σε ποια επίπεδα δυναμικότητας.

Επομένως, οι εταιρείες δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να προβλέψουν τις τιμές χονδρεμπορικής του Αυγούστου (και να καθορίσουν τις χρεώσεις τους), αφού μία ενδεχόμενη παράταση της διακοπής τροφοδοσίας της βόρειας Ευρώπης μέσω του Nord Stream 1 θα εκτίνασσε τις διεθνείς τιμές αερίου και, κατά συνέπεια, το χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος πανευρωπαϊκά.

Για αυτή την αλλαγή της «πρεμιέρας» εφαρμογής του μέτρου, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής τροπολογίας. Στην τροπολογία, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται και η αλλαγή της σχετικής προθεσμίας, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος του νέου αυτού καθεστώτος.

Μείωση του επιβάρυνσης λόγω ρίσκου

Όπως έγινε και με τη μετάθεση των πρώτων ανακοινώσεων από τις 10 στις 25 Ιουλίου, για τον Αύγουστο, στόχος της μείωσης του «χρονικού παραθύρου» και για τους επόμενους μήνες είναι να περιορισθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το ρίσκο των προμηθευτών, κατά την πρόβλεψη του ύψους στο οποίο θα κινούνται οι χονδρεμπορικές τιμές τον μήνα που θα ισχύσει η χρέωση που ανακοινώνουν.

Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε επαναλειτουργία ο Nord Stream 1, σε 40% δυναμικότητα, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως έχουν εκλείψει οι τακτικές της Ρωσίας για άσκηση πιέσεων (και οικονομικής φθοράς) στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως «όπλο» το αέριο. Ενδεικτικό παράδειγμα οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου πρόεδρου, ότι την επομένη εβδομάδα η δυναμικότητα του αγωγού θα μειωθεί στο 20%. Ένα σενάριο που, αν γίνει πραγματικότητα, θα αλλάξει τα δεδομένα στις αγορές αερίου και ρεύματος, ωθώντας τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο, τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδεχόμενο ένας προμηθευτής να «γράψει ζημιές» κάποιον μήνα, ανακοινώνοντας χρεώσεις που βασίζονται σε υποεκτίμηση της εξέλιξης του χονδρεμπορικού κόστους. Πέρα από τον κίνδυνο για την οικονομική βιωσιμότητα των εταιρειών, ειδικά σε μία περίοδο που βρίσκονται σε ταμειακή «ασφυξία», το ρίσκο θα αύξανε τα τελικά τιμολόγια προμήθειας, λόγω του πολύ υψηλού ασφάλιστρου κινδύνου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος των Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε ζητήσει οι ανακοινώσεις των χρεώσεων να γίνονται έως τις 25 του προηγούμενου μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ: Εισοδήματα 13 ετών «κοστίζει» μια κατοικία 100 τμ στην Ελλάδα - Σε ποιες χώρες είναι ακριβότερη η απόκτηση στέγης

ΒΟΑΚ: Σε θέση «μάχης» οι ισχυροί κατασκευαστές για την παραχώρηση – «φιλέτο» των 1,5 δισ. ευρώ

Καύσιμα: Τσουχτερό παραμένει το γέμισμα των διακοπών - Σταθεροποίηση τιμών βλέπει η αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider