Nord Stream: Ξεκίνησε η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nord Stream: Ξεκίνησε η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη
Μερική ανακούφιση για την Ευρώπη η οποία φοβόταν ακόμη και οριστική διακοπή της ροής του αερίου αλλά και μαρτύριο της σταγόνας από τη Ρωσία καθώς η μεταφορά αερίου έχει αποκατασταθεί μερικώς. Υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10:39

Η Ρωσία ξεκίνησε να στέλνει εκ νέου φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της, Nord Stream, μετά από μια διακοπή 10 ημερών για λόγους συντήρησης, ανέφερε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού.

Η ροή έχει φτάσει στο 40% της δυναμικότητας, ήτοι στα επίπεδα που βρισκόταν προτού ξεκινήσει η συντήρηση. Η τιμή του φυσικού αερίου αντιδρά με πτώση 2,8%, στα 150,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Οι ροές μέσω του Nord Stream που ενώνει τη Ρωσία με τη Γερμανία επανεκκίνησαν την Πέμπτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Nord Stream AG στο Bloomberg. Η αποκατάσταση των ροών στα ζητούμενα επίπεδα θα χρειαστεί κάποιο διάστημα.

Συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας από τη Ρωσία

Η επανέναρξη της ροής φυσικού αερίου αναμένεται να προσφέρει μερική ανακούφιση στην Ευρώπη η οποία αγωνίζεται να αποθηκεύσει αέριο ενόψει του χειμώνα. Υπήρξε διάχυτη ανησυχία στη Γερμανία και αλλού ότι η Ρωσία θα επέλεγε να διακόψει πλήρως την προμήθεια αερίου μέσω του αγωγού μετά και την προσωρινή παύση για λόγους συντήρησης νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν απο την έναρξη της συντήρησης, οι εξαγωγές αεριου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 γίνονταν για αρκετό χρονικό διάστημα με τη λειτουργία του έργου στο 40% της δυναμικότητας, όταν νωρίτερα ο Nord Stream 1 λειτουργούσε έως και στο πλήρες capacity (100%) για να καλύψει τις παραδόσεις των συμβασιοποιημένων ποσοτήτων στους Ευρωπαίους πελατες της Gazprom.

Η επανεκκίνηση της ροής φυσικού αεριου απο τον Nord Stream 1 σηματοδοτεί ουσιαστικά ενα μαρτύριο της σταγόνας, καθώς η μεταφορα καυσίμου έχει αποκατασταθεί μεν, αλλα μερικώς. Ο αγωγός ξεκίνησε να λειτουργεί στο 30% της δυναμικότητας από το πρωί, με την παροχή απο Ρωσία προς τη Γερμανία να αγγίζει τις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) και πλέον έχει φτάσει το 40%.

Η Μόσχα είχε περιορίσει εδώ και μήνες τις αποστολές αερίου προς την Ευρώπη, αλλά η ήπειρος εξακολουθεί να εξαρτάται από τη μικρή ποσότητα που λαμβάνει, καθώς χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο είναι απίθανο να έχει επαρκές απόθεμα για να ζεστάνει τα σπίτια και να κρατήσει τα φώτα αναμμένα στη διάρκεια του χειμώνα. Ο κίνδυνος θα ήταν ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προετοιμάζονταν για το χειρότερο σενάριο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακοινώνει χθες σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης κατά 15%. Ακόμη και ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν είχε εκφράσει τη δυσπιστία του για αποκατάσταση της ροής μέσω του αγωγού.

Η Goldman Sachs είχε προβλέψει πτώση των τιμών φυσικού αερίου εάν οι ροές επέστρεφαν στα επίπεδα του 40%, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των πελατών που ανέμεναν ότι ο αγωγός θα παραμείνει ανενεργός μετά τη συντήρηση.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ροή θα μπορούσε να συρρικνωθεί στο 20%, ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο δύο τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης στην Ρωσία που τροφοδοτεί τον αγωγό και ο ένας εξ αυτών θα χρειαστεί συντήρηση αυτόν τον μήνα.

Τα πρωινά δεδομένα για τη ροή

Τα δεδομένα της ροής φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 και αναφορικά με τις παροχές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό.

Η Ευρώπη παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, καθώς σήμερα υποτίθεται ολοκληρώνονται οι εργασίες για την ετήσια συντήρηση του αγωγού, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω ενεργειακών περικοπών.

H ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα σημεία διασύνδεσης παροχών OPAL και NEL στη Γερμανία, καταγράφηκε σε μηδενικά επίπεδα (μηδέν κιλοβατώρες / ανά ώρα) για την 21η Ιουλίου (06:00-07:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider