Ρεύμα: Μετατίθεται για τις 25 Ιουλίου η ανακοίνωση των χρεώσεων Αυγούστου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Μετατίθεται για τις 25 Ιουλίου η ανακοίνωση των χρεώσεων Αυγούστου
Σκοπός της μετάθεσης των ανακοινώσεων από την Κυριακή, 10 Ιουλίου, είναι να δοθεί χρόνος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» αναφορικά με τη συντήρηση του Nord Stream 1. 

Τη μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης των χρεώσεων Αυγούστου από τους προμηθευτές, η οποία κανονικά θα γινόταν την Κυριακή, 10 Ιουλίου, αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι ανακοινώσεις από τις εταιρείες προμήθειας θα γίνουν στο τέλος του Ιουλίου, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου.

Το υπουργείο έχει ήδη ενημερώσει προφορικά τις εταιρείες για τη «μεταφορά» της σχετικής ημερομηνίας, ενώ πριν από λίγο απέστειλε και σχετική επιστολή στους παρόχους. Προς το τέλος Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν επίσης και οι επιδοτήσεις που θα ισχύσουν για τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απόσυρσης της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι πάροχοι θα ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τον μεθεπόμενο μήνα. Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, που ψηφίστηκε πρόσφατα, το νέο αυτό καθεστώς θα έκανε «πρεμιέρα» στις 10 Ιουλίου, με την ανακοίνωση των χρεώσεων για τον Αύγουστο.

Αιτία η συντήρηση του Nord Stream 1

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, ωστόσο στο μεταξύ το υπουργείο εκτίμησε ότι η αβεβαιότητα που δημιουργεί η συντήρηση εντός Ιουλίου του Nord Stream 1, και η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που θα προκαλούσε μία ενδεχόμενη παράταση της διακοπής λειτουργίας του, αποτελεί μία σημαντική παράμετρο που δεν μπορούν να προβλέψουν οι πάροχοι, για να διαμορφώσουν τις χρεώσεις τους για τον Αύγουστο. Επομένως, αποφάσισε τη μετάθεση των ανακοινώσεων.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η συντήρηση του αγωγού θα ξεκινήσει στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσει 10 ημέρες, με αναλυτές να εκφράζουν βάσιμους φόβους ότι θα αξιοποιηθεί ως αφορμή από τη Μόσχα, ώστε να περιορίσει ακόμη περισσότερο τη ροή ρωσικού αερίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, αν και δεν θα επηρεαστεί η ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με αέριο, θα εκτιναχθούν οι τιμές του καυσίμου και στην εγχώρια αγορά, συμπαρασύροντας στα ύψη τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναλυτικά η επιστολή του υπουργού ΠΕΝ

«Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (ΦΕΚ Α’ 129/04.07.2022), σχετικά με τη Θέσπιση έκτακτων ρυθμίσεων μεταβατικού χαρακτήρα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα της παρ. 2, οι Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας της παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 περ. (β) του ίδιου άρθρου για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενεργείται έως την 10η Ιουλίου 2022, ημερομηνία η οποία θα παρέλθει μεθαύριο και δε δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να ανακοινώσουν έγκαιρα τις χρεώσεις προμήθειας των νέων τιμολογίων.
Υπό το ανωτέρω πρίσμα και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία η μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης των σχετικών χρεώσεων προμήθειας ειδικότερα για την πρώτη περίοδο εφαρμογής έως την 25η Ιουλίου 2022. Για το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί ήδη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα υλοποιηθεί σύντομα» .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Ενεργοποιείται το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά

Ρεύμα: Αρνητικό «σήμα» για τις νέες χρεώσεις των προμηθευτών δίνει η εκτίναξη του αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider