Γερμανία: Για 2,5 μήνες επαρκούν τα αποθέματα φυσικού αερίου - Επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Για 2,5 μήνες επαρκούν τα αποθέματα φυσικού αερίου - Επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν
O υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προειδοποίησε ότι δεν είναι δυνατό να απορροφηθούν όλες οι επιπτώσεις, με αποτέλεσμα ορισμένες επιχειρήσεις να πρέπει να κλείσουν. 

Τελευταία Ενημέρωση 13:21

Η Γερμανία μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες για δυόμισι μήνες, στο πλαίσιο ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου, Κλάους Μίλερ, στον απόηχο της απόφασης της χώρας να ενεργοποιήσει το «στάδιο συναγερμού» στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο.

«Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100%... θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο... για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει», δήλωσε, σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF, τονίζοντας πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

Επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν

Παράλληλα, μιλώντας στο Spiegel, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προειδοποίησε πως καθώς μειώνεται η ποσότητα ρωσικού αερίου στην αγορά, πολλοί κλάδοι και επιχειρήσεις της Γερμανίας θα επηρεαστούν, «και αυτό είναι κάτι που επιθυμεί με τη στρατηγική του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν πρέπει να του επιτρέψουμε να λειτουργήσει το σχέδιο του».4

«Εάν η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, η Γερμανία οδεύει προς έλλειψη, η οποία συνεπάγεται ότι κάποιες βιομηχανίες θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή και να απολύσουν εργαζόμενους, κάποιες περιοχές θα έχαναν ολόκληρα βιομηχανικά συγκροτήματα, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, οι άνθρωποι θα χρεώνονταν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης, θα γίνονταν φτωχότεροι» σημείωσε ο Χάμπεκ.

Ο ίδιος ανέφερε πως παρά τη βοήθεια που θα δώσει η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις και πολίτες για την έλλειψη αερίου, δεν είναι δυνατό να απορροφηθούν όλες οι επιπτώσεις, με αποτέλεσμα ορισμένες επιχειρήσεις να πρέπει να κλείσουν.

«Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικό από την κρίση του 1973 και πηγαίνει πιο βαθιά. Η διακοπή φυσικού αερίου σήμερα θα έπληττε την οικονομία μας σφοδρότερα και εκτενέστερα (…) Και δεν μιλάμε μόνο για μέρες ή εβδομάδες, αλλά για πολύ καιρό» σημείωσε ο Χάμπεκ.

«Ξέρω πολλούς πολίτες που τα χρήματά τους δεν φθάνουν έως το τέλος του μήνα ή δεν ζέσταναν όλα τα δωμάτια του σπιτιού τους τον περασμένο χειμώνα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν τελειώνει ακόμη αυτό. Θα πληγούν ακόμη περισσότεροι. Και γι' αυτό είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η κοινωνία παραμένει τόσο ενωμένη. Ο κόσμος έχει συναίσθηση του τι διακυβεύεται. Το να ζεις με ασφάλεια και ελευθερία δεν είναι πλέον αυτονόητο και βλέπω μεγάλη αποφασιστικότητα να μην αφήσουμε τον Πούτιν να ξεφύγει από αυτόν τον πόλεμο, ακόμη και αν μας κοστίσει», ανέφερε ο υπουργός των Πρασίνων.

Εχθές, η Γερμανία αναβάθμισε στο «στάδιο συναγερμού» το επίπεδο κινδύνου για το φυσικό αέριο. Έχουμε να διανύσουμε έναν δύσκολο δρόμο ως χώρα, δήλωσε ο Χάμπεκ. «Ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε ακόμα, βρισκόμαστε σε κρίση αερίου», προειδοποίησε ενώ έκανε λόγο για «επίδραση Lehman Brothers» στον τομέα της ενέργειας. Από τώρα το φυσικό αέριο στη Γερμανία είναι σε έλλειψη, πρόσθεσε, καλώντας σε μείωση της κατανάλωσης ενόψει του χειμώνα.

Φωτογραφία: AP

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Στο «στάδιο συναγερμού» το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο - Ξεπερνά το 5% η άνοδος στο φυσικό αέριο

Χάμπεκ για ενέργεια: Βαδίζουμε προς μια νέα Lehman Brothers

Η Γερμανία θεωρεί «σπάνιο αγαθό» το φυσικό αέριο, εν μέσω του σχεδίου έκτακτης ανάγκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider