Γερμανία: Στο «στάδιο συναγερμού» το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο - Ξεπερνά το 5% η άνοδος στο φυσικό αέριο

Ελίνα Δημαρτίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Στο «στάδιο συναγερμού» το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο - Ξεπερνά το 5% η άνοδος στο φυσικό αέριο
Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει πλέον υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού φυσικού αερίου.

Τελευταία Ενημέρωση 16:24

Στο «στάδιο συναγερμού» αναβαθμίστηκε το επίπεδο κινδύνου στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο της Γερμανίας, η οποία ενισχύει την παρακολούθηση της αγοράς και ενεργοποιεί εκ νέου ορισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, η Γερμανία θα προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου που περιλαμβάνει συνολικά τρία. Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει πλέον υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού φυσικού αερίου.

Έχουμε να διανύσουμε έναν δύσκολο δρόμο ως χώρα, δήλωσε ο Χάμπεκ. «Ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε ακόμα, βρισκόμαστε σε κρίση αερίου», προειδοποίησε ενώ έκανε λόγο για «επίδραση Lehman Brothers» στον τομέα της ενέργειας. Από τώρα το φυσικό αέριο στη Γερμανία είναι σε έλλειψη, πρόσθεσε, καλώντας σε μείωση της κατανάλωσης ενόψει του χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα δουν αυξήσεις ήδη στην προκαταβολή των λογαριασμών του επόμενου έτους, αλλά εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προς το παρόν χρήση του μηχανισμού προσαρμογής των τιμών, ο οποίος επιτρέπει στους παρόχους να αυξάνουν τις τιμές στα τρέχοντα συμβόλαια.

Μετά την ανακοίνωση, τα futures του φυσικού αερίου ενισχύονται 5,7% στα 134,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Τα συμβόλαια έχουν υποχωρήσει πάνω από 50% από όταν η Gazprom έκοψε την παροχή αερίου στον Nord Stream κατά σχεδόν 60%.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το «στάδιο συναγερμού» ενεργοποιείται όταν υπάρχει «διακοπή της παροχής φυσικού αερίου ή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση αερίου που οδηγεί σε σημαντική επιδείνωση της κατάστασης εφοδιασμού, αλλά η αγορά εξακολουθεί να είναι σε θέση να διαχειριστεί αυτή τη διαταραχή ή τη ζήτηση χωρίς πρέπει να καταφύγουμε σε μέτρα που δεν βασίζονται στην αγορά». Το δεύτερο στάδιο δεν απαιτεί κρατικά μέτρα παρέμβασης, τα οποία ενεργοποιούνται στο τρίτο στάδιο.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το insider.gr, η εφαρμογή της φάσης «συναγερμού» θα μπορούσε να σημαίνει μια αλλαγή στη νομοθεσία που θα επιτρέψει στις ενεργειακές εταιρείες να μετακυλίσουν τις αυξήσεις κόστους σε σπίτια και επιχειρήσεις. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την ενεργοποίηση περισσότερων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αερίου.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την πρώτη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο στις 31 Μαρτίου, περίπου ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και όταν οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια ώθησαν την κυβέρνηση να προετοιμαστεί για μια πιθανή διακοπή των προμηθειών. Η «φάση έγκαιρης προειδοποίησης» ανέφερε τότε ότι ενώ δεν υπήρχαν ακόμη διακοπές στον εφοδιασμό, οι προμηθευτές φυσικού αερίου κλήθηκαν να συμβουλεύσουν την κυβέρνηση ως μέρος μιας ομάδας κρίσης.

Σημειώνεται πως η Γερμανία, μαζί με την Ιταλία, την Αυστρία και την Ολλανδία, έχουν επισημάνει σε αντιστάθμιση της μείωσης του ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι μονάδες καύσης άνθρακα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τίμερμανς: Πάνω από 10 χώρες της ΕΕ έχουν πληγεί από περικοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο

Ρεύμα: Σε εξέλιξη από τη ΡΑΕ ο έλεγχος 12 προμηθευτών για τις ρήτρες αναπροσαρμογής

Το νέο πακέτο θα έχει φόντο τη ΔΕΘ – Μικρό καλάθι για πρωτοβουλία ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider