Χάμπεκ για ενέργεια: Βαδίζουμε προς μια νέα Lehman Brothers

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάμπεκ για ενέργεια: Βαδίζουμε προς μια νέα Lehman Brothers
O Γερμανός υπουργός παραλλήλισε την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού που πυροδότησε την «χιονοστιβάδα» εξελίξεων του 2008, με την κατάσταση που επικρατεί στην ενεργειακή αγορά σήμερα εξαιτίας της μείωσης της προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία. 

Για μια νέα κρίση τύπου Lehman Brothers προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ την Πέμπτη, παραλληλίζοντας την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού που πυροδότησε την «χιονοστιβάδα» εξελίξεων του 2008, με την κατάσταση που επικρατεί στην ενεργειακή αγορά σήμερα εξαιτίας της μείωσης της προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Με τους προμηθευτές ενέργειας να συσσωρεύουν απώλειες αναγκασμένοι να καλύπτουν τα μεγέθη της προσφοράς σε υψηλές τιμές, υπάρχει κίνδυνος δευτερογενούς επίδρασης για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τους πελάτες τους, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, δήλωσε την Πέμπτη ο Χάμπεκ, αφού αύξησε το επίπεδο κινδύνου για το φυσικό αέριο της χώρας του στο δεύτερο στάδιο, αυτό του «συναγερμού».

«Αν αυτό το μείον γίνει τόσο μεγάλο που δεν μπορούν να το αντέξουν άλλο, ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει κάποια στιγμή», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο η οποία πραγματοποιήθηκε εκτάκτως. «Ένα φαινόμενο Lehman λοιπόν στο ενεργειακό σύστημα».

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει την άνευ προηγουμένου προοπτική να ξεμείνουν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές από ρεύμα. Για μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μείωνε σταδιακά τις προμήθειες ως προφανή αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τις απότομες περικοπές στον Nordstream, θέτοντας σε κίνδυνο τα αποθέματα για το χειμώνα.

Ο αυξημένος συναγερμός ενισχύει τον έλεγχο της αγοράς και ορισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα επανενεργοποιηθούν. Ο Χάμπεκ είπε ότι είναι επίσης ένα μήνυμα προς την Ευρώπη να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, ενώ προγραμματίζονται συνομιλίες με τους εταίρους της Γερμανίας τις επόμενες ημέρες.

Το στάδιο συναγερμού δίνει επίσης στην κυβέρνηση την επιλογή να θεσπίσει νομοθεσία που θα επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μετακυλήσουν τις αυξήσεις κόστους σε σπίτια και επιχειρήσεις. Ο Χάμπεκ είπε ότι καθυστερεί τις προσαρμογές των τιμών προς το παρόν για να δει πώς αντιδρά η αγορά.

«Θα είναι ένας βραχώδης δρόμος που θα πρέπει να διανύσουμε ως χώρα», είπε. «Ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε ακόμα, βρισκόμαστε σε μια κρίση αερίου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Στο «στάδιο συναγερμού» το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο - Ξεπερνά το 5% η άνοδος στο φυσικό αέριο

Γερμανία: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την ενεργοποίηση του «συναγερμού» για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Γερμανία θεωρεί «σπάνιο αγαθό» το φυσικό αέριο, εν μέσω του σχεδίου έκτακτης ανάγκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider