Ευρωζώνη: Ταχύτερη των αρχικών εκτιμήσεων η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Ταχύτερη των αρχικών εκτιμήσεων η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,6% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης, παρά την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,6% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Το μέγεθος είναι υψηλότερο από τη δεύτερη εκτίμηση του 0,3% για την περίοδο και ξεπερνά την άνοδο 0,2% του προηγούμενου τριμήνου. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε 5,4%, ανέφερε η Eurostat, από 5,1% που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal και στη δεύτερη εκτίμηση που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν 0,7% σε επίπεδο τριμήνου, ενώ οι κρατικές δαπάνες υποχώρησαν 0,3% και οι επενδύσεις αυξήθηκαν 0,1%.

Παράλληλα, ο αριθμός των απασχολουμένων πολιτών αυξήθηκε κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 0,4%, ανέφερε η Eurostat.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Sentix: Βελτιωμένο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο - Παραμένει σε αρνητικό έδαφος

Πιο απαισιόδοξος ο ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος - Στο 8,5% ο πληθωρισμός

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Άνοδος του πληθωρισμού στο 8,8% και ανάπτυξη 2,8% φέτος – Επιστροφή σε πλεόνασμα το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider