Εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού κατά 8,9% τον Μάρτιο – Υψηλό 27 ετών

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού κατά 8,9% τον Μάρτιο – Υψηλό 27 ετών
Η άνοδος του πληθωρισμού επιταχύνεται ταχύτατα, με τον δείκτη στο 8,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ και δείχνουν την ακρίβεια στην αγορά τον πρώτο μήνα πολέμου. Η αύξηση τιμών είναι η ταχύτερη από το 1995. Φωτιά το ρεύμα.

Η άνοδος του πληθωρισμού επιταχύνεται ταχύτατα, με τον δείκτη στο 8,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ και δείχνουν την ακρίβεια στην αγορά τον πρώτο μήνα πολέμου. Η αύξηση τιμών είναι η ταχύτερη από το 1995 (δηλαδή καταγράφεται υψηλό 27 ετών), ενώ ο Γενικός Δείκτης Τιμών είχε αυξηθεί κατά 7,2% τον Φεβρουάριο, κατά 6,2% τον Ιανουάριο και 5,1% τον Δεκέμβριο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι και πάλι στην ενέργεια (και διαχέονται πλέον από το φυσικό αέριο στον ηλεκτρισμό) αλλά και στα είδη διατροφής και σε άλλα πεδία.

Η έκρηξη ακρίβειας είχε προεξοφληθεί σε έναν βαθμό από τα στοιχεία που ανακοίνωσε προ ημερών η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών στο 8% με επιτάχυνση της ακρίβειας όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στα τρόφιμα και σε άλλους κλάδους. Με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα να εκτιμά πως παροδικά ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο φάσμα του 8% λόγω του πολέμου, αλλά σε ετήσια βάση θα είναι πολύ πιο χαμηλός. Αλλά και την ΤτΕ να εκτιμά πλέον μία κύμανση για τον πληθωρισμό από 5,2% έως 7% στο δυσμενές σενάριο.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤAΤ

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων οδήγησε το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε άνοδο κατά 8,9% τον Μάρτιο. Το επίκεντρο των αυξήσεων συνεχίζει να είναι η ενέργεια, ενώ επιταχύνεται η άνοδος των τιμών στα και σε άλλα είδη.

Η πιο μεγάλη άνοδος καταγράφεται στο ηλεκτρισμό στο 79,3% από 71,4% τον Φεβρουάριο, 56,7% τον Ιανουάριο και από 45% περίπου τον Δεκέμβριο. Εδώ εντοπίζεται το νέο μέτωπο της ακρίβειας με 2ο το φυσικό αέριο, (άνοδος κατά 68,3%, έναντι 78,5% τον Φεβρουάριο, 154,8% τον Ιανουάριο και 135,7% τον Δεκέμβριο).

Στο πετρέλαιο θέρμανσης η άνοδος είναι της τάξης του 58,5% από 41,5% τον Φεβρουάριο, 36% τον Ιανουάριο και από 34,1% τον Δεκέμβριο. Στα καύσιμα και λιπαντικά φτάνει στο 29% από 23,2% τον Φεβρουάριο, 21,6% τον Ιανουάριο και 21,7% τον Δεκέμβριο.

Επίσης, διψήφια άνοδος καταγράφεται σε:

**Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία (18,5%)

** Έλαια και λίπη (19,9%)

** Λαχανικά ( 13,6%)

*Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (26,8%).

**Μεταφορά επιβατών με πλοίο (16%)

Γενικά στη διατροφή και στα μη αλκοολούχα ποτά η άνοδος είναι 8,1%, στην ένδυση και υπόδηση 6,5%, στη στέγαση 29,9%, στις μεταφορές 15,4% και στο κλάδο ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια 2,8%.

Αναλυτικά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση κατά 8,9% τον μήνα Μάρτιο προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 8,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα κρασιά.

• 6,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 29,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

• 3,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

• 0,1% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής-άνθηκατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 2,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 0,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη μόνο σε 1 κατηγορία, κατά 2,9% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στήνουν ανάχωμα μέσω επενδύσεων & μεταρρυθμίσεων στις πιέσεις του πολέμου σε τιμές - ΑΕΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider