Σταϊκούρας: Είμαι αισιόδοξος για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Είμαι αισιόδοξος για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ
Η επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα το 2023 δεν συνδέεται με τις εκλογές αλλά με την πορεία του πολέμου.

Η χώρα θα πρέπει να γυρίσει σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών. Αλλά, εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων. Λέγοντας πως η Ευρώπη φαίνεται πως έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, αναφερόμενος στην κοινή πρόταση Ισπανίας-Ολλανδίας.

Περιέγραψε τους όρους που θα πρέπει να πληρούν οι νέοι κανόνες παραθέτοντας τις ελληνικές θέσεις για εξαίρεση δαπανών για επενδύσεις, άμυνα κλπ

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται, αλλά πριν απείχε σημαντικά από την επενδυτική βαθμίδα, επισήμανε. Εξήγησε τι ζητούν οι οίκοι για το ΑΕΠ, για την άνοδο επενδύσεων και εξαγωγών, αλλά και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του 2022 η οποία δρομολογείται και προς αυτή τη κατεύθυνση «κινούμασε συλλογικά και συνεκτικά σε επίπεδο ΕΕ». Επίσης επισήμανε πως προτεραιότητα είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, η αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ και η επιστροφή σταδιακά προς πλεονάσματα.

Όλοι αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται. Και οι οίκοι μας αναβαθμίζουν, είπε. «Και θα συνεχίσουμε το στόχο της αναβάθμισης της χώρας το 2023» ανέφερε, επισημαίνοντας σε σχετικό ερώτημα πως η επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα το 2023 δεν συνδέεται με τις εκλογές αλλά με την πορεία του πολέμου.

Για την άνοδο του πληθωρισμού είπε πως προέρχεται από την μεγάλη και ισχυρή ανάκαμψη, ενώ με την εισβολή της Ρωσίας επιτείνεται επιπλέον το πρόβλημα. Εκτίμησε πως ανάλογα με το 8% ποσοστά πληθωρισμού είναι αναμενόμενα το επόμενο διάστημα. Αλλά σε ετήσια βάση θα είναι πολύ χαμηλότερος από το 8%.

Ο προϋπολογισμός του 2022 θα αλλάξει σε βασικές παραδοχές, εξήγησε. Λόγω των επιπτώσεων του πολέμου. Επαναλαμβάνοντας πως εντός της εβδομάδος θα κατατεθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider