Ρεύμα: Απορρόφηση του 70-90% των ανατιμήσεων με την επιδότηση του Απριλίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Απορρόφηση του 70-90% των ανατιμήσεων με την επιδότηση του Απριλίου
«Γενναία επιδότηση» στα νοικοκυριά, ώστε να καλυφθεί μεγάλο μέρος του υψηλού χονδρεμπορικού κόστους του Μαρτίου, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Στοχευμένη «θωράκιση» στο ρεύμα αγροτών και μικρών επιχειρήσεων.

Τη σημαντική αύξηση του ποσού ενίσχυσης των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας για τον Απρίλιο προανήγγειλε με το διάγγελμά του χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χαρακτηριστικά για «γενναία επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού».

Αν και το ακριβές ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί σήμερα το πρωί, κατά την εξειδίκευση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα των ενεργειακών παρεμβάσεων του νέου «πακέτου» στήριξης ύψους 1,1 δισ. ευρώ, όπως έγραφε χθες το Insider.gr, το ποσό θα είναι αρκετά μεγαλύτερο έναντι του Μαρτίου. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, με την ενίσχυση θα απορροφάται το 70-90% των εκρηκτικών αυξήσεων στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης που καλύπτει το μέτρο.

Επομένως, εκτιμάται ότι θα κινείται αισθητά πάνω από τα 55 ευρώ για τις 300 κιλοβατώρες, από 39 ευρώ που ήταν τον Μάρτιο. Ανάλογα αυξημένη θα είναι και η επιδότηση για τους δικαιούχους Οικιακού Κοινωνικού Τιμολογίου, η οποία θα είναι αισθητά μεγαλύτερη από τα 70 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης.

Στην περίπτωση των οικιακών τιμολογίων, οι χρεώσεις στους λογαριασμούς βασίζονται στη χονδρεμπορική τιμή με την οποία «έκλεισε» ο προηγούμενος μήνας. Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση του Απριλίου θα ανασχέσει το επιπλέον κόστος που θα προκύψει από το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί η αγορά Επόμενης Ημέρας τον Μάρτιο. Κόστος που εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά ενισχυμένο, με δεδομένο ότι η αγορά «έτρεχε» έως και χθες με τιμή 310 ευρώ ανά Μεγαβατώρα μέσα στον Μάρτιο, ενισχυμένη κατά 50% περίπου από τα 211,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που «έκλεισε» ο Φεβρουάριος.

Κάλυψη όλων των κύριων κατοικιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες, το μέτρο θα καλύψει και τον Απρίλιο όλες τις κύριες κατοικίες, ανεξαρτήτως τετραγωνικών και εισοδήματος. Επομένως, το «δίχτυ προστασίας» θα καλύψει περί τα 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Επίσης, για μία ακόμη φορά η επιδότηση αναμένεται να είναι κλιμακωτή, με μεγαλύτερο ποσό για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης και μικρότερο για τις επόμενες 300 κιλοβατώρες. Η «φόρμουλα» αυτή εξηγεί και γιατί το ποσοστό απορρόφησης των αυξήσεων θα κινείται ανάμεσα στο 70% και το 90%, με την απορρόφηση να είναι μεγαλύτερη για τις καταναλώσεις που κινούνται όσο το δυνατόν χαμηλότερα από τις 300 κιλοβατώρες.

«Θωράκιση» αγροτών και μικρών επιχειρήσεων

Όσον αφορά τα μη οικιακά τιμολόγια ρεύματος, όπως έγραψε χθες το Insider.gr, και σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται ανάλογη αύξηση της επιδότησης. Έτσι, εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, έναντι των 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που ήταν έως και τον Μάρτιο. Μάλιστα, στο χθεσινό διάγγελμα ο πρωθυπουργός έκανε χθες συγκεκριμένη αναφορά στην ιδιαίτερη μέριμνα που θα δοθεί στην προστασία των αγροτών και των μικρών επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, προφανώς με αύξηση των ποσών ενίσχυσης για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Αυτό που απομένει να φανεί κατά τις σημερινές ανακοινώσεις είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν για τον Απρίλιο για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις αυξήσεις της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Η νέα «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα να διευρυνθεί το «δίχτυ προστασίας» για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, γεγονός που όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη πρόκειται να γίνει και για την εγχώρια βιομηχανία.

Όσον αφορά από την άλλη πλευρά το φυσικό αέριο, τα ποσά ενίσχυσης αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο. Σε κάθε περίπτωση, η λήξη της περιόδου θέρμανσης, και κατά συνέπεια η «βουτιά» στις καταναλώσεις, βάζει σε δεύτερη μοίρα τα σχετικά κόστη των νοικοκυριών.

Παρουσίαση και των επιδοτήσεων Μαρτίου

Με τις σημερινές ανακοινώσεις, θα παρουσιαστούν και οι επιδοτήσεις του Μαρτίου, έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με την έκδοση των σχετικών Κοινών Αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, τόσο στο ρεύμα όσο και στο φυσικό αέριο, τα ποσά ενίσχυσης για τον τρέχοντα μήνα παραμένουν ίδια με αυτά του Φεβρουαρίου για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι τον Μάρτιο τα νοικοκυριά επιδοτούνται με 39 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης ρεύματος.

Στην περίπτωση των δικαιούχων ΚΟΤ, όπως και τον Φεβρουάριο έτσι και τον Μάρτιο, η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ορίζεται στα 51 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης.

Για όλους τους μη οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται και τον Μάρτιο στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (όπως και το δίμηνο που προηγήθηκε), ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, για τους οικιακούς καταναλωτές η μοναδιαία επιδότηση για τον Μάρτιο ορίζεται στο ποσό των 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, όπως και το προηγούμενο δίμηνο.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου , η μοναδιαία επιδότηση για τον Μάρτιο ορίζεται στο ποσό των 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου. Το ίδιο ποσό ενίσχυσης ίσχυσε και τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Κλείδωσε» η γενναία αύξηση των επιδοτήσεων για τον Απρίλιο

Ενέργεια: Οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο για τον Μάρτιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider