Ρεύμα: «Κλείδωσε» η γενναία αύξηση των επιδοτήσεων για τον Απρίλιο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: «Κλείδωσε» η γενναία αύξηση των επιδοτήσεων για τον Απρίλιο
Αρκετά πάνω από τα 55 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης η ενίσχυση στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού. Οικονομικός «χώρος» από τη μικρότερη ανάγκη για επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια αερίου, λόγω ολοκλήρωσης της χειμερινής περιόδου.

Σε πολύ σημαντική αύξηση της επιδότησης στα τιμολόγια ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον Απρίλιο έχει καταλήξει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, ώστε να ανασχεθεί η «εκρηκτική» αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Είναι ενδεικτικό ότι στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών, η ενίσχυση για τις 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης θα είναι αισθητά μεγαλύτερη από τα επίπεδα των 55 ευρώ. Επίπεδα που, όπως είχε αναφέρει σε δημοσίευμά του το Insider.gr, φαινόταν έως και την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ήταν απαραίτητα για την απορρόφηση σημαντικού μέρους των αυξήσεων, με βάση τις έως τότε προβλέψεις για την εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Η ανακοίνωση των επιδοτήσεων στο ρεύμα και το αέριο, μαζί με το υπόλοιπο «πακέτο» στήριξης, θα γίνει εκτός απροόπτου αύριο, Πέμπτη. Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται δύο ακόμη πυλώνες, δηλαδή η οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και η παρέμβαση στα καύσιμα. Όπως έγραψε χθες το Insider.gr, η παρέμβαση στην αγορά καυσίμων δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, με πηγές του ΥΠΟΙΚ να δηλώνουν ότι ειδικά σε ό,τι αφορά στη βενζίνη τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν νόημα, καθώς η κατανάλωση είναι τελείως διαφορετική ανάλογα με το εισόδημα που έχει κάποιος.

Όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του επισήμανε πως θα δοθούν απευθείας στους δικαιούχους για να τους ανακουφίσουν. Συμπλήρωσε ότι θα είναι χρήματα που, προφανώς, θα είναι αφορολόγητα, και δεν θα συμψηφίζονται με καμία οφειλή.

Άλμα 48% στη χονδρεμπορική ρεύματος τον Μάρτιο

Στην περίπτωση του ρεύματος, η επιδότηση και για τον Απρίλιο θα είναι οριζόντια, δηλαδή ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ θα καλύψει το σύνολο των κύριων κατοικιών – δηλαδή περίπου 4,2 εκατ. παροχές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι και πάλι κλιμακωτή, με μεγαλύτερη ενίσχυση για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης και μικρότερη για τις επόμενες 150, ώστε να δοθεί κίνητρο για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η γενναία αύξηση του ποσού κρίθηκε απαραίτητη, καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν πως καθʼ όλο τον Μάρτιο δεν θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κυριολεκτικά έχουν εκτιναχθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Είναι ενδεικτικό ότι, τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 312,15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, κινείται κατά 48% περίπου υψηλότερα από τον Φεβρουάριο, ο οποίος «έκλεισε» στα 211,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Με την ίδια λογική, σημαντικά ενισχυμένη θα είναι η επιδότηση στο ρεύμα τον Απρίλιο και για τα ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι αισθητά μεγαλύτερη από τα 70 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης.

Ενίσχυση της επιδότησης και στις μικρές επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να βάλει φρένο στις αυξήσεις και των μη οικιακών τιμολογίων που θα προκαλούσε η «φωτιά» στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας δραστικά τις επιδοτήσεις και για τις επιχειρήσεις. Στην περίπτωση των εταιρειών, ο στόχος ανάσχεσης των αυξήσεων είναι διπλός, καθώς οι υψηλοί λογαριασμοί ηλεκτρισμού δεν απειλούν μόνο τη βιωσιμότητά τους, αλλά και κινδυνεύουν να προκαλέσουν ανατιμήσεις σε μία μεγάλη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, ενισχύοντας έτσι τις πληθωριστικές πιέσεις.

Μάλιστα, όπως σημείωσε σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θέση στο ενισχυμένο για τον Απρίλιο «δίχτυ ασφαλείας» θα έχουν και οι μικρές επιχειρήσεις, λόγω του μειωμένου τζίρου που έχουν παραδοσιακά τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. ««Η ενίσχυση στους επαγγελματίες θα είναι ιδιαίτερα εστιασμένη στις μικρές επιχειρήσεις, που βάλλονται περισσότερο λόγω και της μικρής αγοραστικής κίνησης που υπάρχει αυτή την εποχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μικρότερες οι ανάγκες για στήριξη στο αέριο

Από την άλλη πλευρά, ερωτηματικό αποτελεί αν ήδη από τον Απρίλιο θα ενισχυθούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και πιο εκτεθειμένες στις αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Η νέα «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν, η οποία πάντως βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση με τα κράτη-μέλη, ανοίγει τον δρόμο για την αυξημένη στήριξη των ενεργοβόρων εταιρειών, η οποία αποτελεί και πρόθεση της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, η στήριξη για το φυσικό αέριο αποκτά μικρότερη σημασία από τον Απρίλιο, με δεδομένο ότι βαίνει πλέον στο τέλος της η περίοδος θέρμανσης. Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση οι επιδοτήσεις να μην ανακοινωθούν μαζί με το υπόλοιπο «πακέτο» στήριξης. Σε κάθε περίπτωση, όσο και αν είναι τα ποσά ενίσχυσης για τα νοικοκυριά, το απαιτούμενο κονδύλι θα είναι αισθητά μικρότερο από τους προηγούμενους μήνες, με δεδομένο ότι από τον Απρίλιο περιορίζονται δραστικά οι καταναλώσεις.

Μάλιστα, το μικρότερο κόστος ενίσχυσης των οικιακών καταναλωτών αερίου δημιουργεί οικονομικό «χώρο» ώστε να ενισχυθούν οι επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό που μένει να φανεί είναι σε ποιο ύψος θα κυμανθεί η επιδότηση στα μη οικιακά τιμολόγια αερίου (επιχειρήσεις), οι καταναλώσεις των οποίων παρουσιάζουν πολύ μικρότερη εποχικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider