Citi: «Γροθιά στο στομάχι» της Fed o πληθωρισμός, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: «Γροθιά στο στομάχι» της Fed o πληθωρισμός, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο, αυξήθηκε κατά 7,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ανακοίνωση την Πέμπτη από το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού από τον Φεβρουάριο του 1982.

«Γροθιά στο στομάχι» της Fed αποτέλεσαν τα στοιχεία Ιανουαρίου για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα για μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, δήλωσε ο παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της Citi Research, μιλώντας στο CNBC.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο, αυξήθηκε κατά 7,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ανακοίνωση την Πέμπτη από το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού από τον Φεβρουάριο του 1982.

«Αυτά τα δεδομένα για τον πληθωρισμό σήμερα ήρθαν σαν μια γροθιά στο στομάχι για τον Τζέι Πάουελ και τους συναδέλφους του», δήλωσε ο Νέιθαν Σιτς.

«Η αφήγησή τους είναι ότι όσο προχωρά η χρονιά, θα πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό να αρχίζει να μειώνεται και να μειώνεται. Και δεν υπήρχε ούτε μια νύξη για αυτό στα στοιχεία του Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

Σε μηναίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,6% όπως και τον Δεκέμβριο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει το 0,4%, και ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε στο 0,6%, όπως τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 0,5%. Είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Αύγουστο του 1982.

Ακόμη και με τις προκλήσεις που θέτει η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει υψηλός και πρέπει να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 3% για φέτος, σχολίασε ο Σιτς.
«Πιστεύω ότι θα πρέπει επίσης να δούμε μια ολοένα και πιο επιθετική Fed. Και νομίζω ότι σαφώς μετά τα σημερινά στοιχελια για τον πληθωρισμό, 50 μονάδες βάσης για τον Μάρτιο πρέπει να πέσουν στο τραπέζι», τόνισε. Ακόμη και τότε, πρόσθεσε, μπορεί να μην είναι αρκετό.

«Τι θα πρέπει να κάνουμε τον υπόλοιπο χρόνο για να ‘ρίξουμε στο καναβάτσο’ τον πληθωρισμό; Επειδή δεν φαίνεται να υποχωρεί από μόνος του - τουλάχιστον δεν υπάρχει ακόμη σημάδι αυτού», διερωτήθηκε ο Σιτς.

Επτά αυξήσεις επιτοκίων προβλέπουν Goldman Sachs και BofA

Αλλά και η Goldman Sachs μετά τα τελευταία στοιχεία για τον αμερικάνικο πληθωρισμό ανακοίνωσε ότι αυξάνει την πρόβλεψή της σε «επτά διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων 25 μονάδων βάσης» για κάθε συνεδρίαση της FOMC του 2022. Η προηγούμενη πρόβλεψη της τράπεζας αφορούσε σε πέντε αυξήσεις για το έτος.

«Ακούμε τα επιχειρήματα για μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Το επίπεδο των επιτοκίων κεφαλαίων φαίνεται ακατάλληλο και ο συνδυασμός πολύ υψηλού πληθωρισμού, ‘θερμής’ αύξησης μισθών και υψηλών βραχυπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό σημαίνει ότι οι ανησυχίες για πτώση σε μια σπείρα μισθών-τιμών αξίζει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», ανέφεραν σε υπόμνημα τους οι αναλυτές της τράπεζας.

«Θα μπορούσαμε να φανταστούμε την FOMC να συμπεραίνει ότι ακόμη και ένας ουσιαστικός κίνδυνος για ένα αποτέλεσμα τόσο σοβαρό όσο μια σπείρα μισθών-τιμών απαιτεί μια πιο επιθετική και άμεση απάντηση», πρόσθεσαν.

Επιπλέον, η Bank of America προέβλεπε, ακόμα και πριν την δημοσιοποίηση των πληθωριστικών στοιχείων, ότι η Fed θα ξεκινήσει μια επιθετική κίνηση αύξησης των επιτοκίων από φέτος. Οι οικονομολόγοι της αναμένουν επτά αυξήσεις επιτοκίων του ενός τετάρτου της μονάδας το 2022, ακολουθούμενες από άλλες τέσσερις το επόμενο έτος.

Τα επίμαχα στοιχεία πληθωρισμού ανακοινώνονται σε μία στιγμή κατά την οποία η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, με τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης του 2021 να αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2022 καθώς οι πολιτικές ενίσχυσης αποσύρονται.

Το μομέντουμ για την οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ήπιο και εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί ο παράγοντας Όμικρον, είπε ο Σιτς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Σε υψηλά σχεδόν 40 ετών ο πληθωρισμός - Στο 7,5% για τον Ιανουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider