Goldman Sachs: Διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed - Στις επτά το 2022, συνέχεια το 2023

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed - Στις επτά το 2022, συνέχεια το 2023
Μετά τη νέα άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που έφτασε στο 7,5% τον Ιανουάριο από 7% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, η Goldman Sachs αναθεώρησε τις εκτιμήσεις αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed.

Μετά τη νέα άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που έφτασε στο 7,5% τον Ιανουάριο από 7% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, η Goldman Sachs αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed.

Η ομάδα υπό τον Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, αναμένει πλέον επτά αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε καθεμία από τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της FOMC το 2022, έναντι πέντε αυξήσεων που ανέμενε προηγουμένως. Παράλληλα, συνεχίζει να εκτιμά πως η FOMC θα αυξήσει τα επιτόκια ακόμη τρεις φορές με ένα σταδιακό ρυθμό, ήτοι μία φορά ανά τρίμηνο μεταξύ πρώτου έως τρίτου του 2023, ώστε να φτάσει η τελική γραμμή των επιτοκίων στο εύρος του 2,5-2,75%, αλλά σε νωρίτερα χρονικά βάση. Αξίζει να σημειωθεί πως η αγορά ομολόγων αντέδρασε έντονα στην πορεία που διαγράφει ο πληθωρισμός και πλέον κάνει ένα pricing σε πάνω από έξι αυξήσεις φέτος.

Goldman

Η Goldman Sachs εντοπίζει μια βάση στα επιχειρήματα για μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Όπως επισημαίνει το επίπεδο του επιτοκίου των Fed Funds δείχνει ασυνεπές και ιδιαίτερα χαμηλό (ταχύτερη αναπροσαρμογή) και ο συνδυασμός ενός πολύ υψηλού πληθωρισμού, αύξησης των μισθών και υψηλών βραχυπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα σοβαρά μια υποχώρηση σε μια πληθωριστική σπείρα μισθών - τιμών, κάτι μπορεί να απαιτήσει μια πιο επιθετική και άμεση απάντηση από τη Fed. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί σε ένα πιο μέτριο επίπεδο φέτος καθώς οι ανισορροπίες που προκλήθηκαν στην προσφορά - ζήτηση εξαιτίας της πανδημίας εξασθενούν και οι τιμές των αγαθών ομαλοποιούνται, αλλά κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το πότε θα υπάρξει μια ομαλοποίηση καθώς η πρόσφατη τάση του πληθωρισμού είναι ιδιαίτερα σταθερή.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed έχουν αντιταχθεί σε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο. Ως εκ τούτου, ο Hatzius εκτιμά ότι το πιο πιθανό «μονοπάτι» που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα είναι μια μεγαλύτερη σειρά αυξήσεων στις 25 μονάδες βάσης. Ο Πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard, έγινε ο πρώτος συμμετέχων στη FOMC που ζήτησε αύξηση 50 μονάδων βάσης και η Goldman Sachs θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της εάν προβούν σε ανάλογες κινήσεις και άλλοι αξιωματούχοι και ειδικά εάν η αγορά συνεχίσει να τιμολογεί (με υψηλές πιθανότητες) μια κίνηση για μεγαλύτερη αύξηση ήδη από τον Μάρτιο. Να σημειωθεί πως από τη δεκαετία του 1980 έχει να ξεκινήσει η FOMC ένα κύκλο αυξήσεων με έναυσμα τις 50 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider