BlackRock: Ζούμε τον πληθωρισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας - «Ήρθε για να μείνει»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BlackRock: Ζούμε τον πληθωρισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας - «Ήρθε για να μείνει»
Το αμερικανικό fund προειδοποιεί τους επενδυτές να περιμένουν σημαντική μεταβλητότητα στις αγορές και επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων.

Για το νέο είδος του πληθωρισμού, που έχει οδηγήσει παγκοσμίως σε σημαντική αύξηση των τιμών και που οφείλεται στο προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα αυξημένα κόστη των μεταφορών, κάνει λόγο η BlackRock, στην τελευταία έκθεση της.

Σύμφωνα με το αμερικανικό fund, πρόκειται για το νέο «καθεστώς στις αγορές», καλώντας τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν την προσέγγιση που έχουν για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Όπως σημειώνεται από το Bloomberg, τα τελευταία 40 χρόνια ο πληθωρισμός ήταν ένα πρόβλημα που αποδιδόταν κυρίως στην πορεία της ζήτησης και της προσφοράς. Πλέον και με την πανδημία του κορονοϊού, αυτό έχει αλλάξει και «βρισκόμαστε σε μια εποχή που υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα στη διάθεση, ακόμα και με τις οικονομίας να βρίσκονται σε επίπεδα υπό των πραγματικών προοπτικών τους» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της BlackRock,. Φίλιπ Χίλντεμπραντ.

Η δύσκολη επιλογή των κεντρικών τραπεζών

Καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σε 5 αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της εντός του 2022, το fund τονίζει πως η Fed ρισκάρει να «γκρεμίσει» την οικονομία εάν κινηθεί πολύ γρήγορα για να «παγώσει» τη ζήτηση.

Ο Άλεξ Μπράζιερ της BlackRock υποστηρίζει πως «η Fed έχει μπροστά της μια δύσκολη απόφαση: Να συνεχίζει να ζει με τον πληθωρισμό ή να καταστρέψει το συνολικό επίπεδο της ζήτησης ώστε να απαλλαγεί από τον πληθωρισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η BlackRock προτρέπει την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να μην προχωρήσει με μαζικές αυξήσεις των επιτοκίων της, αλλά να αλλάξει τον στόχο που έχει θέσει για επιστροφή του πληθωρισμού στο όριο του 2%.

Επιπλέον, η BlackRock προειδοποιεί τους επενδυτές να περιμένουν σημαντική μεταβλητότητα στις αγορές και επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων και ότι τα κράτη επαναπρογραμματίζουν τη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων τους, προχωρούν στη ενεργειακή μετάβαση και καθώς προκύπτουν διακοπές στην αγορά της ενέργειας από γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως η κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τιμ Κουκ: Δεχόμαστε πίεση από τον πληθωρισμό, όπως ολόκληρη η αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider