Η ημέρα της Fed - Αύξηση επιτοκίων από τον Μάρτιο αναμένουν οι αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ημέρα της Fed - Αύξηση επιτοκίων από τον Μάρτιο αναμένουν οι αγορές
Η προσοχή των αναλυτών βρίσκεται στα όσα θα «δείξει» η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η προσοχή των διεθνών αγορών βρίσκεται σήμερα στραμμένη στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η νομισματική επιτροπή της οποίας (FOMC) ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το CNBC, στην ανακοίνωση της Fed αναμένεται να τονιστεί η θέση των Αμερικανών αξιωματούχων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ, που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 39,5 ετών (ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 7% τον Δεκέμβριο του 2021, το υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 1982).

Στο επίκεντρο της προσοχής είναι το τι θα κάνει η Fed με τα βασικά επιτόκια της, που μέχρι σήμερα βρίσκονται στο ιστορικό χαμηλό του 0% - 0,25%. Από την ανακοίνωση, δεν αναμένονται σήμερα αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική της Fed, αλλά εκτιμάται πως θα υπάρξει μια ρητή αναφορά για αύξηση των επιτοκίων από την συνεδρίαση της FOMC τον Μάρτιο.

Νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο, ο επικεφαλής της Fed στο Σεντ Λιούις, Τζιμ Μπούλαρντ, ανέφερε πως «ο πληθωρισμός είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι πολίτες ανησυχούν για το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την αγοραστική τους δύναμη. Η νομισματική πολιτική μας είναι εστιασμένη στο να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%, διατηρώντας παράλληλα μια ανάκαμψη της οικονομίας για όλους».

Σημειώνεται πως σε πρόσφατο report της Barclays για τις αποφάσεις της Fed γίνεται λόγο για αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο, έναντι εκτίμησης για αύξηση 25 μονάδων βάσης.

Επιθετική «σύσφιξη» και η αντίδραση των αγορών

Ο Μαρκ Καμπάνα της Bank of America ανέφερε στο CNBC πως η Fed θα μπορούσε να «δείξει» στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2018 τον Μάρτιο, λέγοντας ότι «δεν πιστεύω πως η Fed θα θελήσει να δείξει ότι δεν ετοιμάζεται για 4 αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2022, αντίληψη που έχει εδραιωθεί στις αγορές».

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed, το αμερικανικό χρηματιστήριο αλλά οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε κλίμα μεγάλης νευρικότητας τις τελευταίες μέρες, με τον S&P 500 στην Wall Street να μπαίνει σε περιοχή διόρθωση τη Δευτέρα, πέφτοντας ενδοσυνεδριακά έως και -10% από το ιστορικό υψηλό του, της 3ης Ιανουαρίου.

Η προσοχή για το βράδυ και το «σήμα» για την επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να δοθεί από τον επικεφαλής της Fed,Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση της FOMC. Η Νταιάν Σουόνκ, της Grant Thornton, ανέφερε στο CNBC ότι «θα αναφέρει πως η Fed θα κάνει ότι χρειαστεί εν μέσω των σύνθετων συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο πληθωρισμός, που είναι πλέον σημαντικό ζήτημα για την αμερικανική οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως η Goldman Sachs αναμένει περιορισμό των υποστηρικτικών μέτρων σε κάθε μηνιαία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed από τον Μάρτιο και μετά.

Η Goldman αναφέρει πως περιμένει 4 αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μέσα στο 2022, τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο και εκτιμά πως η τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα ενεργητικού της από τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: «Σύσφιξη» της πολιτικής της Fed για κάθε μήνα, από τον Μάρτιο

Ευρωαγορές: Προσπάθεια αντίδρασης μετά τις ισχυρές απώλειες λόγω Fed και Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider