Ρεύμα: Ποια θα είναι τα μέτρα στήριξης το 2022

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Ποια θα είναι τα μέτρα στήριξης το 2022
Οριστικοποιήθηκαν οι ενισχύσεις, σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα – Κριτήρια για την επιδότηση των οικιακών καταναλωτών, σε πρώτο στάδιο ελάφρυνση όλων των επιχειρήσεων.

«Δίχτυ προστασίας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων και το 2022 θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση ήδη από τις αρχές του επόμενου έτους, για τη θωράκιση των καταναλωτών από τις υπέρογκες αυξήσεις των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ώρες υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι, αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Όσον αφορά στους οικιακούς καταναλωτές, οι παρεμβάσεις προβλέπουν την παροχή επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, όπως έγινε και το τελευταίο τετράμηνο του 2021, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα εφαρμοσθεί στοχευμένα. Στα κριτήρια για τον καθορισμό των δικαιούχων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται το αν το ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο αποτελεί ή όχι κύρια κατοικία.

Επομένως, από την επιδότηση θα εξαιρεθεί η δεύτερη κατοικία (π.χ εξοχικά). Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως απομακρύνεται η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, με πιθανότερο «φίλτρο» τα περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα, και πάλι θα υπάρχει ανώτερο όριο κατανάλωσης, το οποίο θα καλύπτεται από την επιδότηση.

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων, σε πρώτο στάδιο οι ελαφρύνσεις θα καλύψουν όλα τα μεγέθη εταιρειών, δηλαδή πελάτες χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης. Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις, η ελάφρυνση θα έχει τη μορφή επιδότησης ενός ποσοστού της κατανάλωσης.

Το ποσό της ενίσχυσης θα αναπροσαρμόζεται σε μηνιαία βάση, με βάση τη χονδρεμπορική τιμή με την οποία «έκλεισε» ο προηγούμενος μήνας. Μάλιστα, φαίνεται πως από τις αρχές του 2022 θα τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός αυτόματου υπολογισμού της επιδότησης, ώστε η ελάφρυνση να προσδιορίζεται με αυτοματοποιημένο τρόπο.

Όπως έγραψε το Insider.gr, ο Δεκέμβριος «έκλεισε» με νέο ρεκόρ στο χονδρεμπορικό κόστος, με την τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας να διαμορφώνεται στα 235,38 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Πάντως, η «βουτιά» που σημειώνεται το τελευταίο 10ήμερο περίπου στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι η ενεργειακή κρίση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται με το τέλος του χειμώνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την αγορά ενέργειας – Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για μέτρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider