Οικονομία | Διεθνή
22-12-2021 | 12:36

Ερντογάν: Η Τουρκία απέτρεψε κερδοσκοπικά παιγνίδια στην οικονομία της

Newsroom
Μοιράσου το
Ερντογάν: Η Τουρκία απέτρεψε κερδοσκοπικά παιγνίδια στην οικονομία της
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία απέτρεψε κερδοσκοπικά οικονομικά παιγνίδια από ξένες και εγχώριες δυνάμεις, μετά την επιθετική ανάκαμψη της λίρας από ιστορικά χαμηλά επίπεδα αυτή την εβδομάδα.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν δήλωσε πως το σχέδιο που ανακοίνωσε τη Δευτέρα για την προστασία των καταθέσεων σε λίρες πέτυχε το στόχο του.

Ο πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι δεν θα αφήσει τους Τούρκους να συντριβούν κάτω από τα επιτόκια και τον πληθωρισμό και ότι η Τουρκία θα βγει νικήτρια απ' αυτή την οικονομική μάχη.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως καταγράφοντας έντονες διακυμάνσεις με μια μεταβλητότητα «τύπου Bitcoin» το τουρκικό νόμισμα έδειξε να επανέρχεται μέχρι και στα επίπεδα των 12,5694 ανά δολάριο την Τετάρτη - κερδίζοντας την Τρίτη έως 20% έναντι του δολαρίου.

Ο Ερντογάν περιέγραψε μάλιστα τις πρηγούμενες ημέρες τα βήματα για την εγγύηση των καταθέσεων σε λίρες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει και θα αναπληρώσει τις απώλειες στις καταθέσεις εάν η αξία τους έναντι των σκληρών νομισμάτων πέσει πέρα ​​από τα επιτόκια που ορίζουν οι τράπεζες.

Πρόκειται για μια αντισυμβατική προσέγγιση που επιλέχθηκε από έναν πρόεδρο με αντισυμβατικές οικονομικές πεποιθήσεις: ο Ερντογάν έχει εδώ και καιρό ταχθεί κατά των επιτοκίων, αποκαλώντας τα «μητέρα κάθε κακού» και επιμένοντας ότι τα αυξημένα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, αντί να τον μετριάζουν.

Όπως επισημαίνει το CNBC, η μακροχρόνια άρνησή του να αυξήσει τα επιτόκια και ο προφανής έλεγχος της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορική πτώση της λίρας που την είδε από περίπου 3 ανά δολάριο το 2016 στα 18 ανά δολάριο αυτή την εβδομάδα, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Τουρκία σήμερα βρίσκεται στο 21%.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα πούλησε 844 εκατ. δολάρια κατά την παρέμβασή της 1ης Δεκεμβρίου

MUST READ

«Τρενάκι του τρόμου» η τουρκική λίρα με φόντο τις κινήσεις του Ερντογάν