«Τρενάκι του τρόμου» η τουρκική λίρα με φόντο τις κινήσεις του Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τρενάκι του τρόμου» η τουρκική λίρα με φόντο τις κινήσεις του Ερντογάν
Έντονη μεταβλητότητα καταγράφει το τουρκικό νόμισμα. Βήματα πίσω από τον Ερντογάν.

Μια τάση επιστροφής προς την όποια κανονικότητα των τελευταίων ετών έδειξε να καταγράφει η τουρκική λίρα, στην προσπάθεια να αφήσει πίσω της τους γεμάτο αναζωπυρώσεις πολιτικούς τακτικισμούς του Ερντογάν.

Καταγράφοντας έντονες διακυμάνσεις με μια μεταβλητότητα «τύπου Bitcoin» το τουρκικό νόμισμα έδειξε να επανέρχεται μέχρι και στα επίπεδα των 11,0935 ανά δολάριο νωρίς την Τρίτη - κερδίζοντας έως και 20% έναντι του δολαρίου- σβήνοντας εν συνεχεία κάποια κέρδη για να κινηθεί περίπου στις 12,77 ανά δολάρια.

Φυσικά η κίνηση που κατέγραψε το νόμισμα σηματοδοτεί μια τρομακτική βελτίωση από το χαμηλό ρεκόρ που είχε ξεπεράσει τις 18 λίρες ανά δολάριο, πριν τις ανακοινώσεις του Ερντογάν.

Σε ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας, ο Ερντογάν περιέγραψε τα βήματα για την εγγύηση των καταθέσεων σε λίρες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει και θα αναπληρώσει τις απώλειες στις καταθέσεις εάν η αξία τους έναντι των σκληρών νομισμάτων πέσει πέρα ​​από τα επιτόκια που ορίζουν οι τράπεζες.

Πρόκειται για μια αντισυμβατική προσέγγιση που επιλέχθηκε από έναν πρόεδρο με αντισυμβατικές οικονομικές πεποιθήσεις: ο Ερντογάν έχει εδώ και καιρό ταχθεί κατά των επιτοκίων, αποκαλώντας τα «μητέρα κάθε κακού» και επιμένοντας ότι τα αυξημένα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, αντί να τον μετριάζουν.

Όπως επισημαίνει το CNBC, η μακροχρόνια άρνησή του να αυξήσει τα επιτόκια και ο προφανής έλεγχος της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορική πτώση της λίρας που την είδε από περίπου 3 ανά δολάριο το 2016 στα 18 ανά δολάριο αυτή την εβδομάδα, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Τουρκία σήμερα βρίσκεται στο 21%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider