Τουρκία: Προεκλογικά «μπαλώματα» στον προϋπολογισμό του 2022 από τον Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Προεκλογικά «μπαλώματα» στον προϋπολογισμό του 2022 από τον Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν προωθεί αύξηση στον κατώτατο μισθό, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στους συνταξιούχους.

Στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση της Τουρκίας, εν μέσω των συνεχιζόμενων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η η χώρα με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και την άνοδο του πληθωρισμού.

Η κίνηση έρχεται καθώς το σχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος μπαίνει σήμερα στην τελική φάση για ψήφιση από το κοινοβούλιο της χώρας.

Σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, οι διατάξεις στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2022 θα προβλέπουν αύξηση στον κατώτατο μισθό, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στους συνταξιούχους και άλλα μέτρα για τη στήριξη των τουρκικών επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την υποτίμηση του νομίσματος και την άνοδο του πληθωρισμού.

«Ο τρέχων προϋπολογισμός είναι σφιχτός, θα πρέπει να αναθεωρηθεί λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού και των εξελίξεων στην οικονομία. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα συμπληρωματικό σχέδιο προϋπολογισμού για να συμπεριλάβει επιπλέον δαπάνες», δήλωσε ο ένας ανώτερος αξιωματούχος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει μπροστά του μια δύσκολη εκλογική διαδικασία με τις εθνικές εκλογές του 2023 και τα ποσοστά δημοφιλίας του εν όψει της κάλπης να δοκιμάζονται από τις αυξήσεις τιμών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες της χώρας, σχολιάζει το Reuters.

Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας είναι ισχυρά σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές, γεγονός που της αφήνει περιθώριο για πιθανή δημοσιονομική τόνωση. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ φέτος και προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,5% για φέτος και για το 2022. Μέχρι το 2016 κυμαινόταν κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως και σήμερα η τουρκική λίρα καταγράφει μεγάλη μείωση έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας νωρίτερα στις 14,88 λίρες ανά δολάριο ενώ χθες έφτασε σε καινούργιο ιστορικό χαμηλό στις 14,99 λίρες ανά δολάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Αύξηση ρεκόρ στις πωλήσεις τουρκικών κατοικιών σε ξένους εν μέσω υποχώρησης της λίρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider