«Αποφασισμένη» η Τουρκία να μην αυξήσει τα επιτόκια - Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αποφασισμένη» η Τουρκία να μην αυξήσει τα επιτόκια - Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα
Έπειτα από την υποβάθμιση του outlook της οικονομίας σε «αρνητικό» από τη S&P, ο νέος υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως η Τουρκία είναι «αποφασισμένη» να μην αυξήσει τα επιτόκια. 

Τελευταία Ενημέρωση 12:36

Σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα, έπειτα από την υποβάθμιση του outlook της οικονομίας σε «αρνητικό» από τη Standard and Poor's, με τον νέο υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως η Τουρκία είναι «αποφασισμένη» να μην αυξήσει τα επιτόκια.

Το πρωί της Δευτέρας, η τουρκική λίρα υποχωρεί άνω του 2,7% στις 14,2287, ενώ έφτασε και κοντά στις 15 λίρες έναντι του δολαρίου, στις 14,99 για πρώτη φορά, εν αναμονή της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας την Πέμπτη, όπου σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης, στο 14%.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει σήμερα συνάντηση με την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής των κρατικών τραπεζών της Τουρκίας, εν όψει της συνεδρίασης της Πέμπτης.

«Δεν θα αυξήσουμε το επιτόκιο. Θα δείτε ότι μπορούμε να το κάνουμε και χωρίς να αυξήσουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Haberturk. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζει αν θα σταματήσει η νομισματική χαλάρωση της κεντρικής τράπεζας. Η λίρα δεν δέχεται επίθεση από το εξωτερικό, υπάρχουν μόνο «λίγες χειραγωγικές, κερδοσκοπικές συναλλαγές εντός της χώρας», είπε ο Νεμπάτι.

Μια εβδομάδα πριν διοριστεί ο Νεμπάτι δημοσίευσε μια σειρά από tweets για να υποστηρίξει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν, λέγοντας ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 30% της αξίας του, ενώ έως τώρα φέτος έχει υποχωρήσει 48%, καθώς ο Ερντογάν, επιμένει στη μείωση των επιτοκίων, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση που περνάει η τουρκική οικονομία, παρά τον πληθωρισμό που υπερβαίνει το 20%.

Την Παρασκευή, η S&P ανέφερε πως «μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης εάν η οικονομική πολιτική της Τουρκίας υπονομεύσει περαιτέρω τη συναλλαγματική ισοτιμία της (σ.σ. νέας τουρκικής) λίρας και επιδεινώνει τις προοπτικές του πληθωρισμού, αυξάνοντας το ρίσκο για το τραπεζικό σύστημα με επιπτώσεις στο χρέος του δημοσίου». Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αυτό μπορεί να συμβεί αν π.χ. οι πολίτες της χώρας αποσύρουν τα χρήματά τους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή εάν η πρόσβαση των (τουρκικών) τραπεζών σε διεθνείς χρηματοδοτήσεις επιδεινωθεί».

Ξεχωριστά, η Moody's τονίζει πως η Άγκυρα είναι πιθανό να προσφύγει σε μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης ώστε να τονώσει την αύξηση του ΑΕΠ εν όψει των γενικών εκλογών στη χώρα που είναι προγραμματισμένες για το 2023. Ακόμα, αναφέρει ότι η αύξηση του πληθωρισμού, που «ακολουθεί» τα μειωμένα επιτόκια, θα επιδεινώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών της Τουρκίας και θα ενισχύσει τις καταθέσεις σε δολάρια στις τράπεζες της χώρας. Ο αντίκτυπος στην κατανάλωση των νοικοκυριών θα φανεί στο ΑΕΠ από το 2022, ενώ η υποχώρηση της αξίας της λίρας αυξάνει και το δημόσιο χρέος της χώρας, δεδομένου πως το 60% του χρέους είναι ή συνδέεται με ξένα συναλλάγματα.

Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο

Για τον Οκτώβριο, η Τουρκία παρουσίασε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 3,16 δισ. δολαρίων, από έλλειμμα 93 εκατ. δολαρίων τον ίδιο μήνα του 2020. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκε σε 1,67 δισ. δολάρια από 1,65 δισ. δολάρια προηγουμένως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: «Φρέσκιες» απώλειες για τη λίρα, μετά από τη νέα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας 

gazzetta
gazzetta reader insider insider