Οικονομία | Διεθνή
02-12-2021 | 14:09

Τουρκία: Πάει στράφι το ράλι της λίρας που πυροδότησε η Κεντρική Τράπεζα μετά την κίνηση Ερντογάν

Newsroom
Μοιράσου το
Τουρκία: Πάει στράφι το ράλι της λίρας που πυροδότησε η Κεντρική Τράπεζα μετά την κίνηση Ερντογάν
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Εάν υπήρχε μια ελπίδα η πρώτη παρέμβαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στη λίρα σε διάστημα 7 ετών να δώσει ώθηση στο νόμισμα, αυτή εξανεμίστηκε από την τελευταία αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,1% την Πέμπτη, διαγράφοντας τα χθεσινά κέρδη, μετά την κίνηση του Ερντογάν να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Ελβάν εν μέσω της ολοένα και κλιμακούμενης διαμάχης για τη μείωση των επιτοκίων. Η Κεντρική Τράπεζα πούλησε χθες δολάρια στην ανοιχτή αγορά για πρώτη φορά από το 2014, βάζοντας προσωρινά φρένο στο selloff που έχει υποτιμήσει τη λίρα κατά σχεδόν 45% φέτος.

«Η τροχιά δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε ο Cristian Maggio, επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίου της TD Securities στο Λονδίνο. «Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την αγορά να κάνει τη δουλειά της και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει άλλους παίκτες που δεν ενδιαφέρονται για κερδοσκοπία να σταματήσουν το hedging για ρίσκο που έχουν πάρει».

Χωρίς να «συγκινείται» από τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός προσεγγίζει το 20%, ο Ερντογάν εντείνει τις εκκλήσεις για χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Η Κεντρική Τράπεζα, με διοικητή τον Σαχάπ Καβτσιόγλου, αντέδρασε μειώνοντας τα επιτόκια κατά συνολικά 400 μονάδες βάσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ στο ίδιο διάστημα η λίρα μειώθηκε κατά περισσότερο από 36% -μακράν η μεγαλύτερη υποχώρηση νομίσματος στις αναδυόμενες αγορές. Το τουρκικό νόμισμα επιδόθηκε σε ράλι έως 8,5% μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας, προτού επιστρέψει σήμερα στις απώλειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.