Παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας - Πουλά ξένο νόμισμα έπειτα από 7 χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας - Πουλά ξένο νόμισμα έπειτα από 7 χρόνια
Επικαλέστηκε «μη υγιή σχηματισμό της τιμής» της λίρας στην αγορά. Ενισχύεται πάνω από 8% η λίρα.

Τελευταία Ενημέρωση 13:45

Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στις αγορές πουλώντας ξένο συνάλλαγμα για να ανακόψει την κατάρρευση της λίρας.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι κινήθηκε έτσι λόγω «μη υγιούς σχηματισμού της τιμής» της λίρας στην αγορά. Η αντίδραση ήταν άμεση, καθώς το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε έως και 8,5% έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση.

Η Τουρκία βρίσκεται σε έναν «παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό» δρόμο στην οικονομία της, υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος. Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του στο κοινοβούλιο, δήλωσε πως «ο κόσμος ολόκληρος ξέρει πως είμαι εναντίον των (υψηλών) επιτοκίων. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ. Δεν ήμουν χθες και δεν θα είμαι αύριο». «Η χώρα μας δεν θα επιστρέψει πια ποτέ στο σύστημα εκμετάλλευσης που είναι βασισμένο στα υψηλά επιτόκια», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η επιμονή του Τούρκου προέδρου σε μια ανορθόδοξη οικονομική πολιτική έχει πυροδοτήσει ακραίες ρευστοποιήσεις στη λίρα και φυγή επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδες. Ενδεικτικό είναι πως το ένα τρίτο της αξίας της λίρας έχει γίνει «καπνός» τον περασμένο μήνα, φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Εξάλλου, αργά την Τρίτη ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του για χαμηλότερα επιτόκια. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα προσπαθήσει να προσελκύσει κεφαλαιακές ροές που αφήνουν την οικονομία στο έλεος του «ζεστού χρήματος» ή επενδύσεις που αποσύρονται γρήγορα.

«Το φθηνότερο χρήμα θα δώσει ώθηση στη μεταποίηση, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα επιβραδύνει τον πληθωρισμό του καταναλωτή που αυτή τη στιγμή είναι 4 φορές πάνω σε σχέση με τον επίσημο στόχο του 5%, και το νόμισμα εντέλει θα ενισχυθεί», ανέφερε ο Ερντογάν σε συνέντευξη στο TRT.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider