Καταρρέει η τουρκική λίρα σπάζοντας διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ -Αγνοεί επενδυτές και αναλυτές ο Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταρρέει η τουρκική λίρα σπάζοντας διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ -Αγνοεί επενδυτές και αναλυτές ο Ερντογάν
Η λίρα αποδυναμώθηκε έως τις 12,52 έναντι του αμερικανικού νομίσματος την Τρίτη, ενώ έχει χάσει πάνω από το 38% της αξίας της φέτος, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης κατά 17% από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Τελευταία ενημέρωση 22:15

Κατέρρευσε η τουρκική λίρα την Τρίτη φτάνοντας στο ιστορικό χαμηλό των 13,44 λιρών ανά δολάριο με βουτιά που ξεπέρασε το 15% στο 11ο διαδοχικό αρνητικό ρεκόρ. Καταλυτικά έδρασαν οι τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν ο οποίος υπερασπίστηκε τις πρόσφατες απότομες μειώσεις των επιτοκίων και υποσχέθηκε να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας», απορρίπτοντας τις εκκλήσεις επενδυτών και αναλυτών για αλλαγή ρότας.

Λίγο μετά τις 22:00 η τουρκική λίρα έχει μαζέψει ελαφρώς τις απώλειες και υποχωρεί 11,7% έναντι του δολαρίου στις 12,7157 λίρες. Νωρίτερα, ο BIST 100 στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, έκλεισε με κέρδη 1,66%.

Το τουρκικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί πλήρως από τις αρχές τους έτους, έχοντας απωλέσει πάνω από το 38% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης κατά 17% από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία κυμαίνεται στο περίπου 20%, που σημαίνει ότι το κόστος των βασικών αγαθών για τους Τούρκους -με πληθυσμό σχεδόν 85 εκατομμυρίων- έχει διογκωθεί την ώρα που οι μισθοί τους στο τοπικό νόμισμα έχουν συρρικνωθεί.

Ο Ερντογάν άσκησε πίεση στην κεντρική τράπεζα να στραφεί σε έναν επιθετικό κύκλο οικονομικής σύσφιξης που στοχεύει, όπως ισχυρίζεται, να ενισχύσει τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας - ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτινάσσεται κοντά στο 20% και η υποτίμηση του νομίσματος επιταχύνεται, κατασπαταλώντας τις οικονομίες των Τούρκων.

Ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σεμίχ Τούμεν, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Ερντογάν τον περασμένο μήνα, ζήτησε άμεση επιστροφή στις πολιτικές που προστατεύουν την αξία της λίρας.

«Αυτό το παράλογο πείραμα που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, πρέπει να εγκαταλειφθεί αμέσως και πρέπει να επιστρέψουμε σε ποιοτικές πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας και την ευημερία του τουρκικού λαού», έγραψε στο Twitter.

Η λίρα έχει μακράν τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος, κυρίως λόγω αυτού που οι αναλυτές αποκαλούν απερίσκεπτη και πρόωρη νομισματική χαλάρωση. Έναντι του ευρώ, το νόμισμα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 14,5 ανά ευρώ.

Οι σημερινές απώλειες έναντι του ευρώ διαμορφώνονται στο 9,12% με την ισοτιμία στις 13,956 λίρες ανά ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider