Capital Economics: Βυθίζεται στην οικονομική κρίση η Τουρκία - Ο αντίκτυπος στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Capital Economics: Βυθίζεται στην οικονομική κρίση η Τουρκία - Ο αντίκτυπος στην Ελλάδα
Βαρύ το πλήγμα από τις κινήσεις του Ερντογάν στην οικονομία της Τουρκίας. Βυθίζεται η λίρα. Τριγμοί στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Ολοένα και περισσότερο βυθίζεται στην κρίση η Τουρκία με το νόμισμά της να υποχωρεί κατά περισσότερο από 10% σήμερα και κατά 20% την τελευταία εβδομάδα, όπως αναφέρει η Capital Economics.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός και η επιδείνωση των εγχώριων χρηματοοικονομικών συνθηκών είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την ανάκαμψη της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Simon MacAdam. Ωστόσο, δεδομένων των μικρών εμπορικών και χρηματοοικονομικών δεσμών με τον υπόλοιπο κόσμο και του ότι οι περισσότερες εξωτερικές θέσεις των χωρών των αναδυομένων αγορών βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι στο παρελθόν, είναι απίθανο να υπάρξει σημαντική διάχυση της κρίσης.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υπέκυψε για πολλοστή φορά στην πολιτική πίεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προς το σκέλος των μειώσεων των επιτοκίων παρά το γεγονός ότι η Τουρκία πλήττεται σφόδρα από τον πληθωρισμό που είναι στο 20% και την κατάρρευση της αξίας της λίρας. Τα σχόλια της κεντρικής τράπεζας την περασμένη Πέμπτη ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τερματίσει τον κύκλο χαλάρωσης τον Δεκέμβριο είναι πλέον παρελθόν υπό το φως του πιο πρόσφατου προκλητικού μηνύματος του Ερντογάν ότι τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα μειώσουν τον πληθωρισμό δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος να κερδίσει τον «πόλεμο της οικονομικής ανεξαρτησίας» της χώρας, όπως σχολιάζει η Capital Economics.

Η ιστορία, όπως επισημαίνει ο MacAdam, δείχνει ότι τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών με μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και μεγάλα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη μπορούν να δεχτούν τη μεγαλύτερη πίεση όταν το κλίμα επιδεινωθεί, όπως κατά την κρίση της Τουρκίας το 2018. Αλλά, οι απαιτήσεις εξωτερικής χρηματοδότησης είναι χαμηλές σε σχέση με τα συναλλαγματικά αποθέματα ή έχουν βελτιωθεί στις περισσότερες αγορές πλέον.

Capital Economics

Επιπλέον, οι άμεσες οικονομικές σχέσεις είναι γενικά μικρές και έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι επενδυτές που δεν εδρεύουν στην Τουρκία έχουν μειώσει τις θέσεις τους στις τουρκικές μετοχές και στους εγχώριους κρατικούς τίτλους σε σχεδόν ασήμαντα επίπεδα, και ανέρχονται συνολικά σε 30 δισ. δολάρια. Έτσι, εάν υπήρχε ένα πανικός στις τουρκικές αγορές μετοχών και ομολόγων, υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια για τους ξένους επενδυτές να πληγούν. Όσον αφορά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ξένοι οφειλέτες, οι τουρκικές τράπεζες έχουν μόνο 10 δισ. δολάρια ξένων δανείων στα βιβλία τους, επομένως οι τραπεζικές πιέσεις δεν θα έχουν σχεδόν καθόλου αντίκτυπο στον δανεισμό στο εξωτερικό.

Παράλληλα, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι ξένες τράπεζες είναι επίσης χαμηλοί. Οι απαιτήσεις τους από τις τουρκικές τράπεζες είναι γενικά μικρές και τα δάνεια προς τον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα της Τουρκίας ισοδυναμούν επίσης με ένα μικρό ποσοστό του κεφαλαίου των ξένων τραπεζών.

Όπως εκτιμά η Capital Economics, η οικονομική αναταραχή στην Τουρκία και το χτύπημα στην αγοραστική δύναμη από την υποτίμηση της λίρας και τον υψηλότερο πληθωρισμό θα μπορούσε να εκτροχιάσει την εγχώρια οικονομική ανάκαμψη, πλήττοντας τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες σε άλλες χώρες. Όμως, η μετάδοση μέσω αυτού του εμπορικού καναλιού θα πρέπει να είναι επίσης περιορισμένη. Όσον αφορά το άνοιγμά της στο εμπόριο και τις διασυνοριακές επενδύσεις, η Τουρκία δεν είναι μια ιδιαίτερα παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Κατά συνέπεια, οι διακυμάνσεις στην εγχώρια δραστηριότητα δεν σχετίζονται στενά με αυτό που συμβαίνει αλλού στον κόσμο. Ωστόσο, δεδομένων των στενότερων εμπορικών της δεσμών, ορισμένες οικονομίες στην αναδυόμενη Ευρώπη θα μπορούσαν να υποστούν ένα μικρό πλήγμα. Μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, όπως σημειώνει η Capital Economics βρίσκεται η Ελλάδα που είναι η μόνη με σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς. Συμπερασματικά, η Capital Economics εκτιμά ότι οι παγκόσμιες επιπτώσεις και η διάχυση της νομισματικής κρίσης στην Τουρκία θα είναι περιορισμένη.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider