ΗΠΑ: "Πύρρειος νίκη" Μπάιντεν το πακέτο ανάκαμψης για τις υποδομές

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: "Πύρρειος νίκη" Μπάιντεν το πακέτο ανάκαμψης για τις υποδομές
Πέρασε το νομοσχέδιο για τις υποδομές, στον αέρα το πακέτο για το κοινωνικό κράτος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, αργά χθες βράδυ, επικύρωσε το πακέτο ανάκαμψης για τις υποδομές που έχουν προτείνει οι Δημοκρατικοί, ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι απομένει στον Μπάιντεν μια τυπική υπογραφή για να γίνει νόμος του αμερικάνικου κράτους.

Δυστυχώς για τον Μπάιντεν, η υπερψήφιση αυτού του πακέτου ανάκαμψης συνοδεύτηκε από άρνηση της μετριοπαθούς πτέρυγας των Δημοκρατικών να μπει σε ψηφοφορία και το περίφημο πακέτο για το κοινωνικό κράτος, ύψους 3.5 τρισ. δολαρίων. Σε αυτό το πακέτο ανάκαμψης περιλαμβάνονται η επέκταση του Medicare (προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης) σε περισσότερο πληθυσμό, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η ενίσχυση των ομοσπονδιακών προγραμμάτων που συνιστούν ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τα φτωχά στρώματα.

Αυτό συνιστά καθαρή νίκη της μετριοπαθούς (και πιο συντηρητικής) πτέρυγας των Δημοκρατικών, εφόσον τελικά τα δύο πακέτα ανάκαμψης θα ψηφιστούν σε ξεχωριστές ημερομηνίες και το πακέτο για το κοινωνικό κράτος θα μπει σε λεπτομερή διαβούλευση για να περικοπεί σημαντικά.

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονταν 218 ψήφους για να υιοθετηθεί το νομοσχέδιο για τις υποδομές, που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, των γεφυρών και του ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και θεωρείται ένα από τα πιο φιλόδοξα της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας. Έλαβαν τελικά 228 ψήφους υπέρ και 206 κατά, χάρη στις ψήφους Ρεπουμπλικανών και η έγκριση του νόμου χαιρετίσθηκε με χειροκροτήματα από τους βουλευτές.

Deadline 15 Νοεμβρίου

Η ανάγκη του Μπάιντεν να περάσουν όλα τα πακέτα ανάκαμψης για να τονωθεί η αμερικάνικη οικονομία και η δημοτικότητά του που δεν βρίσκεται στα καλύτερά της και η αδυναμία των Δημοκρατικών να συμφωνήσουν στην πραγματική ανάγκη υπέρβασης των προϋπολογισμών και του "ταβανιού" για το χρέος, ώστε να ολοκληρωθούν τα φιλόδοξα οικονομικά σχέδιά τους, έχουν οδηγήσει σε μια διαρκή εσωτερική κόντρα το Δημοκρατικό Κόμμα. Με δεδομένο ότι επιζητούν, επίσης, ευρεία συναίνεση με τους Ρεπουμπλικάνους για τα νομοσχέδια αυτά και δεν επιλέγουν να τα περάσουν με τη μορφή του κατεπείγοντος, αντιμετωπίζουν διαρκώς εσωτερικές τριβές.

Η επόμενη ψηφοφορία για το πακέτο για το κοινωνικό κράτος θα πάει, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γερουσίας, για τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο, οπότε και εκεί θα πρέπει να έχουν λήξει στο εσωτερικό των Δημοκρατικών τι θα περικοπεί από τις παροχές που σχεδιάζονται για το κοινωνικό κράτος, με πρώτη επικρατέστερη την επέκταση της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχει μπει στην κορυφή της ατζέντας Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider