Στην «κόψη του ξυραφιού» τα «πακέτα Μπάιντεν» λόγω διαφωνιών των Δημοκρατικών

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην «κόψη του ξυραφιού» τα «πακέτα Μπάιντεν» λόγω διαφωνιών των Δημοκρατικών
Οι Δημοκρατικοί δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο δαπανών, θέτοντας σε αμφισβήτηση το νομοσχέδιο για τις υποδομές.

Οι Δημοκρατικοί τελικά ανέβαλαν την ψηφοφορία για το λεγόμενο «πακέτο υποδομών», ύψους περίπου 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που σκοπό έχει τη βελτίωση των σημαντικών υποδομών, όπως είναι οι εθνικές οδοί, οι γέφυρες, τα φράγματα κ.α., μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις. Η απόφαση αυτή είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση για την οικονομική ατζέντα του Προέδρου Μπάιντεν και δείχνει ότι τον βαθμό διαίρεσης των Δημοκρατικών στο ζήτημα των κρατικών δαπανών για την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι και άλλοι ηγέτες των Δημοκρατικών προσπάθησαν μέχρι αργά χθες το βράδυ να ρίξουν γέφυρες ανάμεσα στην πτέρυγα των μετριοπαθών Δημοκρατικών και στη φιλελεύθερη πτέρυγα, των οποίων η δυσπιστία ο ένας στον άλλον μετέτρεψε το «πακέτο υποδομών» σε πολιτική διαπραγμάτευση κι αγώνα δρόμου για το πλήρες «πακέτο ανάκαμψης» που επιδιώκει ο Μπάιντεν.

Όπως γράφαμε στο insider.gr, εφόσον υπήρξε εξαρχής διαφωνία για τον τρόπο που θα ψηφιστούν τα επιμέρους σημεία των πακέτων ανάκαμψης, τότε το πρόβλημα θα ήταν από την πλευρά των Δημοκρατικών. Συγκεκριμένα, η πιο μετριοπαθής (και πιο συντηρητική) πτέρυγα των Δημοκρατικών θεωρούσε ότι πρέπει να υπάρξουν δύο διαφορετικές ψηφοφορίες: μία για το πακέτο υποδομών και μία για το πακέτο των 3.5 τρισ. δολαρίων για το κοινωνικό κράτος. Ο λόγος είναι γιατί το πακέτο υποδομών συνδιαμορφώθηκε με 19 Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, πετυχαίνοντας ευρεία αποδοχή από τη Γερουσία, ενώ το πακέτο των 3.5 τρισ. έχει αποδοχή μόνο από τους Δημοκρατικούς.

Στον αντίποδα, οι ριζοσπάστες Δημοκρατικοί ζητούσαν μια fast track διαδικασία, όπου όλα θα ψηφιστούν σε μια ψηφοφορία, αφού όμως πρώτα η Βουλή εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού. Όμως το πρόβλημα όπως έδειξε η χθεσινή νύχτα είναι πολύ πιο βαθύ στους Δημοκρατικούς.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι

Δεν συμφωνούν όλοι με τα πακέτα ανάκαμψης…

Όπως φάνηκε και από τις διαπραγματεύσεις χθες, το βασικότερο πρόβλημα στις τάξεις των Δημοκρατικών δεν είναι επί του τρόπου της ψηφοφορίας, αλλά επί της ουσίας της οικονομικής πολιτικής για τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί θέλουν να περικόψουν το πακέτο για το κοινωνικό κράτος (το περίφημο πακέτο των 3,5 τρισ. δολαρίων). Σε αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνονται η επέκταση του Medicare (προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης) σε περισσότερο πληθυσμό, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η ενίσχυση των ομοσπονδιακών προγραμμάτων που συνιστούν ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τα φτωχά στρώματα. Ο λόγος που οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί διαφωνούν δεν είναι ακριβώς στο περιεχόμενο, αλλά στη διάρθρωση του πακέτου ανάκαμψης, καθώς όλα τα παραπάνω μέτρα θα χρηματοδοτηθούν μέσω της αύξησης των φόρων στους πλούσιους Αμερικανούς και τις επιχειρήσεις, κάτι που οι ίδιοι δεν θέλουν να συμβεί.

Οι φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί, για να μην υποστεί περικοπές το πακέτο του κοινωνικού κράτους, αποφάσισαν να πιέσουν ώστε να μην περάσει το πακέτο υποδομών. Απέναντι σε αυτό το πολιτικό «σκάκι», ο «βασιλιάς» Μπάιντεν δεν έκανε τη σωστή κίνηση να θέσει προτεραιότητα σε κάποιο από τα επιμέρους πακέτα, ενώ ο «πύργος» Νάνσι Πελόζι διατάχθηκε με τρόπο που δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Η καθυστέρηση ψήφισης του πακέτου υποδομών, πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς

Η Πελόζι, με βάση τα δεδομένα είχε δύο επιλογές: Να κατεβάσει το πακέτο υποδομών σε ψηφοφορία και να υποστεί μια ταπεινωτική ήττα ή να αναβάλει την ψηφοφορία και να επωμιστεί την εσωτερική τριβή και τη διαχείριση της κρίσης. Επέλεξε το δεύτερο και τώρα, όλα τα ενδεχόμενα ανοίγουν ξανά.

Συγκεκριμένα, οι συνέπειες της καθυστέρησης αυτής θα ξεπεράσουν το εσωτερικό πρόβλημα των Δημοκρατικών και θα διαχυθούν στην αμερικάνικη οικονομία. Εφόσον οι Δημοκρατικοί ανέλαβαν τον έλεγχο του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου με πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα την ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία, μέσω σημαντικών νέων επενδύσεων στην εσωτερική λειτουργία της χώρας, η οποιαδήποτε αδυναμία υλοποίησης του προγράμματος αυτού θα μπορούσε να βλάψει τη θέση τους στα μάτια των ψηφοφόρων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών το 2022. Επίσης, η καθυστέρηση στην ψήφιση θα φέρει καθυστέρηση στις επενδύσεις και πιθανά προβλήματα στην αγορά, καθώς -όπως λένε αναλυτές από τις ΗΠΑ- ήδη υπάρχει αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Η βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ιλχάν Ομάρ, η οποία είναι και μέλος της ριζοσπαστικής ομάδας των Δημοκρατών γνωστή ως The Squad, δήλωσε ευθαρσώς ότι "η ατζέντας που έθεσε ο πρόεδρος μας έδωσε πλειοψηφία στο Σώμα, τη Γερουσία και τον Λευκό Οίκο" και αναφερόμενη στο πακέτο υποδομών δήλωσε ότι "εάν αποτύχουμε να εκπληρώσουμε αυτήν την υπόσχεση, έχουμε αποτύχει στα μάτια του αμερικανικού λαού".

Η Βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ιλχάν Ομάρ

Από την πλευρά του, ο μετριοπαθής Γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ από τη Βιρτζίνια, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία και των δύο πακέτων ανάκαμψης (υποδομές, κοινωνικό κράτος), είπε για την δική του εκλογική περιφέρεια ότι "Δεν μας βοηθάει στη Βιρτζίνια αν δεν μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τον νόμο για τις υποδομές σήμερα (σ.σ. χθες)".

Κλείνοντας για το θέμα, ο "αρχιτέκτονας" του πακέτου για το κοινωνικό κράτος, ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς (Βερμόντ) δήλωσε ότι: "(σ.σ. Οι περικοπές που προτείνουν οι μετριοαπείς Δημοκρατικοί) Θα σημάνουν αποδεκατισμό ζωτικών, σημαντικών προγραμμάτων για τις εργαζόμενες οικογένειες" και συμπλήρωσε ότι "προφανώς δεν θα μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά αυτό που πρέπει να κάνουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε για τους ηλικιωμένους αυτό που πρέπει να γίνει. Δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε γονεϊκή άδεια και αναρρωτικές άδεις με αποδοχές".

"Ο πλανήτης διακυβεύεται", συνέχισε ο Σάντερς. "Έχουμε τέσσερα ή πέντε χρόνια πριν γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά και σαφώς 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια θα μας καθιστούσαν απολύτως αδύνατο να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει".

O Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς

Μετά και την ανακοίνωση της Πελόζι ότι αναβάλλεται η ψηφοφορία, 2 Δημοκρατικοί Γερουσιαστές παραμένουν στη σκληρή γραμμή να γίνουν περικοπές στο πακέτο του κοιννωνικού κράτους: η Κίρστεν Σίνεμα (Αριζόνα) και ο Τζο Μάντσιν ο 3ος (Δυτική Βιρτζίνια) και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει το μπαράζ των επαφών για να πειστούν μέχρι την επόμενη ψηφορορία. Το ερώτημα πλέον είναι, αν η διαφωνία στο εσωτερικό των Δημοκρατικών μεγαλώσει τόσο πολύ, που "τινάξει στον αέρα" την οικονομική πολιτική του Προέδρου Μπάιντεν, καθώς η επόμενη ψηφοφορία στο Κογκρέσο θα δείξει αν το οικονομικό πρόγραμμα των Δημοκρατικών είναι ισχυρότερος συνεκτικός ιστός από τις επιμέρους διαφωνίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider