Διεθνή
01-11-2021 | 10:13

Κίνα: Η οικονομία εμφανίζει σημάδια στασιμοπληθωρισμού, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι -Συρρικνώθηκε ξανά ο PMI

Newsroom
Μοιράσου το
Κίνα: Η οικονομία εμφανίζει σημάδια στασιμοπληθωρισμού, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι -Συρρικνώθηκε ξανά ο PMI
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού στην Κίνα προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, καθώς οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται την ώρα που τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποίηση δείχνουν επιβράδυνση της παραγωγής.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε περισσότερο του αναμενόμενου τον Οκτώβριο -και για δεύτερο διαδοχικό μήνα- σύμφωνα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή. Ο επίσημος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες, παραμένοντας κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας στον κλάδο. 

Ο Zhang Zhiwei, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management, είπε ότι ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την πρώτη του δημοσιοποίηση το 2005, εξαιρουμένων της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και του ξεσπάσματος του κορονοϊού τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Αντιθέτως, ο δείκτης τιμών παραγωγής «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο από όταν καταρτίστηκε το 2016, σύμφωνα με τον Zhang.

«Αυτά τα σημάδια επιβεβαιώνουν πως η κινεζική οικονομία πιθανότατα διανύει ήδη περίοδο στασιμοπληθωρισμού», σημείωσε σε note του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.